10 Eylül 2017 14:58

DBP : Krizden tek çıkış yolu ulusal birlik

DBP Parti Meclis toplantısının sonuç bildirgesini yayınladı.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 9 Eylülde Diyarbakır’da  düzenlediği Parti Meclis toplantısının  sonuç bildirgesini yayınladı. Toplantıda, son siyasal gelişmeler geniş kapsamlı değerlendirilmiş, yeni dönemde eğitim faaliyetlerini büyüterek örgütlenme ve örgütlenerek mücadeleyi yükseltme kararlılığı vurgulanmıştır. 25 Eylül’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde yapılması planlanan bağımsızlık referandumun Kürtlerin özgürlük ve statü talebini küçük bir ulus devletçik ile boğma çabası olarak görüldüğü bildirgede, “Ulusal birliğin Ortadoğu krizinde Kürtlere kazandıracağı tek yol haritası olduğu bir kez daha su yüzüne çıkmıştır” denildi.

Sonuç bildirgesinin satır başları ise şu şekilde:
“25 Eylül’de Güney Kürdistan'da yapılması planlanan referandumu Kürtlerin özgürlük ve statü talebini küçük bir ulus devletçik ile boğma çabası olarak görüyoruz.”

“Ortadoğu da sorunların çözümü özellikle yüz yıllardan beri devam eden Kürt sorununu, miladı dolmuş ulus devletler kurarak değil halkların ortak iradesine dayalı demokratik ulus paradigmasına dayalı çözüm yöntemleriyle ancak mümkün olabilir.”

“Yine Kürtlerin yüzyıllardır statüsüz yaşamaları coğrafi olarak birbirlerinden yapay sınırlarla ayrıştırılmış durumlarından temel çıkışın ulusal kongrenin toplanması ve bu eksende yürütülen ulusal birlik çalışmalarının önemli olduğu belirlenmiş, ulusal birliğin Ortadoğu krizinde Kürtlere kazandıracağı tek yol haritası olduğu bir kez daha su yüzüne çıkmıştır.

 21. yüzyılda Kürt halkının demokratik, eşitlik ve özgürlük talepleri, ulus devlet anlayışına mahkum edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Demokratik ulus yaşadığımız sorunların kökeninde gördüğümüz ulus devlet yapılanması karşısında insanca yaşamanın tek alternatifidir.”

“Öcalan'ın üzerindeki tecridin ağırlaştırılarak devam etmesinin, halklara savaş ve çatışma dışında hiç bir faydasının olmayacağı gibi, başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin temel sorunlarının çözümü önünde engel teşkil edeceği yeniden bilince çıkarılmalı, bunun içinde tecrit uygulamasının bir an önce sonlandırılması için etkin mücadele yürütülmesi gerektiği ifade edilmiştir.”

 “Kürtlere, demokrasi güçlerine, emekçilere, kadınlara dönük soykırım temelli yönelimlerin devam ediyor. Son dönemde Hakkari de, Lice de sivil halka dönük katliamların çöktürme planı kapsamında yürütüldüğü, buna karşın halkların, demokrasi güçlerinin, kadınların, emekçilerin açığa çıkardığı ve büyüttüğü demokratik direniş hattının kazanmaya yakındır.”

“Yerel demokrasinin temel ayaklarından biri de belediyelerdir. Belediyeler halk iradesinin yerel temsiliyeti, yerele  ait olan değerlerin ortak bileşkesidir. DBP’li belediyelerden 94'ü bir yıllık süre içinde iktidar tarafından gasp edilerek el konulmuştur. 70 belediye eş başkanımız tutuklanmış 6 belediye eş başkanımız ise ‘ceza' almıştır. Yerel demokrasiye, yerinden yönetime, halk iradesine dönük bu saldırılara karşı yerel yönetimlerin rolünün devam edecek, halk iradesi esas alınacaktır.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağımsızlık anketi: IKBY yüzde 65.5’le 'bağımsızlık’ diyor

SONRAKİ HABER

Kütahya'da orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...