12 Eylül 2017 09:42

ODTÜ’de gerekli izinler nasıl bu kadar hızlı alındı?

KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen, ODTÜ'de ormanlık alanın yok edilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, ODTÜ’de orman katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, bir gün bile dolmadan gerekli izinlerin nasıl alındığını sordu. Kurt, “Damgalanmasının yapılması, nakliye belgesi düzenlenmesi gibi pek çok prosedürün gerçekleştirilmesi gerekirken yol yapımının basına duyurulması ile kesime başlanması arasında yarım gün dahi olmayan sürede bu işlemlerin nasıl tamamlandığını soruyoruz” dedi.

KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen sendika genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, ODTÜ'de ormanlık alanın yok edilmesine tepki gösterdi. Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, ODTÜ ormanlarında bulunan tek bir ağacın bile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nden izin alınmadan kesilemeyeceğini vurguladı. Kurt, “Damgalanmasının yapılması, nakliye belgesi düzenlenmesi gibi pek çok prosedürün gerçekleştirilmesi gerekirken; yol yapımının basına duyurulması ile kesime başlanması arasında yarım gün dahi olmayan sürede bu işlemlerin nasıl tamamlandığını soruyoruz” dedi. Kurt, tek bir ağacın kesilmesine dahi razı olmadıklarını, ancak gözleri önünde koca bir ormanın katledildiğini söyledi. Ağaçların kökleriyle sökülmüş olsa dahi o yaştaki ağaçların tekrar tutmasının zor olduğunu belirten Kurt, “Sözde kökleriyle sökülen ağaçların nerede bekletildiği veya nereye dikildiğine ilişkin bir beyanat, bir açıklama bulunmamaktadır” dedi.

Kurt, ODTÜ ormanlarından tüm resmi işlemlerin ne zaman tamamlandığını, gerekli izinlerin ne zaman alındığını sorarak, “Bunun için zaman olmadığını, ormanın bir hırs uğruna, rant uğruna katledildiğini, rektör ile belediye başkanının el ele vererek kanunları çiğneyip devlet eliyle büyük bir suç işlediğini biliyoruz” dedi. Kamuoyunda ODTÜ arazisinden 40 metreyi geçmeyeceği deklare edilmesine rağmen genişliğin 80-100 metre olduğunu ifade eden Kurt, “Ormanı parçalayan yolun diğer kısmı ise fiilen mevcut ekosistemden kopartılarak canlıların yaşamını sürdüremez hale dönüşüyor” dedi.

Rant için AOÇ’nin nasıl parsellenerek ranta kurban gittiğini hatırlatan Kurt, “Sadece yol gerekçesiyle parçalanan AOÇ’nin nasıl yok edildiğini, parsellenerek ranta teslim edildiğini, Ankapark gibi hiçbir amaca hizmet etmeyen ucube yapılar için şehrin merkezinde yer alan yeşil alanın, orman alanının yok edilişini, işyerimiz de olan Orman Genel Müdürlüğü’nün çalışma arazisinin saraya ne şekilde tahsis edildiğini biliyoruz” dedi.

‘ANKARA KAMUOYU ODTÜ ORMANLARI İÇİN TEPKİ GÖSTERMELİ’

KESK Genel Mali Sekreteri Elif Çuhadar, ODTÜ Rektörlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanmasını yasal bulmadığını ifade etti. “Büyükşehir belediye ekipleri, gece yarısı iş makinalarıyla, silahlarıyla koruma önlemleriyle ağaç kesimine dalması, bunun çok da yasal olmadığını zaten kamuoyuna  gösteriyor” diyen Çuhadar, iktidarın rant ve güç gösterisine dönüşen tutumunun ODTÜ’de kendisini gösterdiğini söyledi. Çuhadar, ODTÜ ormanlarının 1956’dan itibaren öğrencilerin emeği olduğunu ve Ankara’nın ciğerleri olduğunu belirterek, bu nedenle Ankara kamuoyunun ciddi bir tepki vermesi gerektiğini vurguladı. Çuhadar, “AOÇ’de olduğu gibi ODTÜ ormanları da talana, vurguna, ranta açılıyor. Belki hiçbir teknik inceleme yapılmadan, yapıldıysa kamoyuyla paylaşılmasını istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu hak savunucusu Üstün'den umut dolu mesaj

SONRAKİ HABER

Bakanlık, İzmir Körfez Geçişi Projesini bahanelerle savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...