11 Eylül 2017 01:15

'Sendikayı örgütledik ama kendimizi örgütlemedik'

Eroğlu Tekstil'de Öz İplik-İş'in örgütlenme çalışmalarına katılan Havva Bayraktaroğlu, sözler tutulmayınca sendikadan istifa ettiği için işten atıldı.

Paylaş

Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışmalarında bulunan ancak verilen sözler tutulmayınca sendikadan istifa ettiği için işten atılan Havva Bayraktaroğlu, yaşadıklarnı anlattı.

Çorlu’da Colin’s ve Loft markalarını üreten Eroğlu Tekstil Giyim’de çalışırken Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışmalarında bulunan ancak verilen sözler tutulmayınca sendikadan istifa ettiği için işten atılan Havva Bayraktaroğlu, tüm işçilere uyarıda bulundu: “Deneyimsiz olduğumuz için sendikacıların etkisinden kurtulamadık. Biz sendikayı örgütledik ama işçiler olarak kendimizi örgütlemedik.” Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç’ın, sendikanın Çerkezköy temsilciliğinin açılışında söylediği “Öz İplik-İş Sendikası bir işçi hareketidir. İşçilerin gerçek mücadele yeri burasıdır” sözlerini hatırlatan Bayraktaroğlu, “Öz İplik-İŞ Sendikası büyüdü ama işçinin mücadelesi büyümedi” dedi. 

Öz İplik-İş son dönemde Trakya’da örgütlenme atağına geçti. 2016 yılında başladıkları örgütlenme çalışmasını tamamlayıp bu sene sözleşme imzaladığı Colin’s Kot’tan sonra, Çerkezköy de Beks Çorap, Bony Çorap örgütlenmelerini tamamlayıp yetki aldı. Şimdi ise Bross ve Özcanlar Tekstil’de de örgütlenmeye çalışıyor. Bu örgütlenmelerin üzerine Çerkezköy’de yeni kurulan temsilcilik binasının açılışına Genel Başkan Murat İnanç katıldı. Burada “Büyük denilen diğer sendikalar küçülürken biz büyüyoruz” ve “İşçilerin gerçek mücadele yeri burasıdır” açıklaması yapan İnanç, işçileri Öz İplik-İş’te örgütlenmeye çağırdı. 

İŞLERİ BİTİNCE  DIŞLAMAYA BAŞLADILAR

Genel başkanın yaptığı bu çağrıya tepki gösteren Havva Bayraktaroğlu, başından geçenleri anlattı: “Geçen sene başlayan örgütlenme çalışmasına aktif olarak katıldım. Gece gündüz çalıştım ve bir çok arkadaşımı üye yaptım. İşten atıldım, sonra geri geldim. O zamanlar sendikacılar birçok vaat verdi. Ücretler artacak, dört ikramiye olacak, erzak, eğitim gibi haklarımız olacak, zorunlu mesailer olmayacak gibi. Sendikaya üye olmayanlar yapılan sözleşmeden yararlanmayacak diye söz verdiler.  Yetkiyi alıp taslak oluştururken yapılan toplantıda üye olmayanlarda sözleşmeden yararlanacak diyince ben itiraz ettim. Üye olmayanların içinde ispiyoncular, çalışmayı engelleyenlerin de yararlanması benim zoruma gitti ve bize söz vermişlerdi. İlk çatışmamız burada başladı. Örgütlenme sırasında her gün görüştüğüm merkez yöneticisinden bölge başkanına, örgütlenme sorumlusuna kadar beni dışlamaya başladılar. Evime gelenler telefonlarıma bile çıkmaz oldular. Çünkü işleri bitmişti.”

YETKİ GELDİ SÖZLER UNUTULDU

Yetki alınıp sözleşme görüşmeleri başlayınca verilen sözlerin unutulduğunu dile getiren Bayraktaroğlu, “Görüşmelere bizden kimse katılmıyordu ve doğru dürüst bilgi verilmemeye başlandı. Sendikacılar patronla değil de bizimle pazarlık yapmaya başladı. Biz dört ikramiye isterken sendikacılar iki değil de bir buçuk ikramiye olmaz mı demeye başladı. Temsilcileri seçimle belirlemediler, etliye sütlüye karışmayan, kendilerine itiraz etmeyecekleri temsilci olarak atadılar. Bu duruma itirazlar başlayınca itiraz edenleri baskı altına alarak, yalnızlaştırmaya başladılar. Artık fabrikaya gelince işçilere gözdağı vermek için ‘Burada çekirgeler var. Onları susturmaya geldik’ diyecek kadar ileri gitmeye başladılar. Ben bu durumu kabullenmeyince sendikadan istifa ettim. Dayanışma aidatı için fabrika yönetime başvurduktan sonra da işten atıldım.” 

SENDİKA BÜYÜDÜ AMA İŞÇİ MÜCADELESİ BÜYÜMEDİ

İlk defa bir sendikal örgütlenme içinde olduğunu belirten Havva Bayraktaroğlu, şunları dile getirdi: “Deneyimsiz olduğumuz için sendikacıların etkisinden kurtulamadık. İşler kötüye gittiğinde de iş işten geçmişti. Biz sendikayı örgütledik ama işçiler olarak kendimizi örgütlemedik.” Gelinen noktada Öz İplik-İş’in büyüdüğünü ancak işçilerin büyümediğini dile getiren Bayraktaroğlu, işçilerin örgütlenip kendi mücadelesini vermesi gerektiğini dile getirdi.

AKSARAY COLIN’S İŞÇİLERİNDEN MESAJ

Havva Bayraktaroğlu’nun iştien atılma sürecine ilişkin Aksaray Colin’s te çalışan bir işçiden mesaj geldi. Bayraktaroğlu’nun gazetemizle görüşmesinden haberdar olan Aksaray işçileri, haberimizde yer alması için gönderdikleri mesajda Öz İplik-İş’e üye olmayan ve istifa edenlerin işten attırmakla tehdit edildiklerini iddia etti. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler yardım istedi, bakanlık ‘işi bırakabilirsiniz’ dedi

SONRAKİ HABER

Okullarda uyum haftası bugün başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...