26 Temmuz 2012 07:20

Kadınlar THY direnişi için dayanışma örgütlüyor

Kadınlar, THY direnişçisi kadınlar için yola koyuluyor. Atılan işçilerin yüzde 80’inin kadın olduğu THY’de süren direnişte kadınlar en önde, şimdi de çeşitli kadın örgütlerinden, siyasi partilerden, emek örgütlerinden kadınlar direnişçi kadınların mücadelesine destek vermek için eyleme

Kadınlar THY direnişi için dayanışma örgütlüyor
Paylaş
Özge Ayaz

Direnişteki kadınlar geçtiğimiz günlerde, Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu aracılığıyla sendikalara, emek ve meslek örgütlerine, siyasi partilere, kadın örgütlerine ortak eylem yapma çağrısı yaptı. İlk toplantıyı gerçekleştiren kadınlar neler yapabileceklerini konuştu. Kadınlar, 4 Ağustos günü Taksim’de ilk eylemlerini gerçekleştirecek.

Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu tarafından yapılan toplantı çağrısına KESK Kadın Meclisi, DİSK Kadın Komisyonu, EMEP, ÖDP, TKP, İşçi Partisi, CHP Gökkuşağı Kadın Derneği, HDK Kadın Meclisi ve İKD yanıt verdi.

Toplantıda havayolu işçisi kadınlarla diğer kadın örgütlerini birleştirmekteki amaçlarını Hava İş Genel Merkezinden Eylem Enül şöyle açıkladı: “THY’den atılan işçilerin yüzde 80’i kadın, kadın işçilerin yaşadıkları problemlerin görünür olmasını istiyoruz. Sonuçta bugün Türkiye’de hem emekçilere hem de kadınlara yapılan saldırılar artmış durumda. Biz de diğer kadın gruplarıyla birlikte en geniş kitlelere ulaşıp, ortak bir eylem yapmak istedik. Bu amaçla yola çıktık”. Daha önce yaptıkları çalışmalarda kadınlarla ortaklaştıklarında ve onların katılımı güçlü olduğunda seslerinin daha çok duyulduğunu belirten Enül “Toplantıda çıkan kararlardan birinin de eylemlerimizin devamlılığının sağlanması. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.

Direnişte olan işçilerden Dilek Gözüyılmaz “Kadın olarak işyerinde baskıya ve mobbinge maruz kalıyorduk. Yaşadığımız sorunları dile getirirken kadın alanında çalışma yürüten örgütlerin desteğine ihtiyacımız olduğunu, kendimizi en iyi onlarla birlikte ifade edebileceğimizi düşündüğümüz için böyle bir çalışma olsun istedik” diye açıkladı eylem çağrısını. Eylemin çok güçlü geçeceğine inandığını belirten Gözüyılmaz da kadınların birlikte yaptıkları eylemlerin ses getirdiğini düşünüyor.

Havayolu İşçisi Deniz Eralp ise çalışma koşullarının kadınlar için çok farklı sorunları da beraberinde getirdiğini anlattı: “Erkek arkadaşlarımız da mobbinge uğruyor ama biz boy ve kilo ölçümleri ile alınıyoruz işe. Dış görünüşümüze, oturup kalkmamıza, konuşma tarzımıza bakılıyor. Erkeklerden ayrıldığımız nokta da işte burada. Çalışma koşullarımızdan dolayı kadın hastalıklarına yakalanıyoruz, çocuk sahibi olmak istediğimde zorluklar yaşıyoruz, bir de buna ek olarak tacize uğruyoruz. ‘Hostes demek manken demektir’ gibi bir algı var. ‘Ön planda, hep güler yüzlü olan güzel kızlar bunlar’ diye bakılıyor bize”. Bu sorunların da ön plana çıkması gerektiğini düşünerek kadın örgütleriyle ortaklaşmak istediklerini belirten Eralp “Bugün farklı kesimlerden gelen kadın arkadaşlarımızla eylemi konuştuk ve kadınların durumu hemen sahiplenmeleri beni çok mutlu etti” dedi.

Toplantıda söz alan kadınlar yapacakları eylemlerin sürekli olması gerektiği yönünde karar aldılar. Bu karar Deniz Eralp’in beklemediği bir sonuç olmuş. Eralp “Ben bugün buraya gelirken ‘Bir şey yapılacakmış bizler için’ diye düşünürken, şu an güzel fikirler çıkıyor. eminim çok daha güzel, üretken, alışılmışın dışına çıkan fikirler ve eylemler olacak” dedi.

Toplantıya katılan kadınların hedefi bir platform oluşturarak kadın işçilerin yaşadıklarının açığa çıkarmak ve direnişin kazanımla sonuçlanması için destek olmak. İlk eylem 4 Ağustos Cumartesi günü Taksim’deki THY bürosu önünde gerçekleşecek. (İstanbul/EVRENSEL)


NOVAMED, DESA, ŞİMDİ DE THY

Direnişçi kadınlara “kadın desteği”nin bu ilk örneği değil. Daha önce de Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu ve DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu deneyimleri yaşanmıştı. Hamile kalmak isteyenlerin sıraya girdiği, laboratuvardan çıkarken, “Tuvalete gidiyorum”, “Elimi yıkayacağım” gibi mazeretler bildirmek zorunda kalan, aralarında konuşmalarını kolaylaştırdığı gerekçesiyle maske takmalarına izin verilmeyen ve nihayetinde talepleri için 26 Eylül 2006’da greve çıkan Novamed işçisi kadınlarla dayanışma için kurulan kadın platformu grevin kazanımla sonuçlanmasında oldukça önemli bir yere sahipti. Yapılan basın açıklamaları, eylemler, destek ziyaretleri, kadın işçilerin çalışma koşullarının gündeme getirilmesini ve Novamed patronlarının geri adım atmasını sağlamıştı. Yine 2008 yılında Emine Arslan’la sembolleşen DESA deri direnişinde de kadınlar bir platform kurarak işçi kadınlarla dayanışma eylemleri ve etkinlikler düzenlemişlerdi. Bu süreçlerde kadın işçilerin ağır çalışma koşulları, kadınlara uygulanan ayrımcılık ve güvencesizlik gündeme getirilmiş, işçi kadınların sendikalar tarafından da görülmesi için tartışmalar yapılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Çaldağı, ‘toz-duman’

SONRAKİ HABER

Emekli maaşları olmasa bütçe açık vermeyecekmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...