25 Temmuz 2012 10:09

Sedat Selim Ay’ın terfisi Meclise taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ismi işkence ve tecavüz dosyalarında geçen Sedat Selim Ay’ın İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde yapılan yeni atamalar kapsamında terörle mücadele şube müdür yardımcılığına getirilmesini Meclise taşıdı.CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstan

Sedat Selim Ay’ın terfisi Meclise taşındı
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ismi işkence ve tecavüz dosyalarında geçen Sedat Selim Ay’ın İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde yapılan yeni atamalar kapsamında terörle mücadele şube müdür yardımcılığına getirilmesini Meclise taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclise İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in cevaplamasını istediği soru önergesi verdi. Tanrıkulu, AİHM’nin, işkencenin saptanmasına karşın sorumluların cezalandırılmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi suçlu bulduğunu hatırlatıp şöyle devam etti: “1997’de gözaltına alınan 15 kişiye işkence yapılması olayına adı karışan Ay hakkında daha vahim bilgiler de var. Aynı olayda gözaltındayken tecavüze uğrayan bir kadın gazeteci, aralarında Ay’ın da olduğu bir grup polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmada takipsizlik kararı verilmesi üzerine davayı AİHM’ye taşıyan mağdure, Türkiye’yi mahkum ettirmişti. Sedat Ay’ın başka bir işkence davasında ise 14 ay hapis cezası aldığı ve Türkiye’nin bu işkence davası nedeniyle AİHM’de yine mahkum olduğu basına yansıyan bilgiler arasındadır. Üç ay meslekten men cezası da alan Ay’ın terörle mücadele şube müdürlüğüne getirilmesi, Ay’ın bu mesleki siciline bakıldığında tam anlamıyla bir skandaldır!”

Tanrıkulu sorularını şöyle sıraladı: “Eğer terfi kararı bilinçli bir atama kararıysa, işkenceciliği tescil edilmiş bir memurun terörle mücadele şubesinde ne tür faaliyetler yürütmesini planlamaktasınız?​” Eğer karar sehven verilmişse, en kısa zamanda geri almayı düşünüyor musunuz? İşkenceye sıfır tolerans iddiasıyla seçim propagandası yaparken, işkencecileri terfi ettirmekle halkı kandırmış olmuyor musunuz? İşkenceye sıfır tolerans iddianızdan vaz mı geçtiniz? AİHM tarafından işkence veya yaşam hakkı ihlallerine karıştığı tespit edilen kamu görevlileriyle ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? Eğer yoksa böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? Bu tür kamu görevlilerinden kaç tanesi terfi ettirilmiş, kaç kişi görevden uzaklaştırılmıştır? İşkence, kötü muamele veya yaşam hakkı ihlallerine karıştıkları iddia edilen ve hâlâ aktif görevde bulunan kaç kamu görevlisi vardır? Bu kamu görevlilerinin halen hangi görevlerde bulundukları konusunda bir çalışmanız var mıdır?​” (HABER MERKEZİ)


DERHAL GÖREVİNDEN ALINMALI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de yaptığı açıklamada Sedat Selim Ay’ın bir an önce görevinden alınmasını istedi.


‘İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS SADECE BİR SLOGAN’

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in cevaplamasını istediği soru önergesi verdi. Soru önergesinde “İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcılığına atanan Sedat Selim Ay’ın, 15 Mart 1996 yılında 5 polisle birlikte yargılandığı bir davada,  göz altına aldığı 8 kişiye işkence yapmak suçundan 14 ay hapis ve 3 ay meslekten men cezası almıştır” açıklamaları yer aldı. Sedat Selim Ay’ın, Asiye Güzel Zeybek’e evinde ve gözaltında tecavüz etmekle de suçlandığını ve bu dava neticesinde Türkiye’nin mahkum edildiğini belirten Birtane, “İsmi tecavüz ve işkence gibi insan hakları ihlallerinin başında gelen suçlarla anılan bir polisin, bir üst göreve atanması, hükümetin ‘İşkenceye sıfır tolerans’ sözünün bir slogandan öte anlam taşımadığını açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Annelere işi bırakın mı diyorsunuz?

SONRAKİ HABER

3 bin 104 kilometre boyunca kelepçeli işkence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...