25 Temmuz 2012 14:29

Emekli maaşları olmasa bütçe açık vermeyecekmiş!

Çalışma ve  Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun 2012 yılı ilk altı ayı bütçe değerlendirmesini yaptı. Çelik, ortaya çıkan bütçe açıklarını emekli maaşlarına bağladı. Bütçe karşılaştırmalarına bakıldığında ise özel hastanelere yatırım oranının

Emekli maaşları olmasa bütçe açık vermeyecekmiş!
Paylaş
Hilal Yağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu sonuçlarını değerlendirdiği toplantıda, 2012’deki özel hastane giderlerinin önceki yıla göre yüzde 15 artışını dile getirmeyerek, emekli maaşlarını diline doladı. Çelik, “Siz 49 yaşında emekli olmaya devam ederseniz, bütçe açıkları da bu şekilde devam eder...” diyerek de bütçe açıklarının sorumluluğunu emekli aylıklarına bağladı.

“Sosyal Güvenlik Reformu Sonuçlarına İlişkin Genel Değerlendirme ile 2012 Yılı ilk Altı Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri” raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) açıklandı.

Bakan Çelik, 3.5 yıllık reformu yine “devrim” olarak niteledi. Çelik, uzun zamandır sağlık örgüleri tarafından yalanlanan ve hastaneler ile ilgili çıkan olumsuz haberler yoluyla da gerçekçi bulunmayan “Hastaların yüzde 75’inin sağlık sisteminden memnun olduğu” istatistiğini tekrarladı. Çelik, Türkiye’de 18 milyon vatandaşın aktif sigortalı olduğunu belirterek, 2008’den 2012’ye sigortalı sayısının 3 milyon arttığını söyledi.

‘YÜZDE 4 ZAM GİDER DENGESİNİ ETKİLEDİ’

2012’de kararı verilen yüzde 4 zamlar, zammı alan vatandaşın bütçesine katkı yapmazken, bu zammın sosyal güvenlik reformundaki gider dengesini etkilediğini belirten Bakan, neredeyse emekli maaşları kadar bir yüzdelikle gider dengesine damgasını vuran özel hastane yatırımlarını görmezden geldi.
Türkiye’de 49- 50 yaşında hâlâ emekliliğin mümkün olduğunu ve bunun dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını savunan Çelik, “Ülkede 60 yaş emekliliği olsaydı, az önceki rakamlar çok daha farklı olurdu” diye konuştu. Çelik, vatandaşların genç yaş emekliliğini sürdürmeleri halinde bütçedeki sıkıntıların devam edeceği uyarısını yaptı.

DEMİR İŞÇİSİ AHMET NASIL SİGORTALI OLDU?

“ALO 170” hattı ile kayıtsız işyerleri ve sigortasız çalışma konusunda önemli bir aşama kaydettiklerini vurgulayan Çelik, vatandaşın ‘ihbar’ mekanizmasına yardımcı olmasını istedi. Toplantıda, hattın bir de tanıtımı gösterildi. Tanıtımda demir işçisi olan ve sigortasız çalışan Ahmet isimli bir vatandaşın, karısının hastalığını öğrendikten sonra ALO 170’i arayarak sigortalı olduğu anlatılıyor. Sigortasız ve kayıtsız çalışmanın bu kadar yoğun olduğu Türkiye’de tanıtımdaki Ahmet karakterinin yerindeki milyonlarca işçinin ALO 170’i arayarak nasıl sigortalı olacağı ise anlaşılmıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar THY direnişi için dayanışma örgütlüyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Kuzeyde bir oluşuma izin vermeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...