09 Eylül 2017 12:27

Tek adam rejimine karşı demokrasi ve barış mitingi

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu bugün 15:00'te Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda 'Barış ve demokrasi istiyoruz' talebiyle Barış Mitingi yapacak.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda “OHAL kaldırılsın, KHK’ler iptal edilsin! Barış ve demokrasi istiyoruz” talebiyle miting yapacak. Koordinasyon bileşenleri, OHAL ve KHK’lerle ülkenin tek adam rejimiyle yönetilmek istendiğine vurgu yaparak, işçileri ve emekçileri tek adam rejimine karşı demokrasi, adalet ve barış talepleri etrafında mücadeleye çağırdı.

Kurban Bayramı’nın 1 Eylül’e denk gelmesi nedeniyle bu yıl İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi bugün yapılacak. İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonunun yarın Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapacağı miting saat 15.00’te başlayacak. Koordinasyon bileşenlerinden HDP, EMEP ve KESK temsilcileri mitingle ilgili Evrensel'e açıklama yaptılar.

‘BARIŞ VE DEMOKRASİ ÖNEMLİDİR’

Mitingin Emek ve Demokrasi Koordinasyonu tarafından yapıldığını belirten HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek, “Faşizm kurumsallaşmaya yüz tutmuştur. O yüzden bu faşist gidişattan rahatsızlık duyan bütün toplumsal kesimleri, sadece HDP seçmenini değil, bütün toplumsal kesimleri miting alanında tek ses, tek yürek ve ortak taleplerle ortak gelecek kaygısıyla buluşmaya davet ediyoruz. Faşizme karşı mücadele sadece bir günle değildir ve bir günle sınırlandırılmaz. Ama o bir günde bütün toplumsal farklılıkların tek ses, tek yürek olması gelecekteki örgütlü mücadelemiz ve özgürlük mücadelesi bağlamında umut verecektir" dedi.

AKP-Saray rejiminin kendisinden olmayana köleliği dayattığını anlatan Çiçek, demokrasi ve barışın önemine dikkat çekerek bundan sadece Kürtler, Alevilerin değil, bütün toplumsal farklıların da zarar gördüğünü belirtti. Doğanın da zarar gördüğünü anlatan Çiçek, “Talan kültürü karşısında sadece insanlar değil, doğa ve bütün canlılar tehdit altındadır. Mesele şudur: Bu topraklarda ya barış ve özgürlük tesis edilecek ya da gerçekten geri dönüşü olmayan bir şekilde hepimizin çok acı çekeceği, muzdarip olacağı topraklar haline gelecektir. O yüzden barış ve demokrasi önemlidir. Aynı zamanda örgütlü ve birleşik mücadele bağlamında bunun sözünün, bunun umudunun taşınması bağlamında önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ’

EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, her eylül ayında yurt çapında barış etkinlikleri yapıldığını hatırlatarak, yarın Bakırköy’de düzenlenecek mitingin ülke şartları dikkate alındığında daha da önem kazandığını ifade etti. Ülkedeki adaletsizliğe vurgu yapan ve hak arayışına tahammül edilemeyeceğini dile getiren Gerçek, “İşçiler, emekçilerle birlikte partiler ve kurumlar olarak, adalet ve demokrasi taleplerimizi dile getirmek için böyle bir miting düzenledik” dedi. OHAL ve KHK’ler ile ülkenin yönetildiğine dikkat çeken Gerçek, KHK’nin en çok işçileri ve emekçileri mağdur ettiğini ifade etti. Gerçek anlamda barış ve adalet istediklerini belirten Gerçek şunları söyledi: Bu ülkede Kürt sorununun çözümsüz bırakılması nedeniyle bir yandan ölümler yaşanıyor, diğer yandan işsizlik had safhada, işsiz kalanların intihar haberleri geliyor. İş cinayetlerinde her gün işçiler, emekçiler can veriyor. OHAL ve KHK’lerle birlikte tek adam rejimi inşa edilmek isteniyor. Bizler emek ve demokrasiden yana güçler olarak, baskılara ve tek adam diktatörlüğüne karşı taleplerimizle birlikte bir kez daha alanda olacağız. Mitingimizde ‘OHAL kaldırılsın, KHK’ler iptal edilsin; barış ve demokrasi istiyoruz’ talebi öne çıkacak.

"Adalet, demokrasi ve barış talepleri etrafında bu mücadeleyi büyütmemiz gerekir” diyen Gerçek, İstanbullu emekçileri mitinge davet etti. İl Başkanı Gerçek, EMEP’in yarın saat 13.30’da Dikilitaş’ta buluşup oradan miting alanına yürüyeceğini de sözlerine ekledi.

‘OHAL KALDIRILSIN’

Koordinasyon bileşenlerinden KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Özlem Tolu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün her yıl olduğu gibi İstanbul’da önemine atfen kutlanacağını söyledi. Bu yıl yapılacak mitingin ise birden fazla önemli noktasının öne çıktığını belirten Tolu şunları söyledi: OHAL koşullarında, hem de ülkenin dört bir yanı savaş halindeyken, Meclis lağvedilirken, savaşa yönelik kararların tek kişi tarafından alındığı bir ortamda, toplumsal barışın OHAL ile gerçekleşmeyeceği düşüncesiyle, yapacağımız mitingde OHAL'in kaldırılmasını, KHK’lerin iptal edilmesini ve işten atılan kamu görevlilerin işlerine iadesini talep edeceğiz.

Toplumsal barışın bir günle sağlanmayacağını da belirten Tolu, barış ve demokrasi mücadelesinin gerekliğine işaret etti. 10 Ekim’de Ankara’da yapılan ve katliamla sonuçlanan barış talebinin ülke tarihinin en büyük barış katliamı olduğunu hatırlatan Tolu, Mitingin ayın 10’nuna denk geldiğini ve Ankara Katliamı’nı unutturmamak ve katliamda yaşamını yitirenleri bir kez daha anacaklarını söyledi. Savaşın yaşandığı, OHAL ve KHK’lerle ülkenin yönetildiği bir ortamda işçilere ve emekçilere bütçeden pay düşmeyeceğine vurgu yapan Özlem Tolu, “İşçiler ve emekçiler sermayeden haklarını alamıyor, grevler yasaklanıyor. Kamudaki toplu iş sözleşmesinde olduğu gibi emekçilerin payına sömürü düşüyor. Ülkeyi yönetenler OHAL’i sermaye için çıkarttıklarını itiraf etmişken böyle bir ortamda işçiler ve emekçilerin barış talep etmekten başka şansları yok. OHAL’e karşı seslerini yükseltmeleri gerekiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kadın esnaf sayısı 1 yılda 13 bin 538 arttı

SONRAKİ HABER

Tekno Maccaferri’de grev 41’inci gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...