14 Eylül 2017 13:32

Giresun Ziraat Odası Başkanı: FİSKOBİRLİK devreye sokulsun

'Fındık fiyatlarının yükselmesi için FİSKOBİRLİK’in yeniden devreye sokulması gerekir.'

Paylaş

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatlarının yükselmesi için AKP Hükümetinin FİSKOBİRLİK’i bir an önce devreye sokması gerektiğini dile getirdi.

Karan “TMO gibi FİSKOBİRLİK de hükümet garantörlüğünde acilen devreye sokulmalı. Karan  FİSKOBİRLİK’in de devreye sokulması durumunda, piyasa anında kendini toparlayıp fındık fiyatı yükselişe geçecektir” dedi. Karan, serbest piyasada fındık fiyatı devamlı düşerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ‘üretici fiyattan memnun’ açıklamasına da tepki gösterdi. 
Karan, yaptığı açıklamada, 2015 yılında 683 bin ton rekolte varken 13 liradan işlem gören fındık fiyatının bu yıl 675 bin ton rekolte olmasına rağmen 8.50 liradan işlem görmesinin akla mantığa sığmadığını söyledi, aradaki 4.50 liranın kimin cebine gittiğini sordu.

DÖNEN DOLAPLARDAN HABERİ YOK

Karan, serbest piyasada fındık fiyatı devamlı düşerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından son yapılan açıklamanın hayret verici olduğunu da ifade etti. Bakan Fakıbaba’nın “Rekolte yüksek olmasına rağmen fiyat düşmedi, üretici fiyattan memnun, elinde yüksek fiyattan fındık stoku bulunanlar bu fiyattan rahatsız” yönündeki açıklaması değerlendiren Karan, “Sayın bakanımız ya yanlış bilgilendiriliyor, ya da fındıkta dönen dolaplardan tam anlamıyla haberi yok” ifadesinde bulundu.

FİYATLAR UYUŞMUYOR

Şu anda serbest piyasada Giresun kalite tombul fındığın 8.50 liraya kadar düştüğünü dile getiren Karan, “Sayın bakanımızın açıklamasıyla piyasadaki fındık fiyatı birbiriyle uyuşmuyor. Ayrıca sayın bakanımızın ifade ettiği gibi üretici şu anda fiyattan hiç de memnun değil, üretici maliyetine, hatta altında fındık satıyor. Kaldı ki, üreticinin fındık stoku da yok. Üreticinin 500 kilo veya bir ton fındığı ya var, ya yok. Onu da yok pahasına satıp, bir derdine deva etmenin peşinde. Stokçuluğu fındık fiyatını düşürüp, üreticinin emeğiyle oynayanlar çok iyi bilir” dedi. 

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’

Bakan Eşref Fakıbaba’nın “Devlet olarak biz herkese paralar dağıtmak isteriz ama neticede bu paralar da milletten alınan vergilerle toplanan paralar” ifadesine de anlam veremediklerini kaydeden Karan, şöyle konuştu: “Hükümetimiz fındık üreticisine para dağıtmıyor. Üretici, ürettiği ürünü satarak karşılığını istiyor. Herkes lafa gelince ‘Fındık Türkiye için son derece stratejik bir ürün. Ülkemize her yıl ortalama 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor’ diye övünüyor. Biz hükümetimizden bedava para istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Eğer sosyal devletin görevi, vatandaşı, üreticisi mağdur edilip, emeği gasbediliyorsa buna müsaade etmemelidir. Fındık üreticisi şu anda mağdur, emeği gasbediliyor. 2015 yılında rekolte 683 bin tonken 13 liradan satılan fındık bu yıl aynı oranda rekolte olmasına rağmen serbest piyasada 8.50 lira.”

Serbest piyasadaki fiyat kıyımına ‘dur’ denilebilmesi için, TMO gibi FİSKOBİRLİK’in de hükümet garantörlüğünde acilen devreye sokulması gerektiğine de işaret eden Karan, FİSKOBİRLİK’in de devreye sokulması durumunda, piyasanın anında kendini toparlayarak, fındık fiyatının yükselişe geçerek değerini bulacağını ekledi. (Giresun/DHA)


ÜRETİCİ 23 EYLÜL’DE MİTİNG YAPACAK 

Fındık fiyatlarına tepki gösteren fındık üreticileri miting yapma kararı aldı. Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, 23 Eylül’de üreticilerin sorunlarını dile getirmek için miting yapma kararı aldıklarını açıkladı. Ordu Valiliğine miting için başvuru yaptıklarını açıklayan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “20 Eylül Çarşamba günü saat 12.00’de BORSA önünde basın açıklaması; 23 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız miting için Valiliğe başvurumuzu yaptık. Köy köy, ilçe ilçe dolaşacağız ve basın açıklaması ile mitinge katılımı büyütmeye çalışacağız. Partileri, sendikaları, oda ve dernekleri de ziyaret edeceğiz. Fındık stratejik ürün olmalı. Bu nedenle de birlik ve beraberlik içinde demokratik tepkimizi göstereceğiz. Ürünümüze, emeğimize sahip çıkacağız, soyguna talana hayır diyeceğiz” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Eskişehir’de de sorunlarla başlıyor

SONRAKİ HABER

Maltepe'de okulların tadilatı ve yenilenmesi tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...