15 Eylül 2017 08:19

Tunus’ta Bin Ali dönemi yolsuzluklarına af getirildi

Tunus Meclisi, Bin Ali diktatörlüğü dönemi yetkililerinin ve patronların karıştığı yolsuzluklara af getiren yasa tasarısını onayladı. 

Paylaş

Tunus Meclisi, büyük tartışmalara ve büyük gösterilere yol açan ve Bin Ali diktatörlüğü dönemi yetkililerinin ve patronların karıştığı yolsuzluklara af getiren yasa tasarısını onayladı. 

Middle East Eye sitesinin haberine göre, çarşamba günü Meclis gündemine gelen tasarı tartışılırken dışarıda da eylemler vardı. İçeride ise muhalefet partileri milletvekilleri de tasarıyı sloganlarla ve ulusal marşı okuyarak protesto ettiler. Protesto nedeniyle oturuma ara verilse de koalisyon hükümetini oluşturan liberal Nida Tunus ve İslamcı en Nahda partilenin milletvekillerinin onayı ile tasarı meclisten geçti. Muhalefet oturumun devam etmesi üzerine salonu terk ederken yolsuzlukları aklayan tasarıya 117 milletvekili evet oyu verdi. 

DİKTATÖRLÜĞE DÖNÜŞ TEPKİSİ

Sol, sosyalist, demokrat partilerin oluşturduğu Tunus Halk Cephesi milletvekillerinden Ahmed Seddik mecliste yaptığı konuşmada, “Diktatörlük dönemine döndüğünüz ve yolsuzlukla uzlaştığınız için sizi tebrik ediyorum!” sözleriyle hükümet vekillerine tepki gösterdi. Seddik, “Tunuslular sizi affet meyecek” dedi. 

Bir başka muhalefet milletvekili Ammar Amroussia da yasa tasarısının “bir karşı devrim hamlesi” olduğunu söyledi. 

Muhelefet vekillerin ayrıca, tasarıyı görüşen Yüksek Mahkemenin henüz kararını açıklamadan konuyla ilgili meclis oturumu yapılmasına da tepki gösterdi. 

BÜYÜK ÖFKEYE YOL AÇMIŞTI

Yasa tasarısı 2011 yılındaki halk ayaklanmalarıyla 24 yıllık Bin Ali diktatörlüğünü devirerek demokratik devrimini gerçekleştiren Tunus için devrime ihanet olarak görülüyor. Tasarı ilk gündeme geldiği andan itibaren ülkede başta gençler olmak üzere binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlenmişti. 

Hükümet ise özellikle işverenlere yönelik affın “yatırımların artması için doğru iklimi yaratma” ve idari yetkililer arasında güven sağlama adımı olarak nitelendiriyor. 

Yasa tasarısını Cumhurbaşkanı Beji Kaid Essebsi tarafından hazırlanmıştı. Essebsi de Bin Ali dönemi bürokratlarından biri ve 2015 yılında parlamentoya seçilmişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Afrika’dan İstanbul’a büyüleyen ses: Souad Massi

SONRAKİ HABER

Altıok: Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü görevden alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa