15 Eylül 2017 07:59

Kuzey Afrika’dan İstanbul’a büyüleyen ses: Souad Massi

Cezayirli sanatçı Souad Massi İstanbul’da sahne aldı: Müzik mutluluk veriyor, bunu paylaşmalıyız.

Paylaş

Cem ŞİMŞEK
İstanbul

Cezayir asıllı şarkıcı Souad Massi, 6. Klarnet Festivali’nde Klarnet virtüözü Serkan Çağrı ile sahne aldı.

Kuzey Afrika’nın büyüleyici seslerinden Souad Massi, 6. Klarnet Festivali kapsamında dün gece İstanbul’da müzikseverlerle buluştu. Zorlu PSM’de gerçekleştirilen konserde Massi’ye klarnetin ustalarından Serkan Çağrı eşlik etti.

Eski-yeni; geleneksel-çağdaş farklı tarzlardan şarkılarını seslendiren Massi’nin dinleyicilere önemli bir mesajı vardı:
“Türkiyeli seyircilerin müzik düzeyi gerçekten çok iyi. Bunu bu salonda da gördüm. Bir kez daha yaptığımız işten onur duydum. İyi ki bu işi yapıyoruz çünkü müzik bize mutluluk veriyor. Önemli olan da müziği paylaşmak. Ama dünya, dışarısı ne yazık ki mutlu değil bugün.”

Dinleyiciler gece boyu sürükleyici Arap ezgileriyle hayallere dalarken; Serkan Çağrı’nın klarnetiyle soluksuz kaldı. İlk kez gerçekleşen Massi-Çağrı buluşmasının yarattığı etki izleyicilerde “Bu beraberlik sık sık tekrarlansa...” temennisi yarattı.

Konser sonunda festival komitesi adına Souad Massi ve Serkan Çağrı’ya plaket hediye edildi.

3 KİŞİLİK DEV ORKESTRA!

Massi’yle sahne alan 23 yaşındaki ud ustası Mahdi Dalil ve perküsyon ustası Rabah Kalfa’nın performansı da müzikseverleri mest etti. Konser sırasında Dalil ve Kalfa’nın performansı sık sık alkışlarla desteklendi. Konser sonrası kuliste ziyaret ettiğimiz Massi, genç ud ustası için “Kendisi Cezayirli. Kardeşim aracılığıyla tanıştım. Henüz 23 yaşında ve olağanüstü bir virtüöz. Bizim için, müzik dünyası için büyük şans” yorumunda bulundu.

Klarnet ustası Serkan Çağrı konser sonunda 3 kişilik dev orkestra için övgülerini şöyle sıraladı:
“Çok kalabalık konserlere gidiyoruz. 8-10 kişilik ekipler için bayağı külfetli oluyor. Ama bu gece şunu anladım ki; az sayıda müzisyenle çok güzel, konuşurcasına, birbirini dinlercesine müzik yapılabiliyormuş. 3 kişi hepimizin gönlünü fethetti.”

BU SES DUVARLARI AŞMALIYDI

Konserin gerçekleştiği Zorlu Center’ın mimari yapısı ise şarkıların ruhuyla uyuşmadı. Şehrin tüm renklerinden yalıtılmış plaza binası içerisindeki bu konser salonu, seslendirilen şarkılardaki renk çeşitliliğine tezat oluşturdu.

Oysa Cezayir’de sömürülenlerin aşkı, Fransa’da Kuzey Afrikalı göçmenlerin isyanı Souad Massi’nin sesi Suriyeli göçmenler için de kolay ulaşılabilir olmalıydı. Ancak belki festival sponsorlarının sınırlı olması bunun olanaklarını sınırladı. Sözünü dostluk, barış ve birlik için söyleyen dünyaca ünlü pek çok sanatçıyı ağırlayan Klarnet Festivali’ne yerel yönetimlerin vereceği destek; Massi gibi diğer pek çok sanatçının müziğiyle üretilen mutluluğun daha geniş kitlelerle paylaşılabilmesinin de yolu olabilir. Bu destek bu yıldan sağlanabilseydi Massi’nin sesi Türkiye’de sömürülenlere ve Suriyeli göçmenlere de ulaşabilirdi.

Rabah Kalfa

Mahdi Dalil

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik Sen'de ihbar krizi: Yöneticilerin ihracı istendi

SONRAKİ HABER

Tunus’ta Bin Ali dönemi yolsuzluklarına af getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...