07 Eylül 2017 14:33

DHL Express direnişine uluslararası destek

Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) DHL Express’in merkez ofisi önüne gelerek direnişteki işçilere ve TÜMTİS'e desteğini bildirdi.

Paylaş

Türkiye’de bulunan uluslararası Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) inceleme ve dayanışma heyeti, DHL Express’te 53’üncü gününe giren direnişe destek ziyaretinde bulundu.

ITF’nin Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Noel Coard, Kampanyalar Direktörü Liz Blackshaw ve Kara Taşımacılığı Bölümü Kıdemli Asistanı Deniz Akdoğan’dan oluşan heyeti, DHL Express’in İstanbul Yenibosna’da bulunan merkez ofisi önüne gelerek direnişteki işçilere ve TÜMTİS'e desteğini bildirdi.

'DHL EXPESS İŞÇİ DÜŞMANI TUTUMUNDAN VAZGEÇMELİDİR'

Alanda açıklama yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, tüm baskı ve zorluklara rağmen 53 gündür devam eden DHL Express direnişinin uluslararası bir boyut kazandığını belirterek “Bugün, dünyada 19 milyon işçiyi temsil eden uluslararası federasyonumuz ITF’in temsilcileri aramızda ve bizlerle dayanışmaya geldiler. Bu mücadele büyüyerek devam edecektir” dedi. 

DHL Express’te gelinen sürece ilişkin bilgi veren Başkan Öztürk, “Bilindiği gibi sendikamız geçtiğimiz Şubat ayında DHL Express işyerinde örgütlenerek yasaların aradığı çoğunluğu sağlamıştır. Fakat işveren sendikamızın çoğunluğuna itiraz ederek sendikamıza üye işçilere baskı uygulamış ve sendikadan vazgeçirmeye çalışmıştır. İşçilerin istifayı kabul etmemesi üzerine 9 işçiyi işten çıkarmıştır. İşten çıkarılan üyelerimiz bu kapının önünde 53 gündür kararlı ve onurlu mücadelesini sürdürmektedir” diye konuştu.

DHL şirketinin, ITF ve UNI Küresel sendikası ile yaptığı protokole de değinen Başkan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü:

“DHL şirketi bu protokol ile sendika hakkına saygı göstereceğini imza etmiştir. Ancak bu protokole rağmen Türkiye’de böyle bir uygulamaya girişmiştir. Bu uygulama protokolün ihlalidir ve aynı zamanda Türkiye’deki yasaların ve uluslararası sözleşmelerin de ihlalidir. Arkadaşlarımız en temel hakkını kullanarak sendikaya üye olmuşlardır. Bundan dolayı cezalandırılmışlardır.”

TÜMTİS'in bu mücadeleden geri adım atmayacağını ve sonuç alınıncaya kadar kardeş ve uluslararası sendikalarla birlikte bu mücadeleyi daha da büyüteceğini belirten Başkan Öztürk, DHL Express işçi düşmanı tutumundan vazgeçerek işten çıkardığı işçileri geri almaya ve itirazı geri çekmeye çağırdı.

'ITF OLARAK İŞÇİLERİN VE TÜMTİS’İN YANINDAYIZ'

ITF Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Noel Coard yaptığı konuşmada, ITF’in aldığı karar ile oluşturulan heyetin Türkiye’ye gelmesindeki amacın olayları yakından incelemek olduğunu belirterek; “Bugün buraya gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaret ama bu son olmayacak” dedi.

ITF’nin tarihi boyunca işçilerin hakları için mücadele ettiğini belirten Coard, “ITF tüm dünyada özellikle haksızlığa uğrayan ve baskı altındaki işçilerin hak ve çıkarları için mücadele etmiş ve destek vermiştir. ITF aynı zamanda üye sendikalar ve TÜMTİS’le omuz omuza mücadele vermektedir. Özellikle çok uluslu şirketlerde verilen mücadelede TÜMTİS’in yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmasının devamında birlik ve kararlılık vurgusu yapan Coard, “Türkiye’deki işçiler ve sendikaları güçlüdür. ITF de güçlüdür ve bu mücadelesinden vazgeçmeyecektir. ITF heyeti olarak burada olmaktan onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Burada olmaktan ve hakları için mücadele veren işçi kardeşlerimizi desteklemekten onur duyuyoruz” diyen ITF Kampanyalar Direktörü Liz Blackshaw da yaptığı konuşmada ITF’in Türkiye’deki DHL Express mücadelesine desteğinin süreceğini ifade etti.

“DHL şirketi ile bir protokolümüz vardır. Ve biz TÜMTİS’in yetki tespitine itirazını geri çekmesi için DHL’ye bir şans verdik” diyen Liz Blackshaw DHL’yi işçi karşıtı tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Blackshaw konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“DHL ile küresel düzeyde yaptığımız protokole göre yerel düzeyde çözüme kavuşmayan sorunlar uluslararası düzeyde tartışılmak zorunda. Bu yüzden DHL’ye tekrar bir çağrıda bulunuyoruz; İtirazını geri çekmesi, TÜMTİS ile masaya oturarak müzakerelere başlaması için çağrıda bulunuyoruz. Müzakere süreci başladığında da işten çıkardığı işçilere tekrar iş başı yaptırmalıdır.”

ITF’in sonuna kadar bu mücadelesinde TÜMTİS ve DHL Express işçilerinin yanında olduğunu belirten Liz Blackshaw, “ITF burada ve burada olmaya devam edecektir. DHL Express işçileri gibi tüm işçilerin mücadelesini desteklemeye devam edecektir” dedi.

KURUMLARDAN DESTEK

TÜMTİS merkez ve İstanbul 1 No’lu Şube ile Gebze şube yöneticilerinin yanı sıra sendikanın örgütlü olduğu ambarlar, UPS ve DHL Lojistik işyerlerinden temsilci ve sendika üyelerinin kitlesel katılımı ile gerçekleştirilen açıklamaya emek örgütü temsilcileri de destek verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan pasaportunu aldı

SONRAKİ HABER

HDP: Mevsimlik tarım işçilerine saldırının sorumlusu AKP'dir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...