09 Eylül 2017 00:39

Tırmanamayan telefonla konuşamaz!

Diyarbakır Çınar'a bağlı Sergelya (Başalan) köyünde, şebekeler çekmediği için telefonla konuşmak için iyi bir tırmanıcı olmak gerekiyor.

Paylaş

Salih YEŞİL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Sergelya (Başalan) köyünde, telefonla konuşmak için iyi bir tırmanıcı olmak gerek, çünkü köyde yüksek yerlerin dışında telefon şebekeleri çekmiyor. Telefonla konuşmak için ya elektrik direklerine, ya evlerin damlarına ya da evlerin avlularını çevreleyen duvarların kolonlarına tırmanmak gerek. 
Türkiye’de 3 büyük GSM operatörü, milyonlarca dolar harcayarak halkla ilişkiler kampanyası çerçevesinde şebeke ağlarının yaygınlığını vurgulamak için “Türkiye’nin en ücra köşelerindeki mezralarda şebeke ağlarının bulunduğunu” konu edinen reklam filmleri çekiyor, ancak, gerçekler bunun tersini söylüyor. 
Türkiye’nin en ücra köşesinde bulunmayan hatta neredeyse şehir merkezi sayılan Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Başalan köyünde Türkiye’nin en büyük 3 GSM operatörünün şebekesi, telefonların çekim mesafesinde bulunmuyor. 

Diyarbakır’a 20, Çınar ilçesine 23 kilometre mesafede bulunan 250 hanelik Başalan köyünde telefonla konuşmak için iyi bir tırmanıcı olmak lazım, zira telefon şebekeleri, ancak yüksek yerlerden çekebiliyor. 

Köyde, elinde telefonla her an yüksek bir yere tırmanmaya çalışan biri ile karşılaşmak mümkün. Bu yerler genellikle, ya bir telefon direği ya evlerin avlusunda bulunan beton kolonlar ya da evlerin damı oluyor. Zinde oldukları için tırmanma yeteneğini yitirmemiş gençler için telefonla konuşmak sorun olmasa da yaşlılar için telefonla konuşmak büyük bir sorun. 

Köy dışarıya göç veren bir köy. Köyde her ailenin bir ferdi muhakkak başka bir ilde gurbetçi. Köy dışındaki yakınlarıyla konuşamayan köy sakinleri, bu duruma tepkili.

‘KİMSEYE ULAŞAMIYORUZ’

Telefon şebekeleri yüzünden bayramlarının buruk geçtiğini ifade eden köyün yaşlı simalarından Faruk Çakıl, “Yakınlarımla görüşüp bayramlarını kutlayamadım. Gençler yine yüksek bir yere tırmanıp birkaç kelime de olsa konuşabiliyorlar. Artık güçten düşen bizim gibiler, bırakın tırmanmayı yürümekte bile zorluk çekenler ise kaderlerine razı geldi. Bir dahaki bayrama buruk girmek istemiyoruz. Umarım bu sorun bir an önce giderilir” dedi.

Köy sakinlerinden Recep Duran da köylerinde telefon çekmediği için bayramda gurbetteki çocuklarıyla görüşmediğinden şikayetçi. 

GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

Köy Muhtarı Halim Katar’ın işi zor, şebekeler çekmediği için köylülerin baskısı altında, aynı zamanda o da bütün köylülerin kaderini paylaşıyor. Katar, “Köylüler, sürekli bu sorundan şikayetçi. Ben de girişimlerde bulundum, ama bir sonuç alamadım. Özel günlerde insanlar daha duygusal olabiliyor. Bu bayramda bu özel günlerden biriydi. Köydekiler gurbette bulunan yakınlarıyla görüşmek istedi ama telefon şebekelerinin çekmemesi, onların bayramının buruk geçmesine neden oldu. Sadece bu değil, köyde acil bir durum olduğu zaman kimseye ulaşamıyoruz kimse de bize ulaşamıyor. Muhtar olduğum için köyün resmi işlerinin halledilmesi de aksıyor haliyle.  Bu çağda iletişimsiz kalmak herhalde bizim köye özgü bir durum. Bu sorunun giderilmesi lazım bir an önce” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tuna’nın incisi Budapeşte

SONRAKİ HABER

Fabrika el değiştirdi işçilerin alacakları hiç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...