14 Eylül 2017 17:56

Belçika'da PKK'yi 'terör örgütü' kabul etmeyen karar onandı

Brüksel Mahkemesi'nin PKK'yi 'terör örgütü' olarak kabul etmeyen kararı, Belçika Temyiz Mahkemesi tarafından onandı.

Paylaş

Yusuf Özkan
Lahey, Hollanda

Brüksel Mahkemesi'nin Kasım 2016 tarihli "PKK'nin mücadelesi silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturmaz' kararı, Belçika Temyiz Mahkemesi tarafından "PKK'nın silahlı faaliyetlerinin Türkiye'nin iç anlaşmazlığı olması" gerekçe gösterilerek onandı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Belçika Temyiz Mahkemesi, aralarında PKK'nin Avrupa'daki yöneticilerinden Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında "terör eylemlerinin yanı sıra, zorla haraç alma, tehdit, sahte belge düzenleme ve ticaretini yapma" suçlarından açılan davada soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti.

Böylece, Belçika Federal Savcılığı tarafından PKK yöneticileri hakkında 2006 yılında başlatılan soruşturma, bu kararla kapanmış oldu.

Savcılık iddianamesinde, PKK'nin Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde küçük yaştaki çocukları ailelerinden kopararak silahlı eğitim kamplarına götürdüğü belirtilmiş, PKK yöneticilerini terör eylemlerinin yanı sıra, zorla haraç alma, tehdit, sahte belge düzenleme ve ticaretini yapmakla suçlamıştı.

Savcılığın soruşturması, 9 yıl gecikme ile davaya dönüşmüş, Ekim 2015'de Brüksel Mahkemesi'nde açılan dava Kasım 2016'da sonuçlanmıştı. Brüksel Mahkemesi, PKK'nin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetlerin, "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturmayacağına" hükmetmiş ve aralarında PKK'nin Avrupa'daki yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da bulunduğu 36 kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Federal savcı, mahkemenin bu kararına itiraz etmişti. PKK üyesi 36 kişiyi kapsayan dosya temyiz mahkemesi sayılan Kamer van İnbeschuldigingstelling (KI) adlı yargıçlar heyetine göndermişti.

Temyiz mahkemesi, "silahlı Türk - Kürt anlaşmazlığının Türkiye'nin iç meselesi" olduğu gerekçesiyle PKK'nın terör örgütü sayılamayacağına karar verdi. Mahkeme, PKK üyeleri hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını karar bağladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DBP'li Leyla Sevinç Bozan İzmir'de gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İşviçre'ye kaçırılan Herakles Lahdi, Antalya'ya getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...