11 Eylül 2017 21:57

Kenan Bilgin dosyası AYM’ye taşınacak

12 Eylül 1994'te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatılmak istenen Kenan Bilgin dosyası AYM'ye taşınacak.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
Ankara

Ankara Dikmen’de, 12 Eylül 1994 sabahı bir otobüs durağından sivil polislerce gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatılmak istenen Kenan Bilgin dosyası Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınacak. İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan, Kenan Bilgin dosyasının zamanaşımı gerekçesiyle kapatılmak istenmesine itiraz ettiklerini ancak itirazın da reddedildiğini söyledi.

Bilgin ailesinin Kenan Bilgin’in akıbeti ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamaması ve iç hukuk yollarında herhangi bir ilerleme olmaması üzerine, 17 Ekim 1994’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunu anlatan Arcan, AİHM’in 30 Haziran 1997’de davayı kabul ederek Eylül 1999’da Kenan Bilgin’i gözaltında gören 11 tanığı, olayı araştıran iki savcıyı, Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli bir komiser yardımcısı ile Terörle Mücadele Şubesinden bir polis memurunu dinlediğini aktardı. AİHM’nin 17 Ekim 2001’de verdiği kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesinin esastan ve usulden, özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5. maddesinin ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. maddesinin ihlal edildiğine karar vererek Türkiye Cumhuriyeti Devletini tazminat ödemeye mahkûm ettiğini hatırlatan Arcan, “Şimdi AYM’ye başvuracağız. AİHM’in daha önce oy birliğiyle Türkiye’ye mahkumiyet verdiği bir dosyaydı Kenan Bilgin dosyası. Ama ne yazık ki aynı dava Türkiye’de takipsizlikle sonuçlandırılmak isteniyor. İç hukukta takipsizlik verilmesi, zamanaşımı verilmesi zaten hukuk dışı bir durum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12. Karaburun Bilim Kongresi: 'Kongre umut verici oldu'

SONRAKİ HABER

Birlik olmak kutup yıldızımızdı ve bize o yol gösteriyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...