02 Nisan 2011 11:20

Yaşamı yok edenlere komik para cezaları

Çevreye zarar veren şirketlere bakanlık tarafından para cezası kesiliyor. Ancak şirketler bu göstermelik cezalara aldırmayıp çalışmalarını sürdürüyor.Çevre ve Orman Bakanlığı, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar 4 bin 231 ÇED kararında yerinde izleme-kontrol çalışma

Yaşamı yok edenlere komik para cezaları
Paylaş

Çevre ve Orman Bakanlığı, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar 4 bin 231 ÇED kararında yerinde izleme-kontrol çalışması yapıldığını duyurdu.

Bu çalışmalar sonucunda kontrol eden şirketlerin yarısından fazlasına para cezası verilmiş ancak şirket varlıkları düşünüldüğünde komik sayılacak bu cezalara rağmen başta HES’ler olmak üzere çevreye zararlı olan hatta haklarında mahkeme kararları bulunan şirketler faaliyetlerini sürdürüyor.

454 FAALİYETE 16 MİLYON CEZA

2010 yılında da 65 ilde 701 ÇED kararına izleme ve kontrol çalışması gerçekleştirildiğini iddia eden bakanlık, ÇED sürecini tamamlamadan faaliyete geçen ya da taahhütlerine uymayan 454 faaliyete toplam 16 milyon TL para cezası uygulandı. İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin uyguladıkları idari yaptırımlarla birlikte ülke genelinde uygulanan çevre cezalarının yüzde 42’si ÇED Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.

Açıklamada, “ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğünce 2008-2010 döneminde toplam 74 HES faaliyetinde izleme-kontrol çalışması yapılmış olup, 36 faaliyete 4 milyon 306 bin 840 TL idari yaptırım uygulanmıştır. Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla illerde oluşturulan komisyonlarca yapılan denetimlerde, 2010 yılı sonu itibariyle 25 ilde 196 HES faaliyetinde toplam 306 denetim yapılmış olup, 68 faaliyete 2 milyon 494 bin 945 TL idari yaptırım uygulanmıştır” denildi.

BU YIL DA DEVAM EDECEKMİŞ

Açıklamaya göre, 2011 yılı için hazırlanan izleme-kontrol programında ise, 60 ilde 700 adet ÇED kararının yerinde izleme-kontrol çalışması yapılması planlandı. 2011’de planlanan çalışmalarda madencilik faaliyetleri ile HES’lere ağırlık verilecek. Buna göre 40 ilde madencilik faaliyetlerinde, 15 ilde ise hidroelektrik santrallerde izleme-kontrol çalışması yapılması hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şiddet gören kadınlar için ‘Gelincik Projesi’

SONRAKİ HABER

Neden rahatsızsak filmini yapıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...