14 Eylül 2017 06:10

BM Güvenlik Konseyi'nden Arakan çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Myanmar hükümetine Arakan'daki şiddete derhal son verme çağrısı yaptı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Myanmar hükümetine Arakan'daki şiddete derhal son verme çağrısı yaptı. BM genel Sekreteri Guterres de "etnik temizlik" ifadesinin yaşananları yansıttığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Myanmar hükümetine çağrı yaparak, derhal Arakan eyaletindeki şiddeti "sonlandıracak adımın" atılmasını talep etti.

DW Türkçe’nin haberine göre, BMGK tarafından New York'ta yapılan açıklamada, Myanmar hükümetinin Arakan eyaletindeki Rohingya azınlığına yönelik askeri operasyonlarda "aşırı şiddet" nedeniyle kaygı duyulduğu belirtildi. BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi açıklamalarında Arakan eyaletine insani yardım ulaştırılabilmesinin yolunun açılmasını talep etti.

15 ülkenin ortak açıklamasından kısa bir süre önce de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar hükümetine Rohingyalı Müslümanlara yönelik şiddete son verme çağrısı yaparak, insani durumun "korkunç" olduğuna dikkat çekti.

Guterres, "İnsanlar ölüyor, korkunç sayıda fazla insan acı çekiyor ve biz buna bir son vermeliyiz" dedi. BM Genel Sekreteri Myanmar hükümetine hukuk devleti ilkelerinden ayrılmamama çağrısı da yaptı.

‘ETNİK TEMİZLİKTEN DAHA İYİ BİR YORUM VAR MI?​’

BM Genel Sekreteri Guterres, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin'in "yaşananlar etnik temizlik" iddiasını da güçlendirerek, ordunun operasyonlarının etnik bir temizlik için başlıca örnek olabileceğini ifade etti. Guterres, "Rohingya halkının üçte biri ülkeden kaçmak zorunda kalıyorsa, yaşananları daha iyi yorumlayacak bir ifade var mı? diye sordu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin pazartesi günü Cenevre'de bir açıklama yapmış ve "Arakan'daki Müslümanlara karşı bir etnik temizlik yaşanıyor" ifadesini kullanmıştı.

Myanmar hükümeti ile Rohingyalı silahlı gruplar arasında yıllardır süren çatışmalar ağustos ayında yeniden şiddetlenmişti. Şiddet olaylarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. BM'nin verilerine göre, Ağustos ayı sonundan bu yana yaklaşık 370 bin Rohingyalı komşu Bangladeş'e sığındı.

Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Çi, uluslararası alanda ülkesindeki Rohingya Müslümanlarına yönelik muamele nedeniyle sert bir dille eleştiriliyor. Üstündeki baskı artırılan Aung San Suu Çi, kriz süresince ülkesinde kalmak istediği gerekçesiyle BMGK'daki Myanmar oturumuna katılmamıştı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD: Kuzey Irak referandumunu desteklemiyoruz

SONRAKİ HABER

Demokratlar DACA konusunda Trump'la anlaştığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...