11 Eylül 2017 01:00

Tünel inşaatı koruma altındaki balıkları öldürüyor iddiası

Ardahan'da yapımına başlanan Ilgar Dağı Tüneli ve yol çalışmasının koruma altındaki balıkları öldürdüğü iddia edildi.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Ardahan

Ardahan ve Posof ilçesi arasında yapımına başlanan Ilgar Dağı Tüneli ve yol çalışmasının koruma altındaki balıkları öldürdüğü iddia edildi. Yaşanan duruma tepki gösteren çevre köylülerden Suat Güngören, yetkililerin yaşanan doğa katliamını seyretmekle kaldıklarını ifade etti.

Ardahan ile Posof ilçesi arasında geçtiğimiz aylarda yapımına başlanan  Ilgar dağı tüneli ve yol çalışması doğa katliamına neden oluyor. Tünel çalışmasının atıkların altığı Posof deresinin etrafındaki tarım arazileri zarar görürken, sudaki kirlenmeden dolayı ise derede yaşayan koruma altında olan Kırmızı Benekli Alabalık ölümlerinin gerçekleştiği iddia ediliyor. Yol inşaatı köylerinden geçen  Damal’ın Seyitören köyünden Suat Güngören tünel inşaatının başlamasıyla beraber bölgede doğanın büyük bir tahribatla karşı karşıya kaldığını ifade etti.  Güngören tünel inşaatı için şirketin ilk olarak orman içerisinde servis yolunu açmak için köylülerin kendi elleriyle diktiği yaklaşık 200-300 çam ağacını kestiğini belirtti.

KORUMA ALTINDAKİ BALIKLAR ÖLÜYOR

Köylerinden geçen derenin de tünel inşaatından nasibini aldığını söyleyen  Güngören, “Son dönemlerde derede balık ölümleri gerçekleşmeye başladı. Tünel inşaatından önce deremizde  böyle balık ölümleri gerçekleşmiyordu. İnşaatta kullandıkları betonun atıklarını  yada farklı kimyasal atıklarını dereye atıyorlar. Bunun ardından balık ölümleri gerçekleşmeye başladı” dedi.  Derede ölümü gerçekleşen balıkların endemik bir tür ve kuruma altında olan Kırmızı benekli alabalık olduğunu vurgulayan Güngören, “Balık ölümlerini fark ettikten sonra Damal İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduk.  Gelsinler sudan örnek alıp balık ölümlerinin nedeni tespit etsinler diye ancak herhangi bir yetkili gelip incelemelerde bulunmadı” şeklinde konuştu. İnşaat şirketinin  dereye sadece kirli atık atarak kirletmediğine dikkat çeken Güngören, “Sırf  yapılacak tünelin zarar görmemesi için suyun yönünü de başka yöne döndürülerek dere yatağı da değiştirildi” dedi. 

‘YETKİLİLER YAŞANAN DOĞA TAHRİBATINA KARŞI DUYARSIZ’

Asıl tahribatın ise uzunluğu yaklaşık 40 km bulan yol çalışması başladıktan sonra gerçekleşeceğini vurgulayan Güngören, yol güzergahında köylülerin ekili arazilerinin yanı sıra birçok  tarihi yapının da olduğunu  ifade ederek, şunları söyledi: “Yol güzergahında tarlalarımız, meralarımız var inşaat tam olarak başladığında oralarda olumsuz etkilenecek ve birçok tarım arazisini köylüler istememesine rağmen kamulaştırdılar. Ayrıca oralarda birçok tarihi köy ve mezarlıklar var proje hazırlanırken bunların hiçbiri dikkate alınmadı. Tarım arazilerimizin kurtarılması için  ilçe tarım ve kaymakamla yaptığımız görüşmelerde bize projenin onaylandığını bundan sonra yapacak bir şeylerinin olmadığını söylediler.” Güngören, bütün yaşananlara karşı yetkililerin duyarsız olmasına da tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

‘AKP’li belediye yeşil alana planda dahi tahammül edemedi’

SONRAKİ HABER

TEKNOROT işçileri: Kadrolu çalışanların kökünü kurutacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...