10 Eylül 2017 07:21

Hayatı kasırgayla değişen Tim Duncan'dan 'Irma' çağrısı

Hayatı Hugo Kasırgası’yla değişen Tim Duncan, Irma Kasırgası sonrası doğduğu Virgin Adaları için yardım kampanyası başlattı.

Paylaş

Hugo Kasırgası 1989’da Karayipler’i vurduğunda, bugün Irma Kasırgası sonrası rastladığımız manzaranın benzerlerine yol açmıştı. ABD ve Porto Riko dahil pek çok bölgede yıkıcı sonuçları olan kasırga, toplam 107 kişinin ölümüne yol açmış, 10 milyar doların üstünde zarara neden olmuştu.

Kasırganın mağdurları arasında Virgin Adaları da vardı. ABD’ye bağlı bu küçük adalarda 6 kişi hayatını kaybetmiş,  1.8 milyar dolarlık maddi zarar meydana gelmişti.

100 binlik nüfusuyla Virgin Adaları için bu altından kalkması zor bir yüktü. Ada sakinlerinin hayatı, 2 haftalık kasırganın etkisiyle altüst olmuştu.

YÜZMEYİ BIRAKTI, BASKETBOLA BAŞLADI

Hayatı bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde değişenlerden biri de bugünün NBA efsanesi Tim Duncan’dı. Adalara bağlı St. Croix’nın yüzme şampiyonu olan 13 yaşındaki Timothy Theodore, 1992 ve 1996 ABD olimpiyat takımına alınmasına kesin gözüyle bakılan bir yetenekti. Ancak Hugo Kasırgası, adanın tek olimpik havuzunu yıkmıştı.

  • 1989'daki Hugo Kasırgası sonrası St. Croix

Duncan, yüzmeye bir süre okyanusta devam etti. Ama köpek balığı tehlikesi ve okyanus şartlarının getirdiği zorluklar onun Olimpiyatlara hazırlanmasını zorlaştırıyordu. Üstüne üstlük Duncan’ın annesi Ione, 14. yaş gününden bir gün önce meme kanserinden yaşamını yitirdi.
Bir yıl içerisinde yaşanan tüm bu sarsıcı gelişmeler Tim Duncan’ın spor tercihini de değiştirdi. O güne kadar eli basketbol topuna değmemiş olan Duncan, spora parkelerde devam etme kararı aldı.

Duncan, Hugo Kasırgası olmasa basketbolla tanışıp tanışmayacağından halen emin değil. 1995’te bu soruya “Belki bu kadar hızlı olmazdı ama eninde sonunda basketbola döneceğimi düşünüyorum” diye yanıt vermişti.

NBA’İN EN SAYGI DUYULAN İSİMLERİNDEN

Bu sorunun gerçek yanıtını kimse veremez tek bildiğimiz Tim Duncan’ın 1990’da başladığı basketbolda hızlıca geliştiği ve 1993’te NCAA’de Wake Forest forması giymesiyle adını tüm ABD’ye duyurduğu. 1997 NBA draftında ilk tur ilk sıradan San Antonio Spurs tarafından seçilen oyuncu, henüz 2. sezonunda Spurs’e ve takım arkadaşı David Robinson’a ilk NBA şampiyonluğunu kazandırmıştı. Finallerin MVP’si olan “The Big Fundamental”, 5 şampiyonluk, 3 Finaller MVP’si, 2 normal sezon MVP’si olduğu görkemli kariyerini 2016’da tamamladı. NBA tarihinin gelmiş geçmiş en iyi dört numarası olarak anılan Duncan, spor tarihinin en çok saygı duyulan figürlerinden biri olmayı sürdürüyor.

  • Tim Duncan, Hugo Kasırgası sonrası yüzmeyi bırakıp basketbola başladı.

‘O KONSERVELER OLMASA...’

Tim Duncan, Karayipler’i vuran Irma Kasırgası sonrası, bir yardım kampanyası başlattı. Hugo Kasırgası sırasında kendilerine ulaşan yardımların, bölge halkı için ne kadar önemli olduğunu bildiğini söyleyen Duncan, “Mahallemizde bir yardım dağıtım merkezi kurulmuştu. Chef Boyardee konserveleri ulaşabildiğimiz tek yemekti. Tang tozları da öyle. Bu hafta hep o konserveleri düşündüm. Çünü Tanrı’dan bir armağan gibiydiler. Benim için büyü gibi bir şeydi. Birileri onları yolluyordu, kim olduğunu bilmiyordum ama birileri yolluyordu. Ve ben çok mutlu ve şükran doluydum. Tadını çok sevdiğimden değil -o günden beri Chef Boyardee yememişimdir- ama gıdanın bir zorunluluk olmasından dolayı. O günleri onların sayesinde atlattık” dedi.

ESPN'in haberine göre “Bizimki gibi adalar, kasırgalar sonrası unutulurlar. Biz sapa bir adayız bu da erzakların geç ulaşmasına neden oluyordu. Birçok kişi Virgin Adaları’nı birilerinin evi olarak değil bir tür kaçış yeri olarak görüyor” diyen Duncan’ın yardım kampanyası 1 milyon dolar toplamayı hedefliyor.

DUNCAN: KAMPANYAYA VERİLEN DESTEK BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Kampanyasını duyuran Tim Duncan, San Antonio'da pazar günü yaptığı basın toplantısında kampanyaya verilen destek sebebiyle çok mutlu olduğunu söyledi.

1 milyon dolar toplamayı hedefleyen ve kendisi de 250 bin dolar bağışlayan Duncan, San Antonio’daki basın toplantısında binlerce kişinin kampanyaya destek verdiğini ve bu desteğin kendisini çok etkilediğini belirtti.

Duncan, 1 milyon doların şimdiden toplandığını belirterek toplanan tüm paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı konusunda söz verdi.
Öte yandan basın toplantısı sonrası kampanya merkezinden yeni bir açıklama yapılarak yeni hedefin 2.1 milyon dolar olduğu ilan edildi. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fındık üreticileri taban fiyatın yükseltilmesini istiyor

SONRAKİ HABER

Balıkçı 'Çomar' günde 15 balık yakalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...