ODTÜ ağaçları bir gecede yok edildi, Gökçek övündü

ODTÜ arazisindeki yol projesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve rektörlük anlaştı. Melih Gökçek, ağaç katliamıyla 'Rekor' diye övündü.

09 Eylül 2017 17:34
Paylaş

ODTÜ arazisine yapılması planlanan yeni yol projeleri için ODTÜ rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin anlaşmasının ardından iş makineleri ODTÜ ormanına girdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ağaç kıyımı sonrası bu sabah ağaçların kesildiği alanın fotoğraflarını paylaştı ve “4,5 km’lik yolu bir gecede açarak büyükşehir belediyesi bir rekora daha imza attı” diyerek övündü.

Cumartesi akşam saaatlerinde ODTÜ arazisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 100 iş makinesi, 400 kamyon ve yüzlerce polis 4.8 kilometrelik yeni yol çalışmasına ODTÜ Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden ağaçları keserek başladı.

Aysel Sabuncu Yaşam Merkezinden başlayıp İncek Bulvarına bağlanması planlanan bulvar yol için yaklaşık 3000 ağacın kesilmesi planlanıyordu. Gün içinde onlarca polis aracı ve TOMA okulun girişinde ve içinde bekledi.

Yol çalışmasının ormanda doğa katliamına yol açacağını belirten ODTÜ’lüler ise duruma tepki gösterdi.

ODTÜ’lüler, iş makinelerinin ODTÜ ormanına girmesinin ardından sosyal medya hesaplarından canlı yayın yaparak yaşananlara ilişkin bilgi verdi.

ODTÜ Eğitim Sen ise Twitter hesabından, “Yine bir gece vakti korkakça dayandılar kapımıza. Bütün üye ve dostlarımızı ODTÜ’yü, ormanlarımızı sahiplenmeye çağırıyoruz” paylaşımında bulundu.

Cumhuriyet'e konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Seyhan Çamlıgüney,  “Bugün ilan etti Rektörlük saat 6’da ve Ankara’da ne kadar dozer varsa 5-6 yerden ODTÜ’ye girdi. Talan başladı. Bizimle konuştukları gibi 40-50 metre değil, büyük bir alan yok ediyor. Hukuksuzlukla karşı karşıyayız. ODTÜ’ye ait tapu bizim üzerimizde ama bir gece ansızın girdiler. Arazimizi işgal ediyorlar. Korkunç bir toz bulutu, araçlar canavar gibi çalışıyor ve yüzlerce polis burada. Polis yolda durmaya bile izin vermiyor. Bu kadar polisin yığılması, durulması mümkün değil. Buna karşı tepki göstereceğiz ancak yaklaşamıyoruz bile. İş makinesine bile yaklaşamıyoruz. Akademik kartlarımızla bile yaklaşamıyoruz. Yürekler acısı. Elimizle tırnağımızla diktiğimiz ağaçları söküyorlar” dedi.

GÖKÇEK’E GÖRE REKOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise yol için ağaçların kesildiği alanın fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı.

Durumla ‘övünen’ Gökçek şu ifadeleri paylaştı: "4,5 KM’lik yolu bir gecede açarak büyükşehir belediyesi bir rekora daha imza attı."

ODTÜ'LÜLER FİDANLARLA YÜRÜDÜ

ODTÜ Mezunlar Derneği'nin çağrısıyla Vişnelik Tesislerinde bir forum düzenlendi. Forumda ODTÜ'den geçecek yollar tartışılırken, ODTÜ Rektörü Verşan Kök'ün anlaşmayı imzalamasına da tepki gösterildi. Forumun ardından, ODTÜ öğrencileri, akademisyenler, mezunlar basın açıklaması yapmak için, ellerinde fidanlarla A7 kapısına gittiler.  Açıklamaya Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıka, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de katıldı. “ODTÜ bizim, Ankara bizim”, “Gökçek elini ODTÜ'den çek”, “Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz” sloganlarının atıldığı açıklamada, “ODTÜ üzerinden yükselen toz bulutu tüm Ankara'yı sardı. Güvenlik önlemleri alınarak gafillerin kafalarını kuma gömdüğü, sahtekarların gerçeklere sırt çevirdiği zamanlarda, suçluların en sevdiği saatlerde işe koyuldular. Ankara'nın akciğeri olan ODTÜ ormanına bir gece yarısı girerek yaşama olan düşmanlıklarını bir kez daha gösterdiler” denildi.

