14 Eylül 2017 00:24

İşten atmada sendika patron ortaklığı iddiası

Migros’ta 9 yıldır çalışan Atilla İriç, örgütlü bulunan Tez Koop-İş sendikası yönetimine aday grupla hareket ettiği için işten atıldığı iddia edildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'da Tez Koop-İş’in örgütlü olduğu Migros’ta 9 yıldır çalışan Atilla İriç, sendika genel kurulu yaklaşırken sendika yönetimine aday olan “Birlikte Kazanacağız” grubuyla birlikte hareket ettiği için işten atıldığını iddia etti. İriç, sendika yöneticilerinin de katıldığı disiplin toplantısında savunması dahi alınmadan oy birliği ile işten atıldığını ifade etti.

Muhalefetle birlikte hareket etmeye başladıktan sonra sendika ve Migros yönetiminin kendisine yönelik tavırlarının değişmeye başladığını anlatan İriç, mayıs ayında Adana Şubesine bağlı, işçilerin seçtiği 122 işyeri temsilcisinin şube yönetiminde alınan kararla görevden alındığını ifade etti. Görevden alınan 122 temsilci arasında bulunan İriç, 6 ayda bir A ile E arasında verilen performans puanının 9 yıl boyunca B veya C olduğunu belirterek, son bir yıl boyunca kendisine önce D puanı verildiğini, şubesinin değiştirildiğini, sonra da E puanı verildikten sonra işten atıldığını ifade etti. Düşük puanın kendisini işten çıkarma amaçlı verildiğini ifade eden İriç, “Bu puanlara göre ben işe gelmişim, hiç çalışmamışım, yatmışım. Ama bunun tek sebebi temsilciyken arkadaşlarımın haklarını savunmak ve sendikaya muhalefet etmem oldu” diye konuştu.

‘SENDİKACILARIN DA OYU VAR’

Kendisine E puanı verildikten kısa süre sonra hakkında performansının düşük olması ile ilgili disiplin soruşturması açıldığını ifade eden İriç, “Ne soruşturma ile ilgili bana bir bilgi verildi. Ne de savunma hakkım tanındı” dedi. Sendikadan iki kişinin de bu disiplin toplantısına girmek zorunda olduğuna dikkat çeken İriç, sendikadan kendisine soruşturma ile ilgili haber verenin olmadığını belirterek, kendisine soruşturma açıldığını mağaza müdürünün iş akdinin feshedildiğini söylemesi ile öğrendiğini dile getirdi. 

‘SENDİKAM NEDEN ARKAMDA DURMADI?​’

Disiplin toplantısına kimin girdiğini öğrenmek için Şube Başkanı Hülya Özcan’la görüştüğünü dile getiren İriç, ne Özcan’ın ne de diğer şube yöneticilerinin ne de merkez yöneticilerinin toplantıya girdiğini kabul ettiğini ifade etti. Kararın oy birliği ile alınmasının, toplantıya katılmak zorunda olan iki sendika yöneticisinin de kendisinin işten atılması yönünde karara katıldığı anlamına geldiğini dile getiren İriç, “Siz benim yerimde olsanız ne yaparsınız? Disiplin toplantıma kimin girdiğini merak etmek hakkım mı, değil mi? Yıllardır sendikaya aidat ödeyen bir işçiyim. Sendika benim arkamda neden durmadı?​” dedi.

İş arkadaşlarının performans gerekçesi ile atılmasına şaşırdığını ve arayarak desteklerini sunduklarını ifade eden İriç, “Biz bu birlikteliği sendikada da istiyoruz” dedi.

OKULLAR AÇILACAK, KARA KARA DÜŞÜNÜYORUM

İşten atılmasının kendisini üzdüğünü dile getiren İriç, “Müdürden işten atıldığımı öğrendiğimde aklıma çocuklarım geldi. Üzüldüm onları nasıl geçindireceğim diye. Okullar açılacak kara kara düşünüyorum. Evde bir tek ben çalışıyordum. Şimdi eşim evlere temizliğe gidiyor. Oradan gelecek para ile evi geçindireceğiz. Kabuslar görmeye başladım. Soruyorum hakkını aramak suç mu değil mi?​” diye konuştu. 

Konuyla ilgili aradığımız Tez Koop-İş Adana Şube Başkanı Hülya Özcan, olayın kendisinin görevde olmadığı dönemde gerçekleştiğini ifade etti

ÖNCEKİ HABER

Adana'daki saya işçileri: Sıradaki hedef sigorta ve sendika

SONRAKİ HABER

Patronların sendika itirafı: Öcü olarak görüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa