09 Eylül 2017 00:49

Fabrika el değiştirdi işçilerin alacakları hiç edildi

Polkar Polyester Fabrikası’nda üretim dururken, işçiler ücretleri, tazminatları ödenmeden işten atıldı. İşçiler eylem hazırlığında.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Kısa süre içerisinde defalarca el değiştiren Polkar Polyester Fabrikası’nda üretim dururken, işçiler ücretleri, tazminatlarını ödemeden işten atıldı. Devletten de adım atmasını isteyen işçiler fabrika önünde eylem yapmaya hazırlanıyor. 

İzmir’in Menemen ilçesindeki Ulukent Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Polkar Polyester Fabrikası yakın zamanda bir çok kez el değiştirdi. Otomotiv ve demiryolu araçları için yalıtım malzemesi üreten fabrika bir süredir içinde bulunduğu ekonomik krizi gerekçe göstererek işçilerin ücretlerini düzenli olarak ödemiyordu. 

Fabrika sürekli el değiştirse de işçiler için değişen bir şey olmadı. Son ana kadar yoğun bir şekilde çalışan fabrika 19 Ağustos’ta üretimi durdurdu ve işçiler alacakları ödemeden işten atıldı. İşçilerin 2 aylık ücretlerinin yanı sıra, fazla mesai ücretleri, yıllık izinleri, kıdem ve ihbar tazminatları bulunuyor. Her bir işçinin on binlerce alacağı bulunuyor. İşçiler çıkarıldıktan sonra fabrikanın ismi değiştirildi. Şu anda az da olsa üretim devam ediyor. 

FABRİKANIN MALLARI HACİZLİ

İşçiler, süreci yargıya taşımaya düşünüyor ancak yargı aşamasının uzun sürmesi ve fabrikanın malları üzerinde haciz bulunması nedeniyle çözüm sağlamayacağını düşünüyor. İşçiler fabrikanın mallarına haciz koyan şirketin, fabrikayı son olarak satılan kişinin babasının başında bulunduğu şirket olduğunu iddia ediyor. Asıl olarak işleri bu şirketin yönettiğini dile getiren işçiler perde arkasındaki şirketin fabrikayı sorunsuz, borçsuz  bir şekilde devralmak istediğini dile getirdi. 

İŞÇİLERİN DE EVİNE HACİZ GELEBİLİR 

Alacakları ödenmeyen işçiler ise ciddi ekonomik zorluk yaşıyor. Kredi kartlarını kullanan, kredi çeken ve ya borç para alan işçiler geri ödeme yapamıyor. Bir çoğu hacizlik durumda. İşçiler, muhatap bulamadığını, ne eski işverenlerinin ne de yeni işverenlerinin sorularına cevap vermediğini dile getirdi. Alacakları ödenmesi halinde borçlarını kapatacaklarını dile getiren işçiler, devletin sorunun çözümü için adım atmasını istiyor. 

Gazetemize konuşan İbrahim Murat isimli işçi, yeni patronlarının işçilerin alacaklarını üstüne yatmaya çalıştıklarını ifade ederek “Bizim emeğimizi düşünen yok. Çok fazla sabrımız kalmadı. Bizim bir ailemiz. Bu iş bu kadar basit mi? Yıllardır çalıştır, Ali Cengiz oyunu oyna kapının önüne koy. Madem hükümet kendilerini çalışanların yanında olduğunu söylüyor. O zaman göstersin. Devlet bizim mağduriyetimizi görsün. Bizim mağduriyetimizi gidersin. Fabrika iflas gösterilmediği için biz de alacaklarımızı alamıyoruz” dedi. 

MESLEK HASTALIKLARINA YAKALANLAR DA VAR

16 seneden fazladır fabrikada çalıştığını belirten Şaban Karadeniz de işyerinde gerekli işçi sağlığı önlemlerinin alınmamasından dolayı astım hastalığına yakalanmış. Karadeniz şunları söyledi: “Kredi kartlarımız dolmuş durumda. Sürekli faiz ödüyoruz. Son dört beş senedir bu sıkıntıyı çekiyoruz. Hem bankalara borcumuz olduğu hem de fabrikadan alacağımız olduğu için fabrikadan ayrılamadık. Dünyanın en zehirli maddelerinden biri ile çalışıyoruz. Bize sadece basit bir toz maskesi veriyorlardı. Çalışma yerlerimiz havalandırılmıyordu. Nefes alamıyorduk. Bir çok arkadaşımız hem solunum yolunda sindirim sisteminde sorunlar yaşıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Tırmanamayan telefonla konuşamaz!

SONRAKİ HABER

Çocuklarımızın geleceği için sokağa çıkma vakti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...