İmzalanan protokol kamuoyuna açıklanmadan ormana girildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Tarafların açıklamalarından protokolün gece yarısı yüzlerce polis ve TOMA'lar eşliğinde ağaçları katlederek alanın dümdüz edilmesini içermediği kanısındayız” denildi. Açıklamada protokolün bir an önce açıklanması da talep edildi.

ODTÜ REKTÖRÜNÜN AĞAÇ KIYIMI ÖNCESİ MESAJI

ODTÜ arazisindeki ağaçların Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerince katledilmesinden önce ODTÜ Rektörü Verşan Kök'ün üniversite mensuplarına konu hakkında gönderdiği e-posta ortaya çıktı. Rektör Kök e-postasında  Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşmanın içeriğinden bahsederek, yol imalatı başlangıcında ve yolun işletmeye açılması sonrasında kullanılmak ve sınırların kontrolü amacıyla belediye tarafından yol dış sınırlarına tel çit uygulaması yapılacağını,  yol için “nakledilen” ağaç sayısının 2 katı kadar ağacın belediye tarafından ODTÜ arazisine dikileceğini ileri sürdü. Rektör Kök, yol yapımı için verilen arazi karşılığında hazineye ait aynı büyüklükte arazinin ODTÜ’ye verileceğini söyledi.

EKOLOJİK DENGEYİ ZEDELEMEYEN ÇÖZÜMMÜŞ

Rektör Kök, protokolle yapılacak yolun ODTÜ’nün istediği biçimde yapılacağını belirterek, “İmzalanacak protokole ayrıca başlangıçta öngörülemeyen ve/veya sonradan ortaya çıkan hususların, ilgililerin ortak iradeleriyle düzenlenecek ek protokoller ile karara bağlanacağına ve bu konularda anlaşma sağlanamaması halinde, YÖK Başkanlığı’nın ve Ankara Valiliği’nin konu ile ilgili olarak taraflar arasında müzakere ortamı sağlayacağına ilişkin bir madde de eklenecektir” dedi. Üniversite arazisindeki binlerce ağacın ortadan yok olmasına karşı Rektör Kök e-postasında, “Üniversite olarak bugüne kadar olduğu gibi Hastane Bölgesinde kamu yararını da dikkate alarak, ancak üniversitemizin kampüs bütünlüğünü ve ekolojik zenginliğini de zedelemeden bir çözüm üretilmeye çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

TALİMAT ERDOĞAN'DAN

Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ü bir araya getirdiği ODTÜ yolu zirvesinde yaşananları Hürriyet'e anlattı.

Topaca, “Yol düşüncemizi Sayın Cumhurbaşkanımız’a da ilettik. ‘Üniversiteyle görüşün. Görüşerek yapmakta fayda olur’ talimatı oldu. Böyle olunca Biz de YÖK Başkanı Yekta Saraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’le bir araya geldik. Önce sorun nedir, talepler nedir, ortaya koyuldu. Orta yol bulmaya çalıştık. ODTÜ kurullarında görüşüp, teklif getireceğini söyledi. Onların da bazı istekleri oldu projeyle ilgili. Özellikle tünel meselesinde ısrarlıydılar. Yol güzergahında bir miktar ağaç olan bölge de var. Bazılarının nakli gündeme gelecek. ODTÜ’nün talebi kesilenden, nakledilenden daha fazla ağacın dikilmesi. Büyükşehir Belediye Başkanımız da gerekirse 4 kat bile dikebileceği şeklinde olumlu yaklaşım sergiledi" dedi.

