12 Eylül 2017 11:05

Toğrul: HDP yargı eliyle mi tasfiye edilmeye çalışılıyor?

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP'nin 'illegal faaliyet yürüten' bir parti olarak dava dosyalarına girmesini Meclise taşıdı.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, partisinin bazı dava dosyalarında “illegal faaliyet yürüten” bir parti olarak nitelendirilmesini gündeme getirerek TBMM’ye soru önergesi verdi. Toğrul, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplanması talebiyle verdiği önergede, özellikle 7 Haziran seçimleri sonrası HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çekti ve Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir dava dosyasının iddianamesinde geçen ifadelerin başka illerdeki dosyalarda da söz konusu olup olmadığını sordu. 

Toğrul, önergeye konu ettiği ifadeleri şu şekilde sıraladı:

“Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir dava dosyasında hazırlanmış olan iddianamede, ‘Şüphelinin legal görünümlü olan; ancak illegal faaliyet yürüten HDP Gaziantep İl Yönetiminde bulunduğu’ gibi ve yine aynı mahkemedeki bir başka dosyada ‘Şüphelinin sözde legal olan parti adı altında illegal faaliyetlerde bulunduğu’ şeklinde ifadelerle partimizi, illegalize eden, rencide edici ve gerçek ile hiçbir bağı olmayan ifadeler yer almıştır.”

‘HDP RESMİ BİR PARTİDİR’

Toğrul verdiği soru önergesinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana HDP’ye yönelik uygulanan baskılara da dikkat çekerek 5 bine yakın HDP’linin tutuklu olduğunu söyledi. 

Toğrul, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

“HDP’ye yönelik sarf edilen iddialar sadece Gaziantep’teki dava dosyalarına mı özgüdür? Yoksa buna benzer başka illerde de bu türden ifadeler dava dosyaları mevcut mudur? Önünüze konulan dosyaların kaçında bu türden ifadelere yer verilmiştir? ‘Legal görünümlü olup illegal faaliyet yürüten HDP’ derken ne demek istenmektedir? Siyasi Partiler Kanunu’na göre kurulmuş bir siyasi partiyi, bu şekilde itham eden savcılar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız? Bu tarz ifadeler talimatınızla mı dava dosyalarına girmiştir? HDP resmi bir partidir. MYK ve PM’den çıkan kararları uygulamak merkez ve yerel çalışanlarının ve üyelerinin sorumluluğunda iken bu faaliyetler nasıl illegal olarak değerlendirilmektedir? Siyaseten yenemediğiniz, alt edemediğiniz HDP’yi yargı eliyle mi alt etmeyi ve tasfiye etmeyi düşünmektesiniz? Parti kapatmaya karşı olan iktidarınız HDP’yi kapatmak yerine HDP konusunda yargıya bu yönlü talimatlar vererek HDP’yi yıpratmak mı istemektedir? (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim-Bir-Sen: İlkokula başlangıç masrafı 835 TL

SONRAKİ HABER

HDP Sur'dan seslendi: 12 Eylül'deki gibi kaybedecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...