09 Eylül 2017 11:00

'Hasta mahpus Mehmet Yamaç serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi, cezaevlerindeki hasta mahpusların serbest bırakılması için F oturumu düzenledi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerindeki hasta mahpusların serbest bırakılması için her hafta olduğu gibi bu hafta da F oturumu gerçekleştirdi. Bugünkü F Oturumu'nda hasta mahpus Mehmet Yamaç’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Yamaç'ın ve tüm hasta mahpusların tedavi koşullarının sağlanması ve serbest bırakılması talep edildi. Galatasaray Lisesi önünde "285. Hafta F oturması Mehmet Yamaç serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır","Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" pankartı açan mahpus yakınları ve insan hakları savunucuları "Mehmet Yamaç serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tecrit iskencesine son", "Onursuz arama işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları attı.

İnsan hakları savunucusu Mukaddes Şamiloğlu yaptığı açıklama da, "Hasta mahpusların serbest bırakılması bir yana, tedavilerinin, hatta muayenelerinin bile yapılmadığına tanık oluyoruz. Hasta mahpusların hastane sevkleri günlerce, haftalarca sonar ortaya çıkıyor. Sevk çıktığında ise onursuz arama dayatılıyor. Mahpusların hastaneye gitmesi engelleniyor. Ola ki hastaneye gitmeyi başarmış bir mahpus muayeneye kelepçeyle sokuluyor. Kelepçeli muayeneyi kabul etmeyen mahpus muayene edilmeden hapishaneye geri götürülüyor.
Biz insan hakları savunucuları olarak, hasta mahpusları katletmeye yönelik bu saldırılara karşı burada ve her yerde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" denildi.

'TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ'

21 Yıldır hapiste olan müebbet hükümlüsü Mehmet Yamaç 2000 yılında hapishanelere yapılan katliamlar sırasında Adana Ceyhan hapishanesinde yaralanarak göğüs kafesi kırılındığını söyleyen Şamiloğlu, "Tedavisi yapılmayan Yamaç atılan bombalarla ve kimyasal gazlar nedeniyle Akciğerinin bir bölümü yanar. Adana Ceyhan Hapishanesinden sürgün sevkle Erzurum H.tipi hapishanesine gönderilir. Burada da tedavisi yapılmayan Yamaç 2013 yılında Erzurum H.tipi hapishanesinden hasta olduğu halde Tekirdağ 1.nolu F tipi hapishanesine sürgün edilir. Sürgün Sevk sırasında kalp krizi geçirir. Yaşadığı ciddi sağlık sorunlarından dolayı ailesinin yanına, Van’a sevkini istemiştir. Sevk talebine karşılık bu kezde Edirne F tipi Hapishanesine götürülür. 28 Nisan 2016 tarihinde Hapishanede yaşadığı sorunlar ve Kürdüstanda da yaşanan katliamlara karşı bedenini ateşe verir. Çorlu Devlet Hastahanesi yanık ünitesine kaldırılarak tedavi altına alınır. Belden aşağısı yanık halde,14 Mayıs 2016 tarihinde Edirne Tıp Fakültesi Hastahanesinde götürülür. Mehmet Yamaç tedavisi tamamlanmadan hastahaneden çıkartılmış ve tekrar hapishaneye götürülmüştür" dedi.

 Mehmet Yamaç'ın  avukatıyla  iki hafta önce yaptığı görüşmede, ameliyat sonrası bacağına takılan tel zımbaların çıkarılması için hastaneye götürülmediğini, hapishanedeki mahpus arkadaşının zımbaları tırnak makasıyla çıkardığını aktardığını söyleyen Şamiloğlu, "Tedavi edilmeme Mehmet Yamaç içinde geçerli.

Biz insan hakları savunucuları olarak bugün gündeme getirdiğimiz Mehmet Yamaç şahsında bütün hasta mahpusların serbest bırakılmasını, öncelikle tedavi haklarının engellenmemesini istiyoruz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilgen: IŞİD’lilere itiraz kapalı bize açık!

SONRAKİ HABER

‘Şişecam patronu 440 kişinin işten atılmasını istiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...