Topaca'nın Deniz Gürel'e yaptığı açıklamaların devamı şöyle:

"İlk başta yolun genişliği meselesinde anlaşılamadı. Büyükşehir Belediyesi 50 metre diyordu. ODTÜ teknik üniversite olduğu için yol hesaplarını yaptılar. Yaklaşık 40 metre genişlik olacak şekilde uzlaşma sağlandı. Yolun geçtiği güzergah ODTÜ’nün bir arazi kaybı gibi düşünüldü. Üniversite arazisinin bitişiğine tahsis yapabileceğini söyledik. ODTÜ de onu istedi. Neticede belediye başkanımız da rektörümüz de YÖK başkanımız da herkes olumlu bir çizgi içerisinde sessiz sedasız 1 ay içerisinde olgunlaştırdık. Önceki akşam son tur görüşmemizi yaptık, protokolde ufak tefek değişiklikleri yapıp açıkladık.

Sağlık Bakanlığı taşındı şimdiden trafik oluşmaya başladı. Yıl onuna hastane bitirilecek o zaman daha da artacak. Önümüz kış, şartlar ağırlaşmadan yol çalışmaları bir an önce başlar. Ankara için olmazsa olmaz, hayati bir proje. Eskişehir yolunu, Konya yolunu, tüm kenti trafiğini rahatlatacak. ODTÜ rektörümüze çok teşekkür ediyorum iyi bir pazarlıkçı ama çok da makul bir insan. Bazı insan ‘olmaz’ der, bizde Yokuş Ali derler, yokuş yapar. O tür bir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanımız da hiç olumsuz bir tavır takınmadı, yapıcıydı. Sonraki açıklamaları da güzel. Kentin belediyesiyle Ankara’nın, Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden biri arasında sıkıntı olması doğru değil. Yönetimde kavgayla bir yere varmak mümkün değil. Uzlaşmak, konuşmak tarafların birbirlerine ön yargısız yaklaşması önemlidir.”

MİMARLAR ODASI: ODTÜ'DE BİR KENTİN GELECEĞİNİ YOK ETTİLER

ODTÜ'deki ağaç kıyımı ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ODTÜ'de bir kentin geleceğini yok ettiler, akciğerini söktüler, adalet inşa edildiğinde hepsi hesap verecek” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ arazisinden geçecek yol için Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin arazide başlattığı çalışmaya tepki gösterdi. Candan, Ankara’nın akciğerinin söküldüğünün altını çizerek, “Gece iş makineleri ve dozerlerle ağaçlar parçalandı, ağaçların tespiti bile yapılmamış. 4,8 kilometrelik yeni yol çalışması için 36 hektarlık alanda, binlerce ağacı katlettiler. TOMA’larla ve polislerle ODTÜ’yü ablukaya aldılar. Melih Gökçek ve kamu kaynaklarını zarara uğratan uygulamalarına göz yumarak onun görevine devam etmesini sağlayanlar, adalet inşa edildiğinde hesap verecek. Ankara’nın potansiyellerini bu kadar heba eden bir belediye başkanı çoktan istifa etmeliydi ya da görevden alınmalıydı. Buna göz yumanların hepsi sorumlu" dedi.

GELENEĞE İHANET

Candan, ODTÜ Rektörü Verşan Kök'ün üniversitenin geleneğine ihanet ettiğini belirterek, “Bu imzayı ancak ODTÜ' nün ikinci sırasından atanmış bir rektör atabilirdi. O ağaçların can suyunu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan verdi. Ölü bir yatırım olan şehir hastaneleri için yapılan bu yol bırakın ulaşım sorununu çözmeyi, Ankara trafiğini kilitleyecek. Daha önce yaptığı atamalar ve açıklamalarında da olduğu gibi Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ’ye rektör olamayacağını göstermiştir. Öğrencilerin de dediği gibi ne sermayenin, ne rektörün ODTÜ bizimdir’’ açıklamasında bulundu.          

