07 Eylül 2017 06:18

İltica politikasını protesto için İsveç’e iltica ettiler

Iraklı 50 civarında sığınmacı, Finlandiya’nın iltica politikasını protesto etmek için yürüyerek İsveç’e geçerek iltica talebinde bulundu.

Paylaş

İsveç’in kuzeyindeki Haparanda ve Torneå arasındaki sınırda Finlandiya tarafındaki Viktoria Meydanı’nda bir araya gelen 100 civarında sığınmacı, önce Finlandiya’nın sığınmacı politikasını protesto etmek için bir gösteri gerçekleştirdi. Finlandiya’nın iltica yasasını sertleştirmesini  kınayan ve sınır dışı edilmelerin durdurulmasını talep eden sloganlar atan sığınmacılardan 50’si, daha sonra sınırı yürüyerek geçerek İsveç’e iltica talebinde bulundu. 

Sınırda geniş güvenlik önlemleri alan İsveç polisi, sığınmacıların sınırı geçmelerine müdahale etmedi. İsveç tarafına geçen sığınmacılar otobüslere bindirilerek Boden ilinde bulunan sığınmacı kampına götürüldü.

Dublin anlaşması sığınmacıların Avrupa’ya ilk ayak bastıkları ülkeye iltica etmelerini öngörüyor. Aile birleşimi gibi nedenlerle sığınmacıların başka ülkelere geçip iltica etmelerine izin veriliyor. 

İsveç Göçmen Dairesi, Finlandiya’dan gelen sığınmacıların durumunu teker teker ele alıp değerlendirdikten sonra sığınmacıların Finlandiya’ya geri göndermelerine karar verebilecek. 

KAĞITSIZLARA YARDIM SUÇ SAYILABİLECEK

Geçtiğimiz ay Åbo’da gerçekleşen 2 kişinin yaşamını yitirdiği 8 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırıdan sonra Finlandiya’daki sağcı hükümet, iltica yasalarını daha da serleştirmenin hazırlıklarını yapıyor.

Hükümet, bütçenin kamuoyuna açıklaması nedeniyle gerçekleştirdiği basın toplantısında, iltica edenlerin risk teşkil edip etmediklerini daha sıkı inceleme ve suç işleyen göçmenlerin oturma izni ve vatandaşlık haklarını geri almanın da aralarında bulunduğu bir dizi önlem alacağını duyurmuştu. Alınması düşünülen önlemler arasında kağıtsızlara yardım etmenin kriminalize edilmesi de yer alıyor. 

SOL BİRLİK TEPKİLİ

Ancak söz konusu önlemler insan hakları örgütleri ve sol partilerinin tepkisine neden oldu. Sol Birlik Partisi Başkanı Li Andersson, “Hükümet Åbo’daki terör saldırısını kağıtsızlar ve tüm ilticacıların durumlarını kötüleştirecek bir yasanın kabul edilmesi için kullanıyor” açıklamasını yaparak iltica politikasının daha da sertleştirilmesi girişimine tepki gösterdi. 

Yabancı düşmanı Gerçek Finliler ve ondan koparak Dışişleri Bakanlığı Toni Soini’nin liderliğinde oluşturulan Mavi Grup, “Halkın kağıtsızların kurumlardan saklanmasına aktif olarak yardım etmesininin yasaklanması” önerisine destek verirken  Andersson, “Güç durumdaki insanlara yardım eden Finlileri kriminalize etmek saçmadır” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2 bin yıl önce kadınların ömrü 30, erkeklerin 40 yılmış

SONRAKİ HABER

TGS’den cezaevindeki gazetecilere ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...