06 Eylül 2017 12:00

Ayçiçeği alım fiyatı enflasyonun altında kaldı

CHP'li Orhan Sarıbal, ayçiçeği alım fiyatının enflasyonun altında kaldığını açıkladı. 

Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatının enflasyonun altında kaldığını açıkladı. 
Trakya Birlik 2017-2018 döneminde ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatını yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği için 1823 TL/Ton olarak belirledi. Geçen yıl alım fiyatı 1675 TL/Ton olarak açıklanmıştı.

Yağlık ayçiçeğinin Türkiye’nin en önemli yağlık tohumu olduğuna dikkat çeken Sarıbal, ancak bu üretim seviyesinin ihtiyacın ancak üçte birini karşıladığını belirtti.

Türkiye’nin yağ bitkilerinde uzun yıllardan beri dışa bağımlı olduğunu ifade eden Sarıbal, “Desteklerin düşük buna karşılık girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üretim değil, ithalat daha cazip hale gelmektedir.Türkiye 15 yıllık AKP döneminde 7.7 milyon ton ayçiçeği ithal etti ve 4.2 milyar dolar ödedi. Ayrıca 6 milyon tonu aşkın ayçiçeği yağı ithalatına 7.7 milyar dolar ödendi” dedi. 

Bülent Falakaoğlu'nun 'İşçi ve dar gelirli ezildi memur, emekli kandırıldı' başlıklı analizine ulaşmak için tıklayınız

MALİYETİ 2 BİN LİRAYI BULUYOR

Trakya Birlik tarafından açıklanan alım fiyatının yüzde 8.8’lik bir artış anlamına geldiğine vurgu yapan Sarıbal, “Buna karşılık son bir yıllık enflasyon oranı (TÜFE) yüzde 9,8’i buldu. Oysa Trakya’daki ziraat odalarının tespitlerine göre ayçiçeğinde maliyet ton başına 2 bin lirayı buluyor. Bu rakamlar ayçiçeği üreticisinin ne kadar mağdur edildiğini açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Üretimin artması için ürüne değerinde fiyat verilmesi gerektiğini belirten Sarıbal, “Yağ bitkilerine verilen destekler artırılmalı; üretimi artıracak, ithalatı ve dışa bağımlılığı azaltacak politikalar uygulanmalıdır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tinder buluşmasında bozuk sifon kabusu

SONRAKİ HABER

HDP’nin Tale raporu: Neden silahlı İHA kullanıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...