14 Eylül 2017 13:58

TZOB: Enflasyonu üretici yükseltmiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Enflasyonu markete kadar olan süreçte, ulaştırma gibi alanlarda aramak lazım.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki enflasyonunun, tüketicinin altında kaldığını bildirerek, “Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketici fiyatlarında. Enflasyonu üretici değil, tarlada değil, markete kadar olan süreçte, ulaştırma gibi alanlarda aramak gerekir" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ağustos ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın aylıkta yüzde 0.52, yıllıkta yüzde 10.68 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde aylıkta yüzde 0.22 düşüş, yıllıkta yüzde 11.97, tarımda üretici enflasyonunun yıllıkta yüzde 10.53 olduğunu belitti.

Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun 0.41 puan, genel TÜFE’nin 1.15 puan altında kaldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları, haziranda yüzde 1.46, temmuzda yüzde 2.28 gerilemenin ardından ağustos ayında da yüzde 0.73 düştü. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketici fiyatlarında. Enflasyonu üretici değil, tarlada değil, markete kadar olan süreçte, ulaştırma gibi alanlarda aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor.”

Her ay düzenli bir şekilde yaptıkları üretici market fiyat araştırması hakkında da bilgi veren Bayraktar, “En son, ağustos ayında tarladan markete elma 5.6 kat, kuru kayısı 5 kat, karpuz 4.1 kat, süt 3.5 kat, domates 3.4 kat, salatalık 3.3 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 67 kuruş olan elma, markette 3 lira 76 kuruşa satıldı” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe'de okulların tadilatı ve yenilenmesi tamamlandı

SONRAKİ HABER

Yeni vergi düzenlemesi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...