07 Eylül 2017 11:46

MSF: Arakanlılara acil tıbbi yardım sağlanmalı

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, 'Arakanlılar için acilen tıbbi ve insani yardım sağlanmalı' çağrısı yaptı.

Paylaş

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF), “Myanmar ve Bangladeş’te bulunan Rohingyalara (Arakanlılar) acilen tıbbi ve insani yardım sağlanmalı” çağrısı yaptı. 

Bangladeş ve Myanmar sınırındaki insani durum giderek daha kötüye gidiyor. Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan Rohingyaların tıbbi ve insani yardım ihtiyacı ise büyük aciliyet taşıyor.

Myanmar’ın Rakhine (Yaygın bilinen adıyla Arakan) eyaletindeki şiddetten kaçarak Bangladeş’e sığınan insan sayısı 6 Eylül 2017 itibarıyla 146 bini aşmış durumda. Ekim 2016’da da şiddet olayları nedeniyle Bangladeş’e 75 bin Rohingya sığınmıştı. Ülkeye giriş yapan mültecilerin çoğu derme çatma yerlerde ya da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin kurduğu kamplarda kalırken bazıları ise üç yeni kampta ve ev sahibi halkın evlerinde kalıyor. 

MÜLTECİLER SINIRDA SIKIŞIP KALDI

Bangladeş ve Myanmar arasında bulunup iki ülkenin de egemenliği altında olmayan topraklarda ise birçok mülteci sıkışıp kalmış durumda. Son dönemde yaşanan şiddet olayları öncesinde Bangladeş’e sığınan Rohingyalar (Arakanlılar) yine güvenlik ve hijyen koşullarından uzak, aşırı kalabalık yerlerde ve korumadan yoksun bir biçimde yaşıyordu.

MSF Bangladeş Ülke Temsilcisi Pavlo Kolovos ise yazılı yayımlanan açıklamasında, “Uzun yıllardır bu ölçekte bir insani krizle karşılaşmamıştık. Ekiplerimizin destek olduğu insanların büyük ihtiyaçları var, travmatize olmuş durumdalar” dedi. 

Sağlık hizmetlerine erişimleri olmadığı için birçoğunda ciddi tıbbi ihtiyaçların söz konusu olduğuna dikkat çeken Kolovos, “Yine bazılarında şiddete bağlı yaralanmalar, enfeksiyon kapmış yaralar ve gebelikle ilgili ciddi komplikasyonlar görüyoruz. İnsani yardımın genişletilmemesi durumunda ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu. 

 ‘OĞLUM VURULDU, AİLEM ORMANDA KALDI’

MSF’ye konuşan 49 yaşındaki bir baba ise yaşadıklarını şu şekilde paylaştı: “Evimizden ailecek kaçtık. Oğlum kaçarken vuruldu. Onu Bangladeş’teki bu hastaneye getirdim. Ailemin geri kalanını ise Myanmar’da ormanın ortasında saklanırken bırakmak zorunda kaldım. Onlardan günlerdir haber alamıyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum, çok çaresiz hissediyorum”.

MSF, insani yardım faaliyetleri çerçevesinde ek olarak hemşire, ebe ve doktor sağlarken aynı zamanda Kutupalong’da bulunan iki kliniğinden birine hasta sayısında yaşanan artış nedeniyle ikinci bir yatarak tedavi birimi ekledi. 

AŞI KAMPANYASI ŞART

Kolovos ise, Myanmar’da bulunan binlerce insanın sağlık hizmetinden yoksun olmasının yanı sıra sağlık hizmeti sunacak kurumlara izin verilmediğini belirterek, “Kuzey Rakhine’de (Arakan) aşılanmış insan sayısının çok düşük olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, Bangladeş’e sığınanlara yönelik olarak öncelikle kızamık ve diğer hastalıklara karşı geniş çaplı bir aşı kampanyası yürütülmesi şart. Bangladeş’e daha önceki yıllarda sığınanlara ve hâlâ Rakhine’de bulunanlara yönelik olarak ise yetersiz beslenme konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor” uyarısı yaptı. 

Bangladeş’e üç gün önce sığınan dört çocuk babası bir adam ise MSF’ye durumuna dair şunları söyledi: “Geldiğimde bana yedi paket bisküvi verdiler. Çocuklarımın ağzına dört gündür başka bir şey girmedi. Şu an geçici olarak ailemle bir okulda kalıyoruz, ama okul komitesi yarın gitmemiz gerektiğini söyledi. Nereye gideceğimizi bilmiyorum”. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tuvalet deliğine düşen yavru kedi AFAD tarafından kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan mektup: Bizi yargı değil siyasetçiler tutukladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...