06 Eylül 2017 11:44

HDP’li vekiller AYM önünde nöbet başlattı

HDP vekilleri, AYM önünde tutuklu eş genel başkanları ve tutuklu milletvekillerinin dosyasının görüşülmesi için ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti' başlattı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ile birlikte bir grup HDP’li vekilden oluşan heyet, Anayasa Mahkemesi (AYM) içinde tutuklu eş genel başkanları ve vekilleri hakkında karar vermesi talebiyle başlattığı oturma eylemi başlatmış, eylem üzerine vekillerin görüşme talebini kabul eden AYM Başkanı Zühtü Arslan, HDP’lilerle görüşmüştü. Vekiller, görüşmeden bir sonuç çıkmaması üzerine eylemi AYM önünde devam ettirme kararı almıştı.
HDP’li vekiller aldıkları kararın ardından AYM’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni başlattı.

Nöbet öncesi, konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir HDP’li vekil ve eş başkanlarının 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmalarını hatırlattı ve “Şu anda cezaevinde 11 milletvekili var. Sorarım başkana, üyelere dünyanın hangi ülkesinde 11 muhalefet milletvekili cezaevinde. Bu bir yalan, bu bir yargılama değil” dedi.

307 gündür Selahattin Demirtaş’ı tutuklayan mahkemenin duruşmayı başlatmadığını ifade eden Baydemir, İddianamenin hazır olduğunu ama siyasi iktidarın dosyaya müdahale ettiğini öne sürdü.

HUKUK MUKTEDİRİN SOPASI HALİNE GELMİŞTİR

Baydemir şöyle devam etti: "Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyada CMK’ye göre her bir tutuklu ayda bir mahkemesi tarafından resen tutukluluk halinin gözden geçirilmesi ve kararlaşması gerekiyor. En son 22 Haziran’da bu gerçekleşti. Sonraki aylarda böyle bir prosedürü dahi yerine getirme zahmetine katlanılmıyor. Şu anda Demirtaş’ın tutukluluğu butlandır. (geçersizdir) Hukukun aleni bir şekilde çiğnenmesidir. 307 gündür bu saldırıyı meşrulaştıran yegane ortam, içtihat kararını, AYM hükmünü yerine getirmeyen AYM’ye aittir. AYM etkin ve hızlı işleyen bir mekanizmayı harekete geçirmiş olsaydı, makul bir sürede kararını açıklamış olsaydı bu hukuksuzluklar da olmayacaktı. Yargı işlemezse hayatın her alanında hukuksuzluk karine haline dönüşür. Hukuk muktedirin sopası haline dönüşür." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Siirt’te iş makinesi operatörü Çaylı, yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Orman yangını Zeytinköy’ü sardı, köylüler evlerini terketti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa