15 Eylül 2017 11:55

Çanakkale'de şehitlikte orman yangını

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği yakınında çıkan orman yangını söndürüldü.

Paylaş

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin yakınındaki ormanlık alandan bugün saat 14.00 sıralarında alevler yükselmeye başladı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına, ilk müdahale Eceabat Orman İşletme Müdürlüğü'nün ekiplerince yapıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki bir yangın helikopteri de bölgeye sevk edildi. Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü'ndeki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği ile dağdaki 'Dur Yolcu' yazısının arasında kalan ormanlık alanda devam eden yangında, yükselen dumanlar Çanakkale merkezindeki pek çok noktadan  görüldü. Ekiplerin, askeri alana da yakın olan orman yangının daha fazla büyümeden kontrol altına alınabilmesi için havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

BOĞAZ ÇİFT YÖNLÜ GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Çıkan yangının kontrol altına alınması için havadan ve karadan yoğun müdahale sürerken, Çanakkale Boğazı tedbir amaçlı çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.

TAKVİYE UÇAK VE HELİKOPTERLER SEVK EDİLDİ

Orman yangınına takviye olarak Balıkesir ve ilçesi Edremit'ten birer helikopter, İzmir ve Muğla'dan da birer uçak sevk edildi. Karadan ise 16 arazöz ve çok sayıda orman işçisi ile alevlere müdahale ediliyor. Yangının kıyıya 500 metre mesafede olması nedeniyle Çanakkale Boğazı'ndan rahatlıkla su alabilen helikopterler çok sayıda sorti yaparak alevlere müdahale ediyor. Söndürme çalışmaları sürerken, boğaz trafiği de tedbir amacıyla çok yönlü olarak transit gemi trafiğine kapatıldı.

Yangının, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'ndeki çalışmalar sırasında kaynak yapılırken sıçrayan alevlerin kuru otları tutuşturmasıyla çıktığı ileri sürüldü.

'GELİBOLU YARIMADASI BU KEZ UCUZ KURTULDU'

Orman yangını tamamen söndürüldü. 1994 yılında 4 bin 49 hektar alanın kül olduğu şehitliklerin yeşil örtüsü bu kez kurtarıldı. İlk belirlemelere göre aveler, 2.5 hektar zirai alan ve zeytinlik ile yarım hektar ormanlık alana zarar verdi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yangınla ilgili yaptığı açıklamada, "Tarihi Alanda Ağdere Şehitliğinde çalışma yapan müteahhidin ihmali sonucu bir kıvılcım ile maalesef yangın başladı. Çok şükür hemen müdahale edilmek kaydıyla daha büyük bir yangına sebebiyet vermeden, alevler çam ormanlarına sıçramadan yangın kontrol altına alındı. Yaklaşık 3 hektarlık alan zarar gördü. Bu 3 hektarlık alanında hemen hemen 2.5 hektarında kuru otlar ile birkaç zeytin ağacı oluşturuyor. Yarım hektarlık bir ormanlık alanda zarar söz konusu. Bu kadar küçük çaplı bir yangınla atlatmış olmayı, teselli olarak görüyoruz. Rüzgarın çok olması, çam ormanlarının çok sık olması ve mevsimin de yaz olması sebebiyle korktuk ancak yangının büyümeden kontrol altına alınması hepimizi sevindirdi. Hepimize büyük geçmiş olsun" dedi.

Öte yandan, yangınla birlikte tedbir amacıyla transit gemi geçişlerine karşılıklı olarak kapatılan Çanakkale Boğazı da trafik, alevlerin söndürülmesiyle normal seyrine döndü. (Çanakkale/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Rantçılar doymuyor, Kadıralak Yaylası ranta açılıyor

SONRAKİ HABER

Kemal Özer tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...