09 Eylül 2017 10:51

Ege Denizi’nde mülteci geçişleri yeniden arttı

Geri Gönderme Anlaşması’ndan bu yana Ege Denizi’nde mülteci geçişindeki en hareketli ay ağustos oldu. 3 bin 695 mülteci Yunanistan’a geçiş yaptı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Ortadoğu ülkelerinde devam eden çatışma ortamı ile ağır ekonomik krizler ve komşu ülkelerin sınır politikaları, mültecileri ölümü göze alarak Avrupa yollarına düşürmeye devam ediyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Gönderme Anlaşması, Ege Denizi’ndeki geçişleri büyük oranda düşürmüş olsa da her politik gerilim döneminin ardından geçişlerin arttığı da gözlemleniyor. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) açıkladığı verilere göre ağustos ayı içerisinde Türkiye’den Yunanistan ait adalara 3 bin 695 mülteci geçiş yaptı. Günlük geçiş ortalaması ise 120’nin üzerinde. Temmuz ayı içerisinde 2 bin 249 mülteci geçiş yaparken, rakamlar karşılaştırıldığında yüzde 64’lük bir artış görülüyor. 

2017’DE 16 BİN MÜLTECİ GEÇTİ

Geçişlerin devam ettiği eylül ayının ilk 5 gününde 890 mülteci adalara ulaştı. 2017 yılının tamamında 16 bin civarında mülteci geçiş yaparken 45 mülteci de bu yolculukta yaşamını yitirdi. Şimdiye kadar aylık 2 bin civarında olan geçiş ağustos ayında aşılmış oldu. Ayrıca Geri Gönderme Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği mart 2016’dan bu yana en fazla geçiş gerçekleşmiş oldu. 

10 BİN MÜLTECİNİN DE GEÇİŞİ ENGELLENDİ

Öte yandan geçiş yaparken alıkonulan mülteci sayısında da artış bulunuyor. Sahil Güvenlik Komutanlığının açıkladığı verilere göre Ege Denizi’nde temmuz ayı içerisinde 1528 mültecinin geçişine engel olunurken bu sayı ağustos ayı içerisinde 2025’e ulaştı. 1 Eylül ile 8 Eylül arasında da 741 mültecinin geçişi engellendi. 2017 yılının tamamında ise bu sayı  10 bin 802. Yunanistan’ın Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz Adalarındaki kamplarında iltica işlemleri için bekleyen mülteci sayısı da 14 bine yakın.

ÖNCEKİ HABER

Yoksulluk içinde yaşam savaşı

SONRAKİ HABER

‘Médan Geceleri’ Türkçe’ye ilk kez çevrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...