Candan, Twitter'da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ ormanı görüntüleriyle övünmesini de kınayarak, ‘’İller Bankası’nın molozları üstünde poz veren bu şahsiyet şimdi de katlettiği ormanla övünüyor. Bu iş burada bitmeyecek biz de onun hesap vereceği günleri göreceğiz."dedi

ODTÜ'DE NEDEN BAŞKA BİR YOL?

ODTÜ arazisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ağaç katliamına tepki gösteren TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, mevcut yol genişletilebilecekken neden başka güzergaha yol yapılmak istendiğinin açıklanmasını istedi.

Bir gecede 60 yıllık emeğin yok edildiğinin altını çizen Koramaz, büyütülen binlerce ağacın iş makinası ve yüzlerce polis korumasıyla yok edildiğinin altını çizdi. Koramaz, ODTÜ'ye yapılan yolun  yaklaşık 30 hektar ormanlık alandaki ağaçları yok ettiğini belirterek, “Aynı zamanda yaklaşık 150-200 hektar büyüklüğünde orman alanı da üniversite arazisinden kopartılmış olacaktır” dedi.

Koramaz, ODTÜ Rektörü Ercan Kök'ün Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün doğal SİT ve orman olan bu alandan yol geçirilmesini sağlayan planı neden onayladığını açıklamasını istedi.

NAZLIAKA: ODTÜ'YE GECE GİRMEK, UTANCI ÖRTME ÇABASI MI?

ODTÜ'de Ankara Büyükşehir Belediyesi araçları binlerce ağacı kesmesiyle ilgili soru önergesi veren Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, “İş makineleri ODTÜ’ye neden gece yarısı girmiştir, bu utancın ve yapılan doğa katliamının üstünü örtme çabası değil midir?” dedi.

ODTÜ'de ormandan geçen yol yapımı için Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri cumartesi gece yarısı binlerce ağacı kesmeye başladı. Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Geçtiğimiz yaz İstanbul ve Ankara’da yaşanan ve bir afete dönüşen, büyük korku yaratan yağışlar kentlerimizi nasıl bir tehlikenin beklediğini, mevcut politikaların devam etmesi halinde bu tehlikenin katlanarak artacağını göstermiştir” diye büyük şehirlerde yaşanan sel baskınlarını hatırlattı. Yeşil alanın öneminin sel baskınlarıyla ortaya çıktığını dikkat çeken Nazlıaka, “Gece yarısı ODTÜ’ye giren Ankara Büyükşehir Belediyesi araçları binlerce ağacı katletmiştir. İş makineleriyle yerinden sökülen ağaçlar kamyon katarlarıyla bilinmeyen yerlere taşınmıştır. Bu bir utancın ve yapılan doğa katliamının üstünü örtme çabası değil midir?” diye sordu.

HAVA KİRLİLİĞİNE DAVETİYE

Nazlıaka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre başkentte 2016 yılında hava kirliliği sınırının (PM 10 sınır değeri) 420 defa aşıldığını belirterek,  ODTÜ’de katledilen binlerce ağaçla kirlilik sınır değerinin nasıl etkileneceğinin açıklanmasını istedi.  Nazlıaka, Başbakan Yıldırım'ın ekosistem hakkındaki görüşlerini de merak ederek, “Elli yıllık bir ormanın yarattığı ekosistemi yeni dikilen ağaçlarla sağlayabileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt istedi. Nazlıaka, 2013-2017 yıllarında açılan yol güzergahına yakın olan İncek, Çayyolu, Yakupabdal, Tulumtaş ve çevresindeki arsa satış sayısını da açıklanmasını isteyerek, “Bu tarihlerde kaç dönüm arsa el değiştirmiştir?” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AKP'li Ünal: Toplumun yüzde 40'ı ensestmiş, hadi oradan!

SONRAKİ HABER

Başakşehir son dakikada güldü: Fenerbahçe 2-3 Başakşehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...