Baydemir: Tüm milletvekillerinin yeri TBMM'dir

AYM önündeki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 4. gününde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Ayhan Bilgen'in tahliyesini değerlendirdi.

08 Eylül 2017 10:11
Paylaş

HDP’nin Anayasa Mahkemesi önündeki  Vicdan ve Adalet Nöbeti dördüncü gününde devam ediyor. Nöbet sürerken tutuklu milletvekili ve eski parti sözcüsü Ayhan Bilgen'in tahliye edilmesi sevinç yarattı. Bilgen’in tahliyesini değerlendiren HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Bugün Parti Sözcümüz Ayhan Bilgen’in tutukluluk incelemesinde tahliyesine karar verildi. Olması gereken budur. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın 30 günde bir yapılan tutukluluk incelemesi ise 22 Haziran’dan bugüne yapılmadı. Yani tutuklu bulunması Anayasaya, yasaya aykırıyken şu anda tamamen kanunsuzluk söz konusu. Sadece hukuk perspektifiyle dosyalara baktığımızda tüm milletvekillerinin olacağı yegane yer TBMM’dir” diye konuştu.

PARTİ LİDERİ REHİN

Baydemir, seçimde alınan oy bakımından Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: “Toplamda 11 milletvekili cezaevinde. Dokunulmazlığın kaldırılmış olması hukuki açıdan butlandır. Bununla birlikte yargılamanın tutuklama cihetiyle yapılmış olması başlı başına Anayasa suçudur, Anayasa ihlalidir. Ortada Anayasa içtihadı var ve bu öyle bir içtihattır ki milletvekili nasıl yargılanır konusunda emsal bir karar oluşturulmuştur. Tutuklu olan milletvekilleri detaylı inceleme olmaksızın tahliye edilmişlerdir. Bir hukuksuzluk mütemadiyen hukuksuzlukların devamını beraberinde getiriyor. Bugün eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürülmüşse bu AYM’nin kararını açıklamamasından kaynaklı. Bu gecikme, telafisi imkansız sorunları beraberinde getiriyor. Tutuklama müessesi istisnadır. Nasıl oluyor da bir siyasi partinin lideri 309 gündür rehin tutuluyor.”

ADALET SİZE DE LAZIM OLACAK

HDP Milletvekili Celal Doğan ise Türkiye'de binlerce hakimin meslekten atıldığını ya da tutuklandığını hatırlatarak, “Çünkü onlar adalete biat etmiyorlardı, belli bir ideolojiye, fikre, kişiye biat ediyorlardı. Bu binada o koltuklarda oturanlar yerine, şimdi hapiste olanlar vardı. O nedenle biatın hiçbir faydası yok. Bugün bu binada görev yapan arkadaşlara sesleniyorum. Biat ettiğiniz hiçbir değer adaletten yüksek değil. Şimdi cezaevinde bulunan ve adalete biat etmeyen şahsa da adalet lazım oldu. Bir gün er geç bugün adalete biat etmeyen bu binadaki insanlara da adalet lazım olacak” dedi.

KADINLARDAN ADALET TALEBİ

HDP'nin  Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne Ankara Kadın Platformu, demokratik kitle örgütleri, hukukçular da destek verdi. Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Özlem Boyraz Özel, ülkeye adalet geldiği güne kadar sokaklarda olacaklarını belirtti. Özel bu ülkede herkesin adalete ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde gerçekten adalet olmadığı için  her gün kadınlar tacize ve tecavüze uğruyor katlediliyor.  Biz de  adalete ihtiyacımız olduğu için buradayız. Bu ülkeye adalet gelene kadar özgür bir ülkede yaşayana kadar alanlarda ve sokaklarda olacağımızı tekrarlıyoruz” dedi.

İLK KEZ BERBEROĞLU FOTOĞRAFI TAŞINDI

HDP'nin açıklamasında her zamankinden farklı olarak tutuklu HDP milletvekillerinin fotoğraflarının yanı sıra tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun fotoğrafı da taşındı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’deki ILO toplantısını boykot kararı

SONRAKİ HABER

Elazığ'da 15 bölge, 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa