06 Eylül 2017 13:37

Arakan’da ‘ordu sınıra mayın döşüyor’ iddiası

Myanmar ordusunun Bangladeş’e sığınan Arakanlıların geri dönmesini engellemek için Bangladeş sınırına mayın döşediğini öne sürüldü.

Paylaş

Myanmar’ın Arakan bölgesinde Müslüman halkın devlet şiddeti nedeniyle ülkeden kaçışı sürerken, Myanmar ordusunun Bangladeş sınırına mayın döşediğini öne sürüldü. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurma çağrısı yaptı.

AMAÇ GERİ DÖNÜŞÜ ENGELLEMEK

Reuters haber ajansına konuşan ancak isimlerini vermek istemeyen iki yetkili, amacın Bangladeş’e sığınan Arakanlıların geri dönmesini engellemek olabileceğini de belirtti. İki yetkili, Bangladeş hükümetinin mayın döşediğini fotoğraflar ve muhbirler aracılığıyla öğrendiklerini söyledi.

Yetkililerden biri, Bangladeş-Myanmar sınırındaki dikenli tel örgünün yanına mayın döşendiğini, kendilerine bağlı görevlilerin toprağa bir şeyler gömen üç ya da dört grup gördüklerini ve ardından mayın döşediğini muhbirlerine doğrulattıklarını anlattı.

Haber kaynakları, gördükleri grupların üniformalı olup olmadıkları konusuna bir açıklık getirmedi, ancak Arakanlı isyancı olmadıklarından emin olduklarını söyledi.

BİR ÇOCUK BACAKLARINI KAYBETTİ

Bangladeşli Sınır Muhafızı Manzurul Hassan Khan da, Reuters’a daha önce yaptığı açıklamada, Myanmar tarafında pazartesi günü iki patlamanın mayın döşenirken meydana geldiği spekülasyonlarından sonra salı günü de iki patlamanın duyulduğunu söyledi. Khan, sınır yakınındaki patlama nedeniyle bir çocuğun bacağının koptuğunu, başka bir çocuğun hafif yaralandığını kaydetti.

Pazartesi günü aynı bölgede meydana gelen patlamada da bir kadın bacağını kaybetmişti.

Reuters’a konuşan iki mülteci, pazartesi günkü patlamanın hemen öncesinde Myanmar ordu mensuplarını bölgede gördüklerini söylediler.

Ancak Reuters, toprağa gömülen cihazların mayın olduğunu ve Myanmar ordusuna ait olduğunu bağımsız olarak doğrulayamadığını belirtiyor.

Yakın bir zamana kadar askeri cuntanın yönetimde olduğu Myanmar, 1997 antipersonel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanmasına dair Birleşmiş Milletler sözleşmesini imzalamayan ülkelerden biri.

BOT BATTI 5 ÇOCUK ÖLDÜ!

Öte yandan Bangladeş sınır muhafızları, Arakanlıları taşıyan bir botun batması sonucu en az 5 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bangladeş Sınır Muhafızı Aloysius Sangma, Arakanlıları taşıyan üç ya da dört botun dün sabah saatlerinde battığını söyledi. 

Myanmar’ın Fiili Lideri Aung San Suu Kyi ise, son krizin patlak vermesinden beri Arakan’da yaşananlar konusunda ilk kez konuştu ve Arakan eyaletindeki krizin yanlış aktarıldığını savundu. 

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu milislerinin 25 Ağustos’ta güvenlik güçlerine düzenlediği saldırı gerekçesiyle Myanmar ordusunun müdahalesinin ardından geçen iki haftada yaklaşık 125 bin kişinin Arakan’dan kaçtığı belirtiliyor. Bu bölgede yaşayan Müslüman halk, vatandaşlık ve tüm diğer haklardan yoksun bulunuyor.

Myanmarlı resmi kaynakların açıklamasına göre 25 Ağustos’tan bu yana çatışmalarda çoğu Arakanlı milis en az 400 kişi öldü ancak bu rakam bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.


BM SEKRETERİNDEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurmaları çağrısı yaptı BM Güvenlik Konseyine yazdığı mektupta da Arakan için önerilerde bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Guterres, bölgede bir etnik temizlik yaşanıp yaşanmadığına dair soruya ise “Böyle bir risk var, umarım işler o noktaya ulaşmaz” cevabını verdi. Guterres, Arakanlılara artık vatandaşlık ya da hareket özgürlüğü, çalışma, eğitim ve sağlık hakları kazandıracak şekilde bir yasal statü verilmesi gerektiğini belirtti. 

BANGLADEŞ'TEN MYANMAR'A RESMİ PROTESTO

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan Müslümanların Bangladeş'e kaçışı sürerken, Bangladeş, Myanmar'ın Dhaka büyükelçisine resmi protesto verdi.

Protestoda Arakanlı Müslümanların Myanmar'dan Bangladeş'e toplu olarak göç etmesine neden olan şiddetin durdurulması çağrısı yapıldı.

Arakan bölgesinde Myanmar ordusunun Arakanlı isyancılara yönelik yaptığını iddia ettiği operasyonlar ve yaklaşık iki haftadır devam eden çatışmalardan kaçan Arakanlı Müslümanların sayısı 150 bine ulaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Haber Bülteni - 6 Eylül 2017 Çarşamba

SONRAKİ HABER

Çatıdan düşen inşaat ustası hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...