12 Eylül 2017 08:56

Savcı, Eryılmaz’ın ‘dayanışma’dan cezalandırılmasını istedi

Özgür Gündem ile dayanışmak için ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan Gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın yargılandığı dava görüldü.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılarak bir günlük yayın yönetmenliği yapan Gazeteci Tuğrul Eryılmaz’ın yargılandığı dava görüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada savcı, Eryılmaz’ın “Terör örgütlerinin suçlarını basma ve yayınlama” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi.

Eryılmaz’ın Avukatları Özcan Kılıç ve Hazal Pekşen Demirhan ek süre talep etti. Mahkeme heyeti talebi kabul etti. Bir sonraki duruşma 20 Ekim’de saat 14.00’te görülecek.

1 Haziran 2016’da Özgür Gündem’de yayın yönetmenliği yapan Eryılmaz gazetede o gün çıkan “Asla diz çökmeyeceğiz”, “Asayiş üyeleri uğurlandı”, “Savaşlar toprağa verildi”, “Anısını mücadelemizde yaşatacağız”,  “1 Haziran ruhu tüm Kürdistan’da” gibi haberler nedeniyle yargılanıyor.

ÖZGÜR GÜNDEM YARGILAMALARINDA NE OLDU?

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona eren dayanışma kampanyasına katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, bu soruşturmaların 38’i davaya dönüştü. 38 nöbetçi yayın yönetmeni 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6. maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden yargılanıyor. Özgür Gündem soruşturması kapsamında açılan 38 davanın hepsinde Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da sanık.

ÖNDEROĞLU, NESİN VE FİNCANCI’NIN DAVASI 26 ARALIK’TA

Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldılar. Üç yazarın davasına 26 Aralık 2017’de devam edilecek. Celal Başlangıç, Cengiz Baysoy ve Jülide Kural’ın yayın yönetmenliği yaptığı günlerde yayımlanan ayrı ayrı yazılardan Yazarlar Ömer Ağın, İmam Canpolat ve İlham Bakır hakkında da dava açıldı. 

62 BİN TL VE 220 AY 15 GÜN HAPİS

Şanar Yurdatapan, İbrahim Bodur, Cengiz Baysoy, İmam Canpolat, Çilem Küçükkeleş, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Hasan Cemal, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Kumru Başer, Ayşe Batumlu, Jülide Kural, İlham Bakır, Murat Uyurkulak, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’ün davaları karara bağlandı.

ÇELİKKAN TUTUKLANDI

İnsan Hakları Savunucusu, Gazeteci Murat Çelikkan, Özgür Gündem’in ‘nöbetçi genel yayın yönetmenliğini yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezayı veren mahkeme heyeti, “Sanığın duruşmadaki davranışları ile yeteri kadar pişmanlık göstermemiş olması nedeniyle” diyerek cezada indirime gitmemiş ve cezanın ertelenmesi yönünde bir karar da vermemişti.

ÖZGÜR GÜNDEM ANA DAVASI

Özgür Gündem’in ana davasında gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Gazetenin Eski ve Yeni Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Zana Kaya, Yayın Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve Bilge Oykut yargılanıyor. Dava kapsamında Kızılkaya ve Sancılı hâlâ tutuklu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

9 yaşındaki kız çocuğu, yaşadığı istismarı doktora anlatmış

SONRAKİ HABER

Irak Parlamentosu'ndan bağımsızlık referandumuna ret kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...