15 Eylül 2017 11:23

HDP, TMSF’nin satışı için Meclis araştırması istedi 

HDP, TMSF’nin 34 televizyon, radyo ve basın yayın kuruluşunun mal ve varlıklarının satışındaki usulsüzlük iddiaları için Meclis araştırması istedi. 

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  Meclise verdiği önergeyle OHAL’in ardından kapatılan televizyon, radyo ve basın yayın kuruluşlarının mal varlıklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tarafından satışa çıkartılmasına ilişken usulsüzlük iddialarının Meclis  tarafından araştırılmasını talep etti 

TMSF’nin, aralarında, Jiyan TV, Azadi TV, İMC TV, TV10’un da bulunduğu 34 televizyon, radyo ve basın yayın kuruluşunun mal ve varlıklarının 5 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında ihale yoluyla satışa çıkarıldığını duyurduğunu belirten Kürkçü şunları dile getirdi: “İMC TV kanun hükmünde kararname ile değil Ulaştırma Bakanlığı Komisyonu kararıyla kapatıldığından bu haksız ve mesnetsiz uygulamaya son verilmesi için OHAL Komisyonuna da başvuramamaktadır. Bu konuda İMC TV yetkililerinin İdare Mahkemesinde açmış olduğu dava halen devam etmektedir.

Kısacası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu başka bir kuruluşa ait olan malı İMC TV’ye aitmişçesine satmaktadır. TMSF’nin bu uygulaması sonuçlandığında satılacak malların geri alınması mümkün olmayacağından kurum ister istemez tazminat ödemek zorunda kalacak ve bu da “hazine”ye kazanç değil kayıp olarak kaydedilecektir.”

HALKIN HABER ALMA HAKKI ASKIYA ALINDI

Kapatılma kararıyla halkın haber alma, bilgilenme ve serbest kamusal tartışma üzerinden bireysel kanaatini oluşturma hakkının askıya alındığına dikkat çeken Kürkçü devamla şu vurguyu yaptı: “Hükümet karşıtı muhalefetin, Kürt halkının ve Alevi toplumunun sesini kısmaya dönük bir karar olarak tarihe geçecektir. Halkların ve inançların, kimliklerin, kültürlerin sorunlarını ve taleplerini, yansıtan bir yayıncılık anlayışı ile hükümet ve saray siyasetine muhalefet eden bir habercilik ve programcılık yaklaşımının sesinin kısılması, OHAL rejiminin HDP milletvekillerine, yerel yönetimlere, demokratik muhalefet alanına, muhalif kurum ve kuruluşlara yönelik baskının devamı niteliğinde olup, daha büyük bastırma operasyonları öncesinde halkın haber alma ve muhalif kesimlerin sesini duyurma yollarının kesilmesi anlamına gelmektedir. OHAL uygulamalarının basın üzerinde yarattığı kısıtlama ve baskının yanında bir de bu kuruluşlara ait malların satışındaki usulsüzlükler basın yayın özgürlüğünün üzerindeki baskıyı katmerleştirmektedir.”

Kürkçü, TMSF’nin kapatılan basın yayın kuruluşlarının mallarının satışıyla ilgili Meclis araştırılmasının gerektiğini ifade etti. 

MAHKEME KARARI NEDEN BEKLENMEDİ?

Ertuğrul Kürkçü, TMSF’nin kapatılan basın yayın kuruluşlarının mallarının satışa çıkartılmasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Başbakanın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Kürkçü, “Basın-yayın kuruluşlarına ait malların satışına, halen sürmekte olan mahkeme kararları beklenmeksizin, neden başlanmıştır?​” diye sordu. 

İMC TV’ye ait olmayan ekipmanın satışı konusunda TMSF tarafından yapılan usulsüzlüğün tespit edilip edilmediğini de soran Kürkçü, “Başbakanlığınız TMSF’nin sorumlu olduğu iddia edilen bu usulsüzlükleri tespit etmek amacıyla bir “denetleme mekanizması” kurmuş mudur? Bu konuda Başbakanlığınıza kaç başvuru ulaşmıştır? OHAL Komisyonuna başvurma yolları da kapalı olan bu kuruluşların haklarını arayacağı yargı mercii neresidir? Bu mağduriyetlerin hangi hukuksal yolla giderilmesi düşünülmektedir?​” diye sordu. (MEDYA SEVRİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen üyeleri 1 yıldır açıkta bekletiliyor

SONRAKİ HABER

Mafya grupları adliyede birbirine girdi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa