11 Eylül 2017 14:18

Diyarbakır'da Dicle ve Feritköşk de yıkılmak isteniyor

Diyarbakır'ın Dicle ve Feritköşk mahallelerinde yaşayanlar, buralar için alınan yıkım kararına tepkili: Hilton'un manzarası için evimizi yıkacaklar.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın altında imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırılan ve yıkım kararı alındığı ortaya çıkan Dicle Nehri kıyısındaki Dicle ve Feritköşk Mahalleleri sakinleri, buna tepki göstererek “Dişimizle, tırnağımızla bu iki mahalleyi yarattık. Hilton’un manzarasını bozduğu için evlerimizi yıkmak istiyorlar. Sur gibi yıkmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 11 Temmuz 2017 tarih ve 8972 sayılı yazısı üzerine, 17 Temmuz 2017 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulunun, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Dicle ve Feritköşk Mahallelerini ‘riskli alan’ ilan ettiği ortaya çıktı. “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” un ek 1. maddesi uyarınca alınan karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 18 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. İki mahalle için alınan yıkım kararı henüz mahalle sakinlerine tebliğ edilmezken ANF’ye konuşan mahalle sakinleri karara büyük tepki gösterdi.

‘NE DEPREM RİSKİ, NE SEL RİSKİ VAR’

53 yıl önce Bingöl’den geçim sıkıntısı çektikleri için Diyarbakır’a göç ettiklerini belirten 68 yaşındaki Nurettin Kılıç, “Biz buraya geldiğimizde kimse yoktu. Arazi satın alarak ev yaptık. Sadece Ferit Köşk vardı, her taraf ıssızdı. ’90’lı yıllardan sonra ise Lice’den, Bingöl’den, Hani’den, Dicle’den buraya göç edenler oldu. Kimisi arazi aldı, kimisi gecekondu yaptı. Gelenlerin sayısı çoğalınca iki mahalleye bölündü. Bizim bulunduğumuz yer köşkün adıyla Feritköşk Mahallesi oldu, aşağıdaki mahalle de Dicle Nehri’nden dolayı Dicle adını aldı. Sadece bizim mahallede 3 bine yakın seçmen var. Sonradan belediye hizmetleri verilmeye başlandı” dedi.

MAHALLELER YEKPARE BAZALT ÜZERİNE KURULU

Bakanlar Kurulu kararı ile iki mahallede “Afet Riski” gerekçesiyle yıkım kararı alınmasına tepki gösteren Kılıç, “Bulunduğumuz yer Hevsel Bahçelerine bakıyor, aşağıda da Dicle Nehri var. Afet riski diyorlarsa, sel riskinin veya deprem riskinin olması lazım. Oysa burası Dicle Nehri’nden 80-90 metre yukarıda. Sel basma riski yok. Deprem riski diyeceklerse eğer, buranın altı yekpare bazalt kayalardan oluşuyor. Yukarıda mezarlığımız var. Mezar kazarken kazma, kürek kullanamıyoruz çünkü dibi kaya. Ancak kompresör getirip mezar yeri kazabiliyoruz” şeklinde konuştu. Henüz kendilerine bir tebligat yapılmadığını ve en az 15 akraba aile olarak burada yaşadıklarını kaydeden Kılıç, “Buraları bizler yarattık. Çocuklarımız oldu, torunlarımız oldu. Burası bizim yaşam alanımız. Başka yerde yaşayamayız. Afet bölgesi ilan etmelerindeki amaç, buraları zenginlere peşkeş çekmek istemeleri” dedi.

‘ALIN TERİMİZLE YAPTIĞIMIZ EVLERİ KİMSEYE VERMEYİZ’

Lice’nin Dêrxust köyünün yakılmasından sonra canlarını kurtararak 1994 yılında buraya gelip yerleştiklerini vurgulayan 63 yaşındaki Hatice Yaşa şunları söyledi: Eşim öldü. Ben, iki oğlum, üç kızım her yıl Ordu’ya, Giresun’a fındık tarlalarına gidip çalışarak tarla sahiplerinin hakaretleri ve küfürleri altında alın terimizle kazandığımız paralarla evlerimizi yaptık. Çocuklarım burada evlendi. Halen kızlarım, gelinlerim, çocuklarım Ordu’da fındık toplama işinde çalışıyorlar. Ben yaşlandım, gidemiyorum artık. Bu kadar emekle yarattığımız bu evleri kimseye vermeyiz. Tapuyu kendileri verdi. Emlak vergimizi, çöp vergimizi ödüyoruz, elektrik, su faturalarımızı ödüyoruz, neyi istiyorlar? Sur’u yıktılar şimdi de sıra bize mi geldi? Zorla gelip yıkacaklarsa önce bizi öldürmeleri gerek”

‘HİLTON İÇİN YIKACAKLAR’

Lice Kale Mahallesi’ndeki evlerinin 1993 yılında yakılmasından sonra gelip buraya yerleştiklerini kaydeden 57 yaşındaki Zeynep Bulut da kendilerine şu ana kadar bir tebligat yapılmadığını, ama kim gelirse gelsin evlerinden çıkmayacaklarını söyledi. Sur’dan sonra bu bölgeyi de yıkarak AKP’li zenginlere yer açılmak istendiğini belirten Bulut, “Yukarımızda Hilton Oteli var. Oradan bakınca, bu onlara göre çirkin iki mahalleyi görmek istemiyorlar, manzaralarını bozuyoruz. Evlerimizi yıkıp kendilerine villalar yapacaklar çünkü burası Hevsel ve Dicle Nehri’ne hakim bir tepede, kaya üzerine kurulu iki mahalle. Bu manzarayı dünyalara değişmem. Ev de verseler, para da verseler çıkmayız. Buradaki mahalle kültürünü, dayanışmasını, yardımlaşmasını gidip apartman dairelerinde göremem. Ne ben, ne komşum, ne de buradaki diğer evler hiçbiri çıkmaz. Zorla çıkartmaya geleceklerse gelsinler” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden filmler Adana'da

SONRAKİ HABER

Samsun'da saldırıya uğrayan işçiler: Köle olarak görülüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...