12 Eylül 2017 00:28

Ankara'da kentsel dönüşüm mağdur etmeye devam ediyor!

Ankara Sincan’da bulunan Saraycık Mahallesi’nde yüzlerce vatandaş kentsel dönüşüme karşı direniyor.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

Ankara'da TOKİ ile anlaşıp hem borçlanan hem de daireye girenlere, ilk başta yeni evler bitinceye kadar mevcut evinizi boşaltmanız gerekmiyor denilirken, şimdilerde ise “Evleri boşaltın, yıkacağız” diye duyurular yapıldı. 25 Eylül’e kadar evleri boşaltmaları istenen mahalleli, yarın duruşmaya çıkacak. 

2011 yılından bu yana kentsel dönüşüm kapsamında olan Ankara’nın Sincan ilçesindeki Saraycık’ta az sayıda mahalle sakini kalmış durumda. Mahalleliler, “Mahallede ilk başta geniş çaplı toplantılar yaptık. Birlik beraberliğimizi sağlamaya çalıştık.  Ancak bunu çok başaramadık. Sincan Belediyesi ve TOKİ ile teker teker görüşen vatandaşlar çok düşük rakamların altına imza attılar. Yer yer korkutuldular, belediyecilik hizmetleri aksatıldı” diyor. 

Bir mahalle sakini de “Ben buraya 2 katlı çok sağlam ve güzel bir ev yaptım. Dokuz çocuğum var. Bana bir daire veriyorlar. Biz nereye sığacağız. Onun için ben de anlaşmaya imza atmadım mahkeme yoluna gittim” diyor. Buna benzer çok örnek var” diyor. Kimi vatandaşların 80 bin lira karşılığında tapularını devrederek mahalleyi terk ettiğini anlatan mahalle sakini, “TOKİ ile anlaşıp hem borçlanan hem de daireye girenlere, ilk başta  yeni evler bitinceye kadar mevcut evinizi boşaltmanız gerekmiyor denilirken, şimdilerde evleri boşaltın, yıkacağız diye mahallede duyuru yapıldı. Kira yardımı adı altında, ne zamana kadar ödeneceği belli olmayan 500 liradan bahsediliyor. Ancak Sincan’da ortalama ev kiraları 700 lira civarında ve kiralık ev bulmak çok zor. 25 Eylül’e kadar evleri boşaltmamız isteniyor. Nasıl gidelim buralardan” diye tepki gösteriyor. 

MAHKEME YERLERİN DEĞERİNİ İSPATLADI

Yine kentsel dönüşüme karşı mücadele veren başka bir mahalleli ise, kentsel dönüşümle haklarının gasbedilmesine karşı mücadele yürütenlerin ulusal basında “provokatör, terörist” ilan edildiğini söylüyor. Öte yandan hiçbir anlaşmaya imza atmayarak, hakkını mahkemelerde arayan 817 kişi var. 2 bin 866 hak sahibi içinde anlaşmaya imza atmayan bu kişiler haklarını zor şartlar altında aramaya devam ediyor. “Hakkımızı alamazsak bu dava AİHM’ye kadar devam eder” diyorlar. Şimdiden mahkeme yolu ile yerlerinin çok daha değerli olduğunu ispatlamış durumdalar. Ancak bilirkişi raporlarında yapılan haksızlıklar nedeniyle istinaf yoluna gittiklerini de ekliyorlar. 

ANLAŞMA İMZALAMAYANLARI CAYDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Anlaşmaya imza atmayan bir mahalleli, şöyle anlatıyor: “Çeşitli dedikodularla insanları ikna ettiler anlaşma imzaladılar ve evleri dozerlerle yıktılar. Buraları yaşanmaz kılıp biz anlaşma imzalamayanları da kararımızdan caydırmaya çalışıyorlar. Bu 817 kişiden, yaklaşık 150 hane halen Saraycık Mahallesi’nde ikamet etmekte. Yani nereden bakarsanız ortalama 600 kişi eder. Bir de anlaşma imzalayıp da evlerinin bitmesini bekleyenler var. Ancak bu ailelerin mahkemesi sürerken mahalle sakinleri burayı terk etmeye, kalan 817 hak sahibinin birlik beraberliğini bozmaya çalışıyorlar. Şimdiden elektrik ve suyun kesileceği söylentisi yayılmış durumda. Ulaşım hizmetleri aksatılıyor. Sadece sabahları otobüs geliyor, akşamları  ise her zaman belediye otobüsü bulunmuyor.Saraycık otobüsü hattı var ama gelmiyor. Sorduğumuz zaman Sincan Belediyesinden talimat aldık deniyor. Burada yıkılan evlerin hafriyatı öylece bırakılıyor. Hatta Sincan’ın başka yerlerinden çöp ve hafriyatlar buralara dökülüyor. Sincan Belediyesinde şikayetlerimizi ulaştırabileceğimiz bir merci bulamıyoruz. Buradan çıkın kalan evler de yıkılacak tehditleri savruluyor” 

Saraycıklılar, “Biz kalan 817 hak sahibi ailemizle beraber hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Kibrit kutusu gibi yapılmış, arsa değerlerinin bile çok altında üstelik borçlandırılarak verilmek istenen evlere tıkılmak istemiyoruz” diyorlar. Evlerine sahip çıkmak için dava açan mahalleli 14 Eylül 2017 Perşembe günü 09.30’da Sincan Ankara Batı Adliyesinde görülecek duruşmaya demokratik kitle örgütlerini ve Sincan halkını davet ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

'Çocuklarımızı okula mı göndereceğiz, savaşa mı?'

SONRAKİ HABER

12. Karaburun Bilim Kongresi: 'Kongre umut verici oldu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...