13 Eylül 2017 11:11

ODTÜ yolu yolsuzluklara yol açıyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası'nın ODTÜ ormanından geçecek yol için yapılan ağaç kıyımına dair basın toplantısı yaptı.

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, ODTÜ ormanından geçecek yola ilişkin basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde yapılan açıklamada, ODTÜ ormanlarının katledilmesinin altında yatan nedenin rant olduğu vurgulandı. Burada konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yapılan hastanenin yolsuzluğuna yol yapmak için ODTÜ’de binlerce ağacın katledildiğini ifade etti. Candan, 38 metre genişliğinde yapılacağı duyurulan yolun aslında 100-120 metre genişliğine ulaşacağının ağaç kesimlerinden anlaşıldığını kaydetti.  “Dünyanın neresinde görülmüştür, önce şehir hastanesini yapacaksınız, sonra iki ay kaldı biz bunu açacağız lakin yolu yok diyeceksiniz” diye konuşan Candan, hastaneye ulaşmak için sonradan yol yapılmasına tepki gösterdi. Hastanenin 1 buçuk milyon metrekare alana yapıldığını ifade eden Candan, “Yine askıda olan yol planlarıyla birlikte 50 metrelik iki yol olacak. 50 metrelik yollardan biri AOÇ’den geçecek. Katlı kavşaklı yollar yapılacak. Tünel yol planlanıyor” diye konuştu. Candan, yolların yapılma nedeninin Gölbaşı halkının hastaneye ulaşması olmadığını ifade ederek, “Mogan Gölü’ne kadar giden bir yol var. İncek bölgesinde üst düzey bürokratların, milletvekillerinin yapıları var” dedi.

‘YENİ YOLLAR ASKIDA’

Candan, “Şekil olarak bile baktığınızda bu Malazgirt yolu, açılan ODTÜ yolu, Konya yoluna bağlanıp gidecek gibi mi duruyor? Yoksa ODTÜ’yü tekrar bölecek ve Mogan’a kadar ulaşacak başka bir yol planı mı olduğu mu görünüyor” diye sordu. Yeni yol planlarının kapıda olduğuna işaret eden Candan, “Konya yoluna paralel bir yol yapılması planlanacak. Gölbaşı bölgesinde ciddi yerleşim ve kooperatifler var. Eymir’i de parçalayacak. Karşımızda ODTÜ yolu sorunu değil, Ankara’nın ulaşım planları açısından, Ankara’yı kilitleyecek, hem altyapı hem ulaşım hem kanalizasyon açısından içinden çıkılamayacak bir sürece gidilecek” dedi.

‘YATMADIĞIMIZ HASTANENİN PARASINI ÖDEYECEĞİZ’

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut ise hastanelerin yapılmadan önce uluslararası ölçeklerde yatak başına düşen alanın 180 metrekare optimum olmasına rağmen, Etlik ve Bilkent tarafında yapılan hastanelerde 390 metrekare inşaat alanı olduğunu söyledi. Bu durumun aslında inşaat sektörüne para ve servet aktarma, para yatırmayla ilgili bir proje olduğunu kaydeden Bulut, “Burada 3 bin 600 yataklı bir hastane planlandı ve 25 yıllığına yüzde 70 doluluk oranı sözü verdiler. Kamuoyuna anlatırken anlaşılması açısından söyle anlatıyoruz: Geçmediğiniz Osmangazi köprüsüne nasıl para ödüyorsanız, hastaneler de bu şekilde” dedi.

HASTANENİN KONUMU İYİ DEĞİL

Bulut, Atatürk Hastanesi yapıldığında Bilkent nüfusunun bu kadar yoğun olmadığını ifade ederek, hastaneyi altyapı yetersizlği nedeniyle kanalizasyon bastığını ve bir hastanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Hastanelerin ambulansın 5-7 dakika arasında gelebileceği ve diğer hastanelerle hatların karışmayacak şekilde konumlanması gerektiğini ifade eden Bulut, “340.6 milyon dolarla her yıl hastane yaparsınız. 25 hastanenin parasını buraya bağladılar” dedi.

‘YOL YAPILMIYOR, YOLSUZLUKLARA YOL AÇILIYOR’

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise “ODTÜ’ye yol yapılmıyor. Yapılan yolsuzluklara yol açılıyor” dedi. AKP hükümetinin ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in yönetim anlayışını eleştiren Yılmaz, “Onları şöyle tanımlıyoruz, ganimetçidir, talancıdır, kaynaklar anlamında da müsriftir. Katılıma kapalıdır. Tekçidir. Diktatöryaldir” dedi.

Yılmaz, ODTÜ ormanlarından sadece yol geçmediğini ifade ederek, “Bağlantı yollarıyla beraber orman yok edilecek gibi görünüyor. Eskişehir yoluna yapılan emsal artışlarıyla verilen yapı yoğunluğu ve sonrasında şehir hastanesinin buraya yapılması, sürecin buraya geleceği o günden aşikardı” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Myanmar lideri Kyi BM Genel Kurulu'na katılmayacak

SONRAKİ HABER

Almanya'da Türkiye'den iltica başvurularının çoğu reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...