12 Eylül 2017 13:18

Sağlar: 12 Eylül ruhu 16 Nisan’da daha da güçlenerek geldi

Fikri Sağlar 12 Eylül ruhunun yaşadığını belirterek '12 Eylül’ün ruhu 16 Nisan referandumunda daha da güçlenerek yeniden geldi' dedi.

Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 12 Eylül faşist darbesinin üzerinden geçen bunca yıla rağmen 12 Eylül ruhunun hala yaşadığını belirterek, “12 Eylül’ün ruhu 16 Nisan referandumunda daha da güçlenerek yeniden geldi” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 12 Eylül 1980 yılında gerçekleşen faşist askeri darbenin toplumun her kesiminde büyük yaralara, onarılamaz acılara neden olduğuna işaret etti.

12 Eylül’de gerçekleşen darbenin bilançosunun çok ağır olduğunu anımsatan Sağlar, “12 Eylül’e giden yol tasarlandı. Yani 12 Eylül 1980’ne kadar; 1 Mayıs katliamına, 16 mart bombalanmasına, Abdi İpekçi, Bedrettin Cömert, Doğan Öz, Ümit Kaftancıoğlu, Kemal Türkler gibi yüzlerce aydının, bini geçkin gencin katledilmesine, 17 bine yakın gencin sakat kalmasına, her gün 20’ye yakın insanın ölümüne seyirci kaldılar! 5 bini aşkın genç öldü. Suikastlar, bombalamalarla halk sindirildi. Yani durum olgunlaştırıldı! Ve darbe yapıldı! Darbe sonrası ise; 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 23 bin 677 dernek ve sendika kapatıldı. 937 film sansür edildi ve 400 gazeteci 4000 yılla yargılandı… 210 bin dava açıldı. 230 bin kişi yargılandı. 7 bin idam cezası istendi. 517 idam cezası verildi. 50 kişi idam edildi. Bunların arasında yaşı büyültülerek İdam edilen Erdal Eren de vardı. İşkence ve kötü muamele nedeniyle cezaevlerinde bin 11 kişi öldü. On binlerce sakat kaldı!” dedi.

İKTİDAR FAŞİST RUHU DAHA DA BASKIN HALE GETİRDİ

12 Eylül’ün ruhunun 16 Nisan referandumunda daha da güçlenerek yeniden geldiğini ifade eden Sağlar, 12 Eylül'ün halkın gözünde mahkum olmuş faşist bir darbe olduğunu ifade etti. 12 Eylül ruhunu yaşatan bugünkü iktidarın ülkeyi hak, hukuk, adalet, demokrasi, eşitlik gibi değerlerden uzaklaştıran ve insanları birbirine kırdırmayı hedefleyen politikalar oluşturduğunu dile getiren Sağlar, 16 Nisan’da hileyle demokrasiyi askıya almak için ‘evet’i çıkaranların 12 Eylül’de darbe için silah kullananlara aynı anlayışta olduklarını söyledi. 12 Eylül mantığından kurtulmanın tek yolunun halkın gerçek demokrasinin oluşması için hak, özgürlük ve eşitliğe sarılması olduğunu kaydeden Sağlar, “Barış ancak demokratik bir ülkede kucaklaşan yurttaşlar tarafından kurulur” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Bu kadar adamı kim organize etti?’

SONRAKİ HABER

Meclise olağanüstü güvenlik önlemleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...