11 Eylül 2017 13:26

Myanmar hükümeti ateşkesi reddetti

Myanmar hükümeti, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tarafından ilan edilen tek taraflı ateşkesi reddetti.

Paylaş

Myanmar hükümeti, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tarafından Arakan eyaletinde ilan edilen tek taraflı ateşkesi reddederek, “Teröristlerle iş birliği yapmayacaklarını” duyurdu.

ARSA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (Arsa) saldırgan askeri operasyonlara yönelik geçici ateşkes ilan ediyor” denilmişti. Etnik ve dini geçmişine bakılmaksızın krizden etkilenen tüm kurbanlara insani yardım yapılması çağrısında bulunan ARSA, ateşkesin 9 Ekim’e kadar süreceğini belirtmişti.

Fakat Myanmar hükümeti, kendilerine ‘İnsani molaya karşılık vermeleri’ talebinde bulunan ARSA’nın tek taraflı ateşkesini reddetti. Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay, “Teröristlerle iş birliği yapmaya yönelik bir politikamız yok” dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, 25 Ağustos’ta başlayan çatışmaların ardından Rakhine (Arakan) eyaletinden 294 bin Arakanlı Müslüman (Rohingyalı) Bangladeş’e sığındı. 

Arakanlılar, Myanmar ordusunun ARSA’ya yönelik operasyonlarının toplu sivil ölümlerine yol açtığını ve yüzlerce köyün yanmasına sebep olduğunu, insanların da bu sebeple Bangladeş’e kaçtığını söylüyor.

Öte yandan Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Shahriar Alam, hükümetin, Arakanlı Müslümanların kaldığı Kutupalong’daki kampın yakınında, yeni gelenler için bir kamp inşa edilmesi adına yaklaşık 8 hektarlık bir alan teklif ettiğini bildirdi. 

BM: ETNİK TEMİZLİK YAŞANIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) , Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara karşı ‘tam bir etnik temizlik örneği yaşandığını’ söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Cenevre’de yaptığı konuşmada Myanmar ordusunun Arakan eyaletindeki operasyonlarını ise ‘vahşi ve ölçüsüz’ olarak tanımladı.

270 bin Arakanlı Müslüman’ın evlerini terk ederek Bangladeş’e kaçtığını söyleyen  BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, “Bu sayıdan daha fazlası ise sınırda mahsur kalmış durumda. Myanmar hükümetini uyguladığı acımasız askeri operasyonları durdurmaya çağırıyorum. Arakanlı Müslümanlara karşı uygulanan katı ayrımcılık sonlandırılmalı” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Trafik polisi, 2 dayısı ile kuzenini kurşunladı: 3 ölü

SONRAKİ HABER

Çocuklar tadilatı bitmeyen okulda derse başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...