07 Eylül 2017 01:25

Kemal Özer gazetecidir, derhal serbest bırakılsın

Basın örgütleri Evrensel’in Dersim Muhabiri Kemal Özer’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Dersim Muhabirimiz Kemal Özer’in gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Gazetemize konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Botan iktidarın halkın sesi olmaya çalışan ve gerçekleri yazan gazetecileri hedef almayı sürdürdüğünü belirtti. Boltan, “Kemal Özer gazetecidir ve derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise operasyon bölgelerinde çalışan gazetecilerin hedef alındığını hatırlatarak, “Umarız ki gözaltı, operasyon bölgelerinde haberciliğin dışlandığını belgeleyen bir başka örneği teşkil etmez” diye konuştu.

GÖZALTI SÜRESİ BİR HAFTA 

Polisler tarafından pazartesi sabahı evi basılan ve evinde olmayan Dersim Muhabirimiz Kemal Özer, akşam saatlerinde Ovacık-Dersim yolundaki arama noktasında gözaltına alındı. Tunceli Emniyet Müdürlüğünde tutulan Özer’e “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltiliyor. 

Bir hafta boyunca gözaltında kalacağı belirtilen Özer’in dosyasında ise gizlilik kararı bulunuyor. Yıllardır gazetemizin Dersim muhabirliğini yapan Kemal Özer, daha önce kaçak avlanmaya dair haberleri nedeniyle tehdit edilmişti.

‘KEMAL ÖZER GAZETECİDİR, SERBEST BIRAKILSIN’

Özgür Gazeteciler İnsiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Botan Kemal Özer’in gözaltına alınmasının AKP iktidarına muhalif olan kesimlere dönük saldırılardan bağımsız olmadığını belirtti. Boltan, “Kemal Özer’in gözaltına alınmasını Evrensel’in yayın çizgisiyle ele almak gerekiyor, mevcut iktidarın politikalarını demokrasi anlayışı içerisinde eleştiren muhalif kesimler hedef alınıyor. Evrensel yıllardır demokrasi ve eşitlik çizgisinden taviz vermeden halkın sesi olmaya çalışan bir gazete. Bu yüzden hedef haline getiriliyor” dedi. “Kemal Özer nezdinde biz mesleğini yaptığı için gözaltına alınan ya da tutuklanan gazetecilere ‘örgüt üyeliği’ yaftası yapıştırılmasını kabul etmiyoruz” diyen Boltan, “Arkadaşlarımız gazetecidir ve mesleğini yaptıkları için tutuklanmıştır. Bütün meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUZ GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

Gazetecilere dönük gözaltı ve tutuklamaların artmasına da değinen Botan, “Gazetecilere dönük bu tip yaklaşımların artmasında ki temel neden iktidarın kaygı ve korkularının armasıdır. Kaygı ve korku arttıkça muhalif kesimlere dönük saldırılar da artıyor. Zor araçlar kullanarak ilk elden basını susturmaya çalışıyor. Tüm bunlara karşı bizler gazeteciliğin suç olmadığını dile getirmeye bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘UMARIZ HABERCİLİĞİN DIŞLANDIĞI BİR BAŞKA ÖRNEK OLMAZ’

Muhabirimizin gözaltına alınmasın ilişkin gazetemize konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu Kemal Özer’in geçmişti de yaptığı haberler nedeniyle tehdit edildiğini hatırlattı. Önderoğlu şöyle konuştu: “RSF olarak temel endişemiz, köklü politik sorunların bir sonucu olarak uzun yıllardır çatışmaların odağında olan bölgelerde gazetecilerin de, meşru faaliyetler içerisinde olmalarına rağmen güvenlik gerekçeleriyle, son derece orantısız ve adaletsiz işlemler sonucu mağdur edilmeleri; bunun sonucu olarak da haklarını arama olanağından yoksun bırakılmalarıdır. Geçmişte Kemal Özer, kaçak avlanmayı fotoğraflarıyla gözler önüne serdiği için tehdit de edilmişti. Güvenliği sağlamanın karşılığı, önüne gelen gazeteciyi yedi gün gözaltında tutabilmek değildir. Umarız ki gözaltı, operasyon bölgelerinde haberciliğin dışlandığını belgeleyen bir başka örneği teşkil etmez.”

ÖNCEKİ HABER

Fotoğrafçı/Gazeteci Kemal Özer: Dersim’in, doğanın habercisi

SONRAKİ HABER

Zarrab dosyasına Zafer Çağlayan da eklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...