07 Eylül 2017 11:12

KHK ile ihraç edilen emekçiler OHAL komisyonuna başvurdu

KHK ile ihraç edilen KESK üyeleri, OHAL komisyonuna başvurdu. Başvuru öncesi yapılan açıklamada 'KHK'lar gidecek biz kalacağız' denildi.

Paylaş

İstanbul'da KHK ile ihraç edilen KESK üyeleri, OHAL komisyonuna başvuru öncesinde valilik önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "OHAL kalksın KHK'lar iptal edilsin! " pankartının açıldığı eylemde "KHK'lar gidecek biz kalacağız!", "Karanlığa teslim olmayacağız!", "Direne direne kazanacağız!", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

İstanbul Valiliği önünde yapılan açıklamada ilk sözü KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özlem Tolu aldı. OHAL ve KHK saldırılarına değinen Tolu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülkenin KHK'lar ile yönetilmeye başladığını söyledi. Eğitim Sen üyelerinin okullardan, üniversitelerden tasfiye edilmek istendiğini ifade eden Tolu, "Laik, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim mücadelemiz sürecek" diyerek 10 Eylül'de Bakırköy'de gerçekleştirilecek barış mitinginin çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.

'TÜRKİYE BİLİMSEL AÇIDAN BEŞİNCİ LİGE MAHKUM EDİLDİ'

Basın açıklamasını Marmara Üniversitesinden ihraç edilen Akademisyen Uraz Aydın gerçekleştirdi. Aydın, "Bugün yeni öğretim  dönemi için tüm eğitim kurumlarındaki hazırlıkların sonuna gelinmişken bilim emekçileri olarak burada İstanbul Valiliğinin önünde buluştuk. Hükümete suç yaratma ve suçlu ilan etme yetkileri veren OHAL rejimi ve KHK'ların hukuksuzluğunu bir yıldan uzun süredir belirtiyoruz. Türkiye bilimsel açıdan beşinci lige mahkum edildi. Bu uygulamaların zararlarını sosyal ve ekonomik hayatın her alanında halkımız da görmeye başladı. Hukuki açıdan da bu durum hükümeti sıkıştırmaktaydı. Uluslararası planda elini rahatlatmak için Avrupalılardan aldıkları nasihat doğrultusunda sözde bir yargı yolu oluşturuldu. Etkin iç hukuk yolu olmadığı için yapılan başvuruların Türkiye'nin aleyhinde sonuçlanacağını gören hükümet, yine bir OHAL  KHK'siyle, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu adıyla bir komisyon kurmuş, bu komisyona başvurup başvurusu reddedilenlerin dava açabilmelerini kurala bağlamıştır. Bu yol KHK mağduriyetlerinin yıllarca süreceğini garantilemektedir. Bununla birlikte konfederasyonumuz yasal yolları kullanmaktan imtina etmeme düşüncesiyle bu komisyona da başvuruyu öngördü" dedi.

KHK'larla Eğitim Sen üyesi 337 bilim emekçisinin ihraç edildiğini söyleyen Aydın,  "Bunların elli altısı şubemiz üyesidir. Bu sayılara sağlık eğitimi veren meslektaşlarımız, vakıf üniversitelerinde çalışanlar, OHAL terörü dolayısıyla erken emekli olanlar ve görevlerinden istifa ederek yurt dışına giden genç bilim emekçileri dahil değildir. OHAL rejimi ve KHK'lar Türkiye üniversitelerinde gerçek bir çölleşme yaratmıştır" diye konuştu.   Aydın son olarak şunları söyledi: "Üniversiteyi susturmaya, yandaş haline getirmeye çalışan hükümete ve Saray rejimine pabuç bırakmayacağız. Türkiye'de yükseköğrenimin evrensel standartlarda değil de üçünçü dünya diktatörlükleri seviyesinde verilmesine göz yummayacağız. Bilimsel özgürlüklerin ayaklar altına alınmasına izin vermeyeceğiz."

Açıklama sonrası KESK üyesi emekçiler OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonuna dilekçelerini sundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Young’un üç filmi, gelecek öngörülerini sanatla kurguluyor 

SONRAKİ HABER

'Yine tarikat yurdu, yine istismar... Artık yeter!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...