11 Eylül 2017 22:32

Hakkari’de 4 sivilin vurulmasında soru işaretleri

Hakkari'da 4 sivilin SİHA ile vurulmasına ilişkin tartışmalar, ardından bıraktığı pek çok soru işaretleri ile devam ediyor.

Paylaş

Hakkari kent merkezine 20 kilometre uzaktaki piknik alanında 4 sivilin 31 Ağustos’ta silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile vurulmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Bir sivilin yaşamını yitirdiği olayla ilgili hükümet yetkillileri önce “terörist”, sonra “işbirlikçi” açıklaması yaparken, sivillerin vurulduğu iddiasını dile getirenleri de hedef göstermeyi sürdürüyor. Oysa olayla ilgili olarak aydınlatılması gereken bir çok nokta var. 
Hükümet, saldırının gerçekleştiği 31 Ağustos’ta “4 PKK’linin etkisiz hale getirildi” demişti. Aynı gün Tale (Oğul) köylüleri, saldırının sivillere yönelik gerçekleştiğini söyledi. Aynı saatlerde HDP’liler de, sosyal medya hesaplarından SİHA tarafından vurulanların sivil olduğunu kamuoyuyla paylaştı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da açıklamasında piknik yapmaya giden sivillerin vurulduğunu söyledi. 

SİHA’nın vurduğu siviller için önce “terörist” sonra “işbirlikçi” diye açıklama yapan hükümet ve hükümete yakın basın ise başta Tanrıkulu olmak üzere “sivil katliamı”na işaret edenleri hedef gösterdi. Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldı. 

Son olarak Hakkari Valiliği, 8 Eylül’de, saldırıda yaralanan İbrahim Sak ve Musa Tarhan’ın “Bölücü terör örgütü mensuplarıyla toplantı halinde” olduğunu öne sürdü ve ‘terör örgütü üyeliğinden’ tutuklandıklarını açıkladı.

İNCELEME YAPILMADI

Sezgin Tanrıkulu ve HDP’lilerin verdiği bilgilere göre SİHA tarafından bombalanan dört kişiden Mehmet Temel (37) yaralı getirildiği hastanede yaşamını yitirdi. Temel, Hakkari Şehit Selâhattin İlk Öğretim Okulu ve Hakkari Ağız Diş Hastanesi tesisat işlerini yapıyordu; 3 çocuğu vardı. İsmail Aydın (43), 5 çocuğu var; köyüne arada ot biçmeye, toplamaya gidiyor. Ağır yaralı olan İbrahim Sak (54), Defterdarlık’ta vergi şefliğinden emekli, 6 çocuğu var. Musa Tarhan (54), Hakkari’de bulduğu her işte çalışıyor. Hiçbirinin sabıkası yok. Yakınların aktarımına göre, köylülerin vurulduğu Kanireş Çeşmesi bölgesi piknik alanı olarak kullanılıyor. O bölgeye gidilirken polis noktasından geçildiği ve arama yapıldığı biliniyor. HDP ve CHP’liler, bu durumu hatırlatarak, “Öyleyse neden durdurulmadılar?​” diye soruyor. Bu arada köylüler yaralananları hastaneye kendilerinin taşıdığı bilgisini verirken, olay yerinde halen savcı incelemesi yapılmadı. Ayrıca öldürüldüğü söylenen 4 PKK’linin cenazesi de ortada yok. 

BAKAN SOYLU’DAN SİHA AÇIKLAMASI: SU TESTİSİ SU YOLUNDA KIRILIR

İçişleri Bakan Süleyman Soylu, Trabzon’da önceki gün katıldığı Vakfıkebir 6. Olağan İlçe Kongresinde Hakkari’de SİHA ile sivillerin vurulması olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yu hedef gösteren Soylu, “Bizim insansız hava araçlarımıza kabahat buluyorsunuz değil mi? Niye biz üretiyoruz çünkü. Ama İsrail’den aldığımız zaman sesinizi çıkartmıyorsunuz” dedi. 

Soylu, “İddiaları neydi? Güya piknik yapan insanları vurmuşuz. Ne pikniği hangi piknik? Hepsinin sicili kabarık zaten. Teröristlere sahip çıkıyorlar ve nerede sivil vatandaş? Hangi sivil vatandaştan bahsediyorsunuz? Polisleri şehit eden teröristlerle hangi sivil vatandaş oturup neyi konuşur? Çok açık ve nettir, su testisi su yolunda kırılır. Kimse kusura bakmasın biz saf değiliz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EuroBasket 2017’de son 8 mücadelesi

SONRAKİ HABER

Şampiyonlar Ligi’nde perde açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...