24 Temmuz 2012 09:46

Ersanlı: AKP’ye geçmişte demokrat demiştim, pişmanım

‘KCK’ adlı operasyon sonucu sekiz buçuk ay cezaevinde kalan ve geçtiğimiz günlerde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olan Prof. Dr. Büşra Ersanlı, dün akşam CNN Türk programında Enver Aysever’in programına katıldı.Aysever’in sorularını yanıtlayan Prof. Ersanlı, “2007 yılında Yeni Şafak’ta, Tür

Ersanlı: AKP’ye geçmişte demokrat demiştim, pişmanım
Paylaş

‘KCK’ adlı operasyon sonucu sekiz buçuk ay cezaevinde kalan ve geçtiğimiz günlerde tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olan Prof. Dr. Büşra Ersanlı, dün akşam CNN Türk programında Enver Aysever’in programına katıldı.

Aysever’in sorularını yanıtlayan Prof. Ersanlı, “2007 yılında Yeni Şafak’ta, Türkiye’ye gelmiş geçmiş nispeten en demokratik hükümet diye yazdım ama pişmanım bundan. Çünkü algılayamadım. Çünkü ifade özgürlüğü ile doğrudan bağlı olan beni bile tutukladılar. Yani şaşırdım” şeklinde konuştu.

‘2005 YILINDAN BERİ ÇABA HARCIYORUM’

2005 yılından bu yana silahların susması için çok çaba gösterdiklerini söyleyen Prof. Ersanlı, kimseye kin duymadığını bunun zararlı olduğunu söylediği röportajında, Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Ersanlı, “Kürtlere hak verme cesaretini göstermek lazım” dedi. BDP’nin istemesi halinde yine Siyaset Akademisinde ders verebileceğini belirten Prof. Ersanlı, “Bu sene çok uygun değilim ama yeniden derlenip toparlanmasına yardımcı olurum” dedi.

‘KAYGILARIM SÜRÜYOR’

“Tutuklu arkadaşlarım için kaygım sürüyor. Çoğunun parti çalışanı olduğunu biliyorum. Hatta bazıları partiye girerken fotoğraflanmış” diyen Prof. Ersanlı, kendisiyle ilgili soruşturmadaki çelişkileri, “Biliyorsunuz ben üye olarak yakalandım sonra yöneticiliğe terfi ettirildim” sözleriyle eleştirdi.
Kendisinin de yargılandığı davadaki isimlerin yüzde 95’inin serbest bırakılması gerektiğini belirten Prof. Ersanlı, “Çok küçük bir azınlığın şiddete karıştığını düşünüyorum. Torba davalar insanlığı çok aşağılıyor.” İfadelerini kullandı. Yargı kararlarını da eleştiren Prof. Ersanlı, “Bağımsız hakimler kendi inisiyatifleriyle, haksız iddianamelerle tutuklu bulunan insanların mağduriyetini gidersin. Bu Türkiye toplumu ve toplumsal barış için daha kalıcı olur” değerlendirmesinde bulundu.
Geçmişte Kürt sorununun çözümüne yönelik Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı üyelerini de sürece katmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirten Ersanlı, “2006 - 2007 yıllarında gösterdiğimiz çabaya Gazeteciler ve Yazarlar Vakfından arkadaşlarımı da katmak istedim. O zaman Mustafa Karaalioğlu da bizimle birlikteydi. Maalesef Gazeteciler ve Yazarlar Vakfındaki arkadaşlarımız katılmadı” dedi.
Mehmet Ağar’ı da üstü kapalı eleştiren Ersanlı, “Özel cezaevinde, birileri ova diyor ama insanlar ölüp duruyor” dedi.

‘CHP’NİN ADIMI ANLAMLI’

CHP’nin Kürt sorununa yönelik ortaya koyduğu yol haritasını olumlu bulduğunu belirten Ersanlı, “Kılıçdaroğlu’nun çağrısı çok anlamlı” dedi.

Leyla Zana’nın Başbakan Erdoğan’a yönelik açıklamalarının da sorulması üzerine Ersanlı şunları söyledi: “Zana, ‘Çözerse Erdoğan çözer’ dedi. Bunu başka kimse yapamaz anlamında değil, iktidar olduğu için, güçlü olduğu için, dünyada da öyle göründüğü için yapar anlamında söyledi. Bana göre de isterse Erdoğan çözer.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Türkler cinayeti meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Fındıklı’da ÇED’e de HES’e de izin yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...