14 Eylül 2017 00:09

Mahkeme kararına rağmen inşaatlar sürüyor

Antep'te şehrin göbeğinde bulunan 100. Yıl Parkı’nın belediye tarafından imara açılmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in 100. Yıl Parkı’nın 200 dönümünün imara açılmasıyla ilgili; 2014 yılında ‘İmara açmıyoruz, parkı büyütmeye karar verdik’ açıklamasına karşın parkta yıllar içinde çok sayıda ağaç kesilerek, 15 kata varan inşaat çalışmasına başlandı. Şahin ise geçtiğimiz günlerde kentte “Üç yüz bin ağaç diktik” diyerek, dikkatleri başka yöne çekmeye çalıştı.

Antep’te 3 bin 200 dönüm olarak planlanan 100. Yıl Parkı ilk etapta 2 bin 200 dönüm olarak hayta geçirildi. Bin dönümün ise kentin gelişimine bağlı olarak parka dahil edilmesi planlanmıştı. Ancak 2015 yılından beri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından parkın 200 dönümü imara açıldı. Parkta çok sayıda ağaç kesilirken, yüksek katlı binalar da boy gösterdi. Karara CHP meclis üyeleri, Mimarlar Odası ve bazı avukatlar itiraz ederek dava açtı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşın kararından vazgeçmeyen belediye kararı bozdurdu ancak Bölge İdare Mahkemesi şehircilik esaslarına ve planlama ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararı 7 Eylül’de tebliğ etti. 

Yürütmeyi durdurma kararının geldiği günlerde Şahin’den inşaat çalışmalarını durdurulması beklenirken, Şahin sosyal medya hesabından ‘Yeşeren Gaziantep’ kampanyalarını hatırlatarak, dikkatleri başka yöne çekmeye çalıştı. 

‘2000 İNSANIN OKSİJENİNİ YOK EDİYORLAR’

Konuyla ilgili  Şehitkamil Belediyesi CHP Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez ve Antep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken Evrensel’e konuştu. “Yeşil alanın imara açılması kent suçudur. Yani insanlığa dair işlenmiş suçtur” diyen Şehitkamil Belediyesi CHP Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, “Gaziantep hava kirliliği açısından Türkiye’nin 3. sırasında yer almaktadır. Yeşil alan da hava kirliliğini önlemede en önemli faktörlerden birisidir. 200 bin metrekare demek o bölgede yaşayan 200 bin kişinin oksijenini yok etmek anlamına geliyor. Bir an önce yargı kararının yerine getirilmesini bekliyoruz. Belediyenin kamu yararına işler yapması gerekirken, kamuya aykırı işler yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise hukuk devletinde yargı kararı uygulanmaz diye bir şey olmaz. 30 gün içerisinde kararın gereğini yerine getirmek zorunda, getirmediği taktirde anayasal suç işlemiş olacaklar” dedi. 

‘YEŞİL ALAN HALKIN ELİNDEN ALINDI’

İmara açılan alanın spor tesisleri için ayrılan bir yeşil kuşak alan olduğunu söyleyen Antep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken de, “Buraya ilk hançer Metro alışveriş merkezinin tam ortaya kondurulmasıyla vurulmuştu. Arkasında kalan kısımda özel mülkiyetlerin çok olması ve kamulaştırma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle de burada kısıtlı bir yapılaşma karşılığında özel mülkiyette bulunan alanlar kamu mülkine geçirilecek ve yeşil alana katkı sağlanacak denildi. Oradaki özel mülkiyetlerin yüzde 65’i yurttaşlardan alındıktan sonra yeşil alana katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmedi. Anında satışa çıkarıldı belediye tarafından. Dolayısıyla bu sahanın kamulaştırma problemleri gerekçe gösterilerek yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açıldı” dedi. Yaşanan durumun şehircilik planlama ve ilkeleriyle bağdaşmadığını söyleyen Girişken, “Eylem ve söylem arasında fark ortaya çıkınca biz de en başından beri sürece karşı çıkıyoruz. Buranın yeşil alan kalmasını istiyoruz. Ancak süreç böyle işlemedi. Yeşil alan Gazianteplilerden koparılmış oldu. Yine yeşil alanın tamamı kamulaştırma sorunları gerekçe gösterilerek halkın elinden alındı, yapılaşmaya açıldı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rojavalı çocuklar parkta eğitime devam ediyor

SONRAKİ HABER

'Sanatçılar olarak görevimiz insanlara umut aşılamak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...