13 Eylül 2017 13:44

Sepsis'ten  5,5 ile 8 milyon arası hasta ölüyor

“Sessiz katil” olarak tanımlanan Sepsis hastalığından 5,5 ile 8 milyon arası hasta hayatını kaybediyor.

Paylaş

“Sessiz katil” olarak tanımlanan Sepsis hastalığıyla ilgili konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, hastaların hastane ölüm oranlarının, hastalığın şiddetine bağlı olarak, ortalama yüzde 60 civarında olduğuna yönelik tahminler olduğunu belirterek, “ Her yıl Sepsis gelişen 5,5 ile 8 milyon arası hastanın  hayatını kaybettiği düşünülmektedir”dedi.

Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı'nca ortaklaşa yürütülen eğitim programı kapsamında SEPSİS 2017-2018 Eğitim Kampanyası Tanıtım Sunumu, basın toplantısıyla, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü'nde açıklandı.  Toplantıda konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal,Türkiye'de sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranlarının, hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama yüzde 60 civarında olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Necmettin Ünal, rakamlara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Her yıl Sepsis gelişen 5,5 ile 8 milyon arası hastanın  hayatını kaybettiği düşünülmektedir. ABD'de her yıl 1 milyon 670 bin kişide Sepsis gelişmekte ve bu hastaların 258 bini hayatını kaybetmektedir. İngiltere'de her yıl 150 bin-260 bin kadar Sepsis vakası görülmektedir. Sepsis kişiler arasında ayrım yapmaz. Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül klinik tabloyu oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişilerin riski daha yüksektir. Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla ve gereken kişilerde aşılanma yapılması sepsisin gelişimini önemli oranda önlemektedir. Sepsis akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri ve AIDS vakalarının toplamından daha fazla kişide görülmektedir."

DSÖ KONUYA EL ATTI

Prof. Dr. Ünal ayrıca, tanı ve tedavinin gecikmeden yapılabilmesinin önemine dikkat çekerek, “ Sepsis görülme sıklığı ile Sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesi için halkın farkındalık büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle basının konuyu gündeme alması ve gündemde tutması büyük önemdir” dedi. Ünal, Mayıs 2017'de Cenevre'de gerçekleşen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Kurulu'nda Sepsisle ilgili yapılan oturumda alınan kararları ise şöyle açıkladı: “Sepsis'in önlenmesi, tanısı ve tedavisi üye ülkelerin sağlık sistemlerinin önemli bir parçası haline getirilmelidir. Tüm ülkelerde enfeksiyonları önleme ve kontrol programları oluşturulmalıdır. Antibiyotik direnci artışı önlenmeli ve hatta azaltılmalıdır. Bu amaçla DSÖ global aksiyon planı ile uyumlu antibiyotik kullanımı sağlanmalıdır. Sepsis vakalarının takip ve raporlanması iyileştirilmelidir. Bu amaçla ciddi bir bütçe oluşturulmuştur DSÖ  Başkanı 2018 sonuna kadar Sepsis ve onun global sonuçları hakkında bir rapor hazırlayacaktır. Üye ülkeleri yeterince desteklemelidir. Diğer Birleşmiş Milletler organizasyonları ile iş birliği yapılmalıdır. Alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak 2020 yılındaki Dünya Sağlık Asamblesine sunulmak üzere bir rapor hazırlayacaktır." (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'İktidarı eleştirmek suç oldu!'

SONRAKİ HABER

Meclis Başkanı Kahraman: Drone dediğiniz düğünde bile var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...