02 Nisan 2011 11:16

Şiddet gören kadınlar için ‘Gelincik Projesi’

Her dört kadından birinin şiddete maruz kaldığı Türkiye’de, kadına ve çocuklara yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Ankara Barosu, “toplumun kadından özür dileme projesi” diye adlandırdığı Gelincik Projesi başlattı. Müjde Ar, Yasemin Yalçın gibi sanatçıların desteklediği proje, “dört duv

Şiddet gören kadınlar için ‘Gelincik Projesi’
Paylaş
Ece Karakuş / Suat İnal

Ankara Barosu’nun “Gelincik Projesi” dün Cern Modern’de yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına, Müjde Ar ve Yasemin Yalçın’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sanatçı Ege de kadınlar için yazdığı “Gelincik” şarkısıyla projeye destek verdi.

Ankara Barosu Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, kadına yönelik vahşetin son yıllarda azalacağına daha çok arttığına dikkat çekerek, baskı altında tutulan, düşüncesini açıklaması en vahşi yöntemlerle yok edilen kadınlardan özür dilediklerini ifade etti. Kadınların da aslında en sert rüzgârlara direnen gelincik çiçeğinden bir farkı olmadığını belirten Feyzioğlu, sadece 2011’in ilk iki ayında öldürülen kadın sayısının 27 olduğuna vurgu yaptı. Feyzioğlu amaçlarının, göz göre göre gelen ölümün, seyirci kalınan şiddetin pençesindeki kadınlara sahip çıkmak, kadının avukatlığını yapmak olduğunun altını çizdi. Feyzioğlu “Ayşe Paşalı cinayeti ve binlercesi bir daha yaşanmasın diye unutmadık; unutturmayacağız denecek; davaların takipçisi olunacak; kadın davaları gündemde tutularak yürütme üzerinde baskı kurulacak”  diye konuştu.

‘ALO GELİNCİK’ HATTI

Ankara Barosu Genel Sekreteri Avukat Sema Aksoy da boşanmış her 10 kadından 8’inin fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi. Her 10 kadından 2’sinin ise cinsel tacize uğradığına dikkat çeken Aksoy, proje kapsamında başlattıkları “Alo Gelincik” hattıyla, ihtiyaç duyan kadınlara hizmete hazır olduklarını duyurdu. Aksoy, 444 43 06 (5 hat) numaralı telefondan ulaşılabilecek “Gelincik Hattı”nın haftanın yedi günü, 24 saat hizmet vereceğini belirtti.

AVUKATLAR DESTEĞE HAZIR

Ankara Barosu’nun başlattığı “Gelincik Projesi” kapsamında, CMK, Adli Yardım, TCK, 4320 sayılı Ailenin Korunması Hakkında Kanun, Medeni Kanun ile ilgili ayrıntılı bilgi ve donanıma sahip, sosyal ve psikolojik iletişim teknikleri konusunda eğitim almış uzman avukatlar, şiddet mağdurunun talebi doğrultusunda çalışacak. Mağdur ile yapılan görüşmeye göre, Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması veya mağdura psikolojik destek verilmesi sağlanacak, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak, Ailenin Korunmasına Dair Yasa gereği şiddet uygulayan kişinin uzaklaştırılması, varsa silah vb araçlarını teslim etmesi gibi tedbir kararları alınması sağlanacak. Boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat, aile konutu şerhi verilmesi gibi davalar da açılabilecek.

‘KADIN DEĞİL Mİ HAK ETMİŞTİR’ ZİHNİYETİ

Yıllardır oynadığı “Yasemince” kılığında salona giren sanatçı Yasemin Yalçın, “Kadın değil mi hak etmiştir” zihniyetinin kadınlara yönelik şiddete katkı yaptığına vurgu yaparak, “Yıllarımı kadınlar dayak yemesin diye dayak yiyerek geçirdim, artık bu filmin sonunu değiştirmenin zamanı geldi” dedi. Ardından üzerindeki oyuncu kıyafetini çıkartarak, “Keşke şiddetin izlerini silmek de bu kadar kolay olsa” diyen Yalçın, kadına yönelik şiddetin artık son bulmasını istedi. Yalçın, “şiddet artık gazetelerin üçüncü sayfa malzemesi olmasın” dedi.

‘ASIL SUÇLU SİSTEM’

Basın toplantısı devam ederken, sanatçı Müjde Ar da önceden kurguladıkları; kadınlara tacizi konu alan bir oyun sergiledi. Ar, “Aaaaa yeter be, yeter, terbiyesiz herif. Oturduğumdan beri dizin dizimde, taciz ediyorsun” diye bağırarak, tacizciye tepki gösterdi. Bu kısa oyunun ardından konuşan Ar, “asıl suçnun, yapanı cezalandırmayan sistemde olduğuna” vurgu yaptı. Müjde Ar,  “Asıl suç dekolteyi suçlayan akademisyen de değil mi?​” sorusuyla kadına yönelik erkek şiddetini yücelten zihniyeti eleştirdi. Ezber bozan bir kadın olarak, ezber bozan bir projenin içinde yer almaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Ar kadınlara ithafen, “ Artık susmayacağız, içimizden geldiği gibi çığlık atıp bize uzanan ellerle hayatlarımızı yeniden kuracağız. Baskıya, tacize boyun eğmeyerek, kadının kaderini değiştireceğiz” diye konuştu. Gösterili basın toplantısının ardından sanatçı Ege, “Türkiye’nin kadınları için” yazdığı “Gelincik” adlı şarkıyı, senfonik orkestra eşliğinde seslendirdi. “Gelincik Projesi”nin tanıtımı, konserin ardından kokteylle devam etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kadın Konferansı’nda neler oldu?

SONRAKİ HABER

Yaşamı yok edenlere komik para cezaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...