14 Eylül 2017 10:56

Bölge barolarından SİHA raporu: Vurulan köylüler sivildi

Hakkari'deki SİHA bombardımanında vurulan köylülerle ilgili Diyarbakır, Van ve Hakkari Baroları hazırladıkları raporu açıkladı.

Paylaş

Hakkari’nin Tale (Oğul) köyünde 31 Ağustos günü silahlı insansız hava aracı (SİHA) müdahalesi sonucu 1 kişinin yaşamını yitirmesi 3 kişinin yaralanması olayına dair incelemelerde bulunan Diyarbakır,Van ve Hakkari Baroları hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

Baro heyeti, Hakkari Valiliği, cumhuriyet başsavcısı vekili ve olayda yaşamını  yitiren Mehmet Temel’in ailesinin yanı sıra olay esnasında yaralanan ve sonrasında tutuklanıp cezaevine gönderilen İbrahim Sak ve Musa Tarhan ile yaptıkları görüşmeleri raporlaştırdı. Raporun tespit bölümünde şu ifadelere yer verildi: Öncelikle ve önemle belirtmek gerekir ki SİHA müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel ve yine bu müdahale sonucu yaralanan İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak’ın Hakkari ilinde tanınan il merkezinde ikamet eden, her biri farklı işlerde çalışan evli ve çocuk sahibi sivil kişiler olduğu tespit edilmiştir.”

‘ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ DEĞİLDİ’

Ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, sivil ölüm iddialarının temel insan hakkı ve yaşam hakkı meselesi olduğunu vurguladı. Olayın yaşandığı yerin Hakkari merkeze 20 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen Özmen, “Hakkari-Çukurca ana yoluna 8-9 kilometre, Oğul köyü merkezine 500-600 metre mesafededir. Olayın yaşandığı yer dağlık bir alanda olup olay tarihinde herhangi bir şekilde özel güvenlik alanı olarak ilan edilmemiş, sivillerin rahatlıkla gidebildiği bir yerdir. Köy merkezinde bulunan ve insanların yerleşik olduğu en yakın eve olan mesafesi 300-400 metredir. Müdahalenin olduğu yer  büyük ve geniş ceviz ağaçlarıyla kaplı bir alandır” dedi.

VALİLİKLE GÖRÜŞÜLDÜ

Olaydan sonra yapılan resmi açıklamalara da yer verilen raporun detaylarına ilişkin bilgi veren Özmen, valilikle yaptıkları görüşmeyi şöyle aktardı: “Valilik dosyanın adli makamlara intikal ettiğini, soruşturmanın devam ettiğini belirtmekle birlikte, olayın SİHA tarafından takip edilen silahlı örgüt mensuplarının olay yerine kadar takip edildiği, SİHA müdahalesi sonucu olay esnasında iki örgüt mensubunun öldüğünü cenazelerinin kolluk tarafından olay yerinden alındığını, kod adlarının ve kimlik bilgilerinin tespit edildiğini, sivil ancak basın bildirilerinde belirttikleri üzere örgüt ile iş birliği içinde olduğu belirtilen Mehmet Temel’in yaşamını yitirdiğini ve yanında olan diğer 3 kişinin de yaralandığını, yaralı iki kişinin tutuklandığı birinin halen hastanede tedavisine devam edildiğini, olay yerinde  de 4 örgüt mensubunun olduğunu tespit ettiklerini belirtmiştir.”

‘PİKNİK İÇİN MÜSAİT BİR ALAN’

SİHA müdahalesi ile yaşamını yitiren Mehmet Temel’in ailesi ile ikametgahlarında yapılan görüşmede Temel’in kardeşi, eşi, çocukları ve aile yakınlarıyla görüşüldüğünü aktaran Özmen, “Aile fertleri Mehmet Temel’in Hakkari ilinde ikamet ettiğini, tesisat işlerinde çalıştığını, birçok resmi kurumda da tesisat işlerini yaptığını, olaydan bir gün önce bile Ağız ve Diş Hastanesinin tesisat işlerinde çalıştığını, 3 çocuk babası ve 37 yaşında olduğunu belirtmişlerdir. Olayın yaşandığı yerin kendi köylerinin sınırları içerisinde olduğunu Mehmet Temel’in sık sık arkadaşları ile birlikte söz konusu yere piknik amacıyla gittiğini, Hakkari ilinden birçok kişinin söz konusu alanın piknik açısından müsait olması nedeniyle kullandığını belirtmişlerdir” dedi.

Özmen, olayda yaralanan ve Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında örgüt üyeliği iddiası ile Hakkari Cezaevinde tutuklu bulunan İbrahim Sak ile yapılan görüşmeye dair ise şunları söyledi: “İbrahim Sak ile Cezaevinde yapılan görüşme esnasında sol kolunun alçıya alındığını, sol göz ve altında morlukların olduğunu vücudunun bazı yerlerinde şarapnel yaralarının olduğu gözlemlenmiştir. İbrahim Sak ile cezaevinde yaptığımız görüşmede ayrıntılı bir şekilde olay günü yaşadıklarını anlattı. 4 arkadaşıyla beraber  Kanireş mevkiine piknik amaçlı gitmeyi planladıklarını, kendisinin ve Musa Tarhan’ın piknik yerine geldiklerini, Mehmet ve İsmail’in ise sebze almak için  köye gittiklerini, bu arada da kendilerinin eti pişirdiklerini aktardı. Yarım saat sonra ise Mehmet ve İsmail’in yanlarına geldiklerini söyledi. Daha sonra ise örgüt mensuplarının yanlarına gelerek burada ne iş yaptıklarını sorduğunu söyleyen İbrahim, piknik yapmak dışında bir amaçlarının olmadığını söylediklerini belirtti. Sonrasında ise bir patlama olduğunu ve yaralandığını aktardı. Musa Tarhan da benzer ifadelerde bulunmuştur.”

'KULLANILAN GÜÇ ORANTILI DEĞİL’

Özmen, raporlarının sonuç ve öneriler kısmını anlatırken, Hakkari’de SİHA ile yapılan müdahalenin sivil yerleşim alanlarına yakınlığı, kullanılan ölümcül gücün demokratik bir toplumda mutlak zorunluluk hali kapsamında sonuçları itibariyle, orantılı olamayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
Yaşanan olayın askeri, idari ve adli yönüyle araştırılıp incelenmesi zorunluluğunun hukuk devleti olmanın bir gereği olarak gördüklerini söyleyen Özmen “Bu sebeple heyetimiz, ivedi bir şekilde, olayın yaşandığı Hakkari iline tespit ve incelemelerde bulunmak üzere TBMM İnsan Hakları Komisyonunu göreve davet etmektedir” dedi.

HEYETİN TESPİTLERİ

Özmen, yaptıkları görüşmeler sonucu tespitlerine ilişkin şunları aktardı: “Öncelikle ve önemle belirtmek gerekir ki SİHA müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel ve yine bu müdahale sonucu yaralanan İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak’ın Hakkari ilinde tanınan il merkezinde ikamet eden, her biri farklı işlerde çalışan evli ve çocuk sahibi sivil kişiler olduğu; SİHA müdahalesi esnasında yaralanan İbrahim Sak ve Musa Tarhan’ın beyanlarına göre olay mahalline sonradan yanlarına gelen 5 örgüt mensubunun olduğu gerçekleşen müdahale neticesinde 2’sinin yaşamını yitirdiğini 2’sinin de  yaralanmış olduğunu; resmi makamlarca da olay mahallinden iki örgüt mensubunun naaşlarının alındığı Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının ön otopsi işlemlerinden sonra Van Adli Tıp Kurumuna gönderilmiş oldukları ve kimlik tespitlerinin yapıldığını; (Soruşturmanın gizliliği nedeniyle otopsi raporları tarafımıza verilmemiştir); SİHA müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel ile yaralı İbrahim Sak, Musa Tarhan ve İsmail Aydın’ın olay mahalline giderken Hakkari il merkezi çıkışında bulunan DEPİN güvenlik noktasından kimlik kontrolü yapıldıktan sonra geçmiş oldukları; Yaralı İbrahim Sak ve Musa Tarhan’ın beyanlarına dayanarak kendilerinin ve park etmiş oldukları araçlarının  bulunduğu yerin (Kanireş mevkiinin) büyük ve geniş  ceviz ağaçlarıyla kaplanmış olması sebebiyle gökyüzündeki bir cisim tarafından görünme olasılığının olamayacağı tarafımızca tespit edilmiştir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Atanan sağlık emekçileri neden görevlerine başlatılmıyor?'

SONRAKİ HABER

Irak Parlamentosu Kerkük Valisi’nin görevden azlini onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...