07 Eylül 2017 11:39

Toğrul: OHAL ile cezaevlerindeki doluluk ne oranda değişti?

HDP'li Mahmut Toğrul, OHAL ile cezaevlerindeki artan doluluğa ve hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, cezaevlerinde artan doluluk oranının ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. “3 kişilik odalarda 4-5 kişi veya 12 kişilik odalarda 20’nin üzerinde mahpusun kaldığı hapishaneler bulunmaktadır” diyen Toğrul, “Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler ile yapılan görüşmelerde, kendilerinin veya odalarındaki bazı mahpusların, ranza olmadığı için yerde yattıkları mahpuslar tarafından dile getirilmektedir. Yine hapishanede mahpusların yasadan kaynaklı sohbet ve ortak alan kullanımı hakkından mahrum bırakıldığı vurgulanmaktadır” dedi. OHAL ve KHK’larının verdiği yetki ile mahpusların mevcut yasal haklarının birçoğunun kısıtlandığına dikkat çeken Toğrul, “Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları, her türden keyfi muameleler, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde çözülmemesi, ağır hasta mahpusların tedavi edilmemesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi sıralayabileceğimiz çok sayıda sorun bulunmaktadır” dedi.

Toğrul, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplandırması talebiyle şu soruları sordu:

1- Türkiye’de toplam kaç cezaevi bulunmaktadır? Türkiye’de bulunan, Erkek, kadın ve çocuk cezaevi sayısı kaçtır? Mevcut cezaevlerinin toplam kapasitesi kaçtır? Bugün itibariyle cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

2- İhalesi devam eden ve yapım aşamasında olan cezaevi sayısı kaçtır?

3- Türkiye’deki cezaevlerinin yıllık toplam gideri ne kadardır? Mahkûmların yemek ve barınma giderleri için bir günde ne kadar harcama yapılmaktadır?

4- Çok sayıda tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde yatacak yer olmadığı için yerlerde yatmaktadır. Yatacak yer olmadığı için yerde yatan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

5- Cezaevlerinde doluluk oranının mahpuslar açısından ayrı bir eziyet ve cezaya dönüşmemesi için bakanlığınız tarafından ne gibi önlemler almayı düşünmektesiniz?

6- OHAL’in ilan edilmesiyle birlikte cezaevlerinde yaşanan sorunların artarak devam etmesiyle ilgili bakanlığınız ne düşünmektedir? OHAL’den sonra cezaevlerindeki mahpus sayısında bir önceki yıllara göre oransal olarak nasıl bir değişim gerçekleşmiştir?

7- Adli mahpuslara yönelik ara ara hükümetiniz tarafından çıkarılan örtülü OHAL afları ne ile neyi amaçlamaktasınız?

8- Bir dönem işkenceye sıfır tolerans iddiasını dillendiren AKP hükümeti, şu anda da aynı iddiasını sürdürmekte midir? (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin Güney Kore'deki THAAD’ları protesto edildi

SONRAKİ HABER

Tuvalet deliğine düşen yavru kedi AFAD tarafından kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...