13 Eylül 2017 12:32

Balıkesir’de 12 Eylül’ün dünü bugünü tartışıldı

12 Eylül darbesinin yıl dönümü dolayısıyla Balıkesir’in Edremit ve Ayvalık ilçelerinde panel düzenlendi. 

Paylaş

Edremit’te EMEP,ÖDP ve CHP’den oluşan Demokrasi güçleri paneli düzenlerken; Ayvalık Demokrasi Platformu da Sarızeybek tesislerinde gerçekleşen panelin ev sahibi oldu.Yapılan panellere CHP İzmir milletvekili Selin Sayek Böke ile ÖDP başkanlar kurulu üyesi Önder İşleyen ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar konuşmacı olarak katıldılar.

Ayvalık’taki panelde ilk önce söz alan Selin Sayek Böke 12 Eylül’ü salt asker sivil ilişkisi ve iktidar mücadelesi olarak algılansa da 37 yıldan bu yana hâlâ etkilerinin sürüyor olmasının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, o günün toplumsal ve sınıfsal mücadelesi ve küresel koşulları ile günümüz toplumsal, sınıfsal ilişkilerini ve ekonomi politiğini anlayarak bir tahlile varılması gerektiğini ifade etti.

Bugün yaşanan karanlığın miladının 12 Eylül darbesi olduğunu söyleyen Böke, “20 Temmuz Saray darbesi 12 Eylül’ün tam da kendisidir. Var olan örgütlü ve yüzünü batıya dönmüş olan demokratik yapıyı yıkmadan kendisine yer edinemeyeceğini düşünen bir dar yapı var ve mücadelesini bu örgütlü yapıyı yıkmak üzere ortaya koyuyor. Bugün var olan bu örgütlü yapıyı ve sendikal anlayışı yıkarak bunun yerine bir cemaat ve tarikat anlayışı komak isteyen bir yapıyla karşı karşıyayız” dedi.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi ve Haziran Harekeri Yürütme Kurulu Üyesi Önder İşleyen Türkiye’nin stratejik bir ülke olduğuna dikkat çekerek “1950’lerden itibaren Türkiye’nin Amerikan emperyalizmine bağımlılığının geliştirilmesi ve Amerika’nın sömürücü politikalarına dahil edilmesi gerekliliği sonucu Türkiye’de bir karşı devrimin gerçekleştirilmesi gerekli görülmüştür” dedi.

Panelde son olarak söz alan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar toplumun ve muhaliflerin susturulmasına yönelik olarak gerçekleştirilen 12 Mart darbesinin egemenlerin kendisi açısından yeterince başarı ile sonuçlanmaması sonrası,12 Eylül’e gelindiğinde Türkiye’nin oldukça politize olmuş ve her türlü mücadeleye hazır, söyleyeceğini söyleyen bir ülke haline geldiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Darbe ile susturulmak istenen aslında halkın bu muhalefetidir. Tüm darbeler aslında dünyadaki paylaşım savaşlarından biridir. Soğuk savaş dönemlerinden bu yana emperyalizmin ülkelerin içişlerini kendi çıkarları doğrultusunda dizayn etme çabalarının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye aslında bu karanlıkla mücadele etmede örgütlü olarak tavır koyabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de Türkiye’de darbe klasiği sadece 12 Eylül olarak çıkmaz karşımıza. Örneğin şimdi İstanbul da hayata geçirilen 700 kişilik bir gece bekçiliği ile sokağı kontrol altında tutmaya çalışıyorlar” dedi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Dersim ve Erzincan ilçelerinde sadece imam hatip lisesi'

SONRAKİ HABER

Urfa’da nesli tükenmekte olan 'Urfa Keleri' bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa