07 Eylül 2017 06:30

İranlı kadınların cinsel apartheid'a karşı mücadelesi

İranlı kadın aktivist Safai, İran-Suriye maçında Suriyeli hemcinslerinin stadyuma alınıp kendilerinin engellenmesini 'utanç verici' olarak niteledi.

Paylaş

2018 Dünya Kupası Asya Elemeleri’nde Suriye’nin İran’la 2-2 berabere kalarak Play-Off oynama hakkı elde etmesinin yankıları sürerken İranlı kadınlara yönelik ‘tribün yasağı’ da buna ilişkin gündemin bir diğer parçası.

Kadınların, erkeklerin futbol maçlarını tribünden izlemesinin yasak olduğu İran’da maç öncesi internetten satışa sunulan biletlerin kadınların alımına açık olması kısa süreli bir heyecan yaratmıştı. Ancak İran Futbol Federasyonu konunun “teknik bir hata”dan kaynaklandığını açıklayarak “Kadınlar maça giremez” demişti. Maç günü bilet alan kadınlar stada giremedi.

SAFAİ: AŞAĞILAYICI BİR DURUM

Tahran’daki Azadi Stadyumu’na İranlı kadınlar giremese de Suriyeli kadınlar deplasman tribünündeki yerini aldı. “İranlı kadınların stadyumlara girişine izin verilsin” grubunun kurucusu Darya Safai, Suriyeli kadınlar maça girebilirken İranlılara yönelik yasağı “utanç verici” olarak niteledi.
RT Sport’a gönderdiği e-postada “Yabancı kadınlar, yabancı pasaporta sahip oldukları için stada girebilirken bizim giremememiz ne kadar aşağılayıcı biliyor musunuz” diyen Safai, “Dünkü maça dair fotoğraflarda Suriyeli kadınların atmosferin tadını nasıl çıkardığını görebiliyordunuz. Hatta bazı Suriyeli kadınlar başörtüsüzdü.(Ülkede 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana kadınlar için başörtüsü takmak zorunlu) Stadyumda oldukları için mutlular ve ulusal takımları için seviniyorlar. Bu sırada İranlı kadınlar ise başörtüsü takarak kapalı kapılar ardında beklemek zorunda bırakılıyor. Sadece kadın oldukları için değil aynı zamanda İranlı oldukları için ayrımcılığa uğruyorlar” ifadelerini kullandı.

STADYUMLAR İRANLI KADINLAR İÇİN MÜCADELE ALANI OLDU

İran’da kadınların stadyumlara girebilme çabası ayrımcılığa karşı önemli bir mücadeleye dönüşmüş durumda. Şubat ayında 8 kadın Persepolis FC-İstiklal DC maçına erkek kılığında girmeye çalışırken gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine başlatılan sosyal medya kampanyaları geniş kesimler tarafından desteklenmişti.

‘CİNSEL APARTHEİD’

İran’da kadınlar basketbol, hentbol, tenis gibi sporlarda erkeklerin maçlarını ayrı tribünlerde yer almak koşuluyla izleyebiliyor. Ancak futbol, yüzme ve güreşte bu geçerli değil. Bu uygulama “cinsel apartheid” olarak da tanımlanıyor.

İranlı kadınlar ülkelerinde statlara giremese de Rusya’daki Dünya Kupası’nda tribündeki yerlerini alacaklar. Safai, “Kadın ve erkek çok sayıda İranlı Rusya’ya gidecek. Milli takımlarıyla gurur duyuyorlar ve tabii ki onu böylesi büyük bir turnuvada destekleyecekler. İran İslam Cumhuriyeti’nde kadınlar ‘güzel oyun’un parçası olamıyor ama Rusya’da İranlı kadınlar diğer tüm ülkelerin kadınları gibi tribündeki yerini alacak” dedi. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TGS’den cezaevindeki gazetecilere ziyaret

SONRAKİ HABER

Karaburun Kongresi: Emekçiyi güvenceye alan sistem